KOMUNIKASI DALAM KELUARGA ISLAM

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

KOMUNIKASI BERKESAN PEMANGKIN KUALITI:

KOMUNIKASI BERKESAN PEMANGKIN KUALITI

Makna komunikasi:

Makna komunikasi Komunikasi berasal dari perkataan Latin communicare yang bermaksud untuk mewujudkan persamaan.

Wujudkan persamaan:

Wujudkan persamaan A B A B A B B A A

MANUSIA BERBEZA:

MANUSIA BERBEZA Faktor mempengaruhi manusia: latar belakang kepercayaan tahap ilmu pengetahuan kemahiran (komunikasi, kendali stres, berfikir niat keperluan matlamat

Kenapa perlu wujudkan persamaan ?:

Kenapa perlu wujudkan persamaan ? 1. Supaya ada hubungan –bentuk hubungan kemanusiaan atau hubungan professional Supaya boleh bekerjasama antara satu sama lain 3. Supaya mampu berusaha mencapai matlamat organisasi.

Bertindak menuju matlamat:

Bertindak menuju matlamat Matlamat

Elemen dalam Komunikasi:

Elemen dalam Komunikasi Penyampai dan penerima mesej Mesej - apa dan bagaimana mesej disampai - apa dan bagaimana mesej diterima Saluran

Komunikasi:

Komunikasi D L L L L

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 1. Tahu MATLAMAT dengan jelas Visi - Mempunyai gambaran apa yang ingin dicapai pada masa hadapan

Soalan berkaitan dengan matlamat:

Soalan berkaitan dengan matlamat 1. Apa matlamat anda bekerja? 2. Apa matlamat yang ingin dicapai apabila anda berkomunikasi?

Visi UiTM:

Visi UiTM Menjadikan UiTM sebuah universiti unggul yang berteraskan kesarjanaan dan kecemerlangan akademik bagi menerajui dinamisme bumiputera dalam semua bidang profesional bertaraf dunia supaya terlahir graduan yang berdaya saing, global dan beretika.

Misi UiTM:

Misi UiTM Mempertingkatkan keilmuan dan kepakaran bumiputera dalam semua bidang menerusi penyampaian program profesional, penyelidikan serta penglibatan khidmat masyarakat yang berlandaskan kepada nilai-nilai murni dan etika keprofesionalan.

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 2. Mempunyai persepsi yang positif terhadap diri, orang lain dan kerja. - Persepsi berasaskan kepercayaan dalaman. Persepsi setiap individu berbeza kerana ianya dipengaruhi oleh faktor pembelajaran/pengalaman masa lalu individu berkenaan.

asas kepercayaan saya:

asas kepercayaan saya rugi nikmat gangguan jin manusia Dapat kebahagiaan Dunia dan Akhirat Bisikan

asas kepercayaan saya:

asas kepercayaan saya Manusia asalnya baik Manusia dibentuk oleh faktor keluarga, pendidik, rakan sebaya, persekitaran, media dll Manusia inginkan kebaikan Manusia boleh jadi baik

Soalan berkaitan dengan persepsi:

Soalan berkaitan dengan persepsi Siapa pelanggan anda? Bagaimana anda hayati konsep mesra pelanggan?

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 3. Menerima tanpa syarat Terima seadanya berasaskan kasih sayang, belas kasihan dan saling hormat menghormati. “Sayangnya pendidik kepada pelajar Sayangnya ayah/ibu kepada anak-anak Sayangnya generasi tua kepada yang muda”

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 4. Berempati Anda meletakkan diri sebagai diri pelanggan anda (staf atau pelajar) Menghayati - apa yang difikirkannya, perasaannya, keperluannya, harapannya dan cita-citanya.

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 5. Bila bertanya …… Tanya soalan terbuka untuk mendapatkan lebih maklumat. Beri masa untuk pelanggan menjawab. Jangan bertanya soalan bertubi-tubi.

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 6. Ketika mendengar …. Apa yang dicakapkan (tersurat) Apa yang tidak cakapkan (tersirat) – ini dilakukan melalui pemerhatian anda Lihatlah gerak badannya, mimik mukanya, jarak ruang antara anda dengannya. Mendengar dengan telinga dan hati

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 7. Berkongsilah maklumat diri anda. - siapa anda - sedikit pengalaman masa lalu - hasrat anda

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 8. Sabar Amat perlu dalam urusan seharian. Bila bersabar mampu menyampaikan mesej dan beri maklum balas dengan baik, emosi tenang, lebih terkawal dan kurang buat kesilapan.

Tindakan membantutkan komunikasi:

Tindakan membantutkan komunikasi Marah Mengkritik depan orang lain Menyindir Memperlekeh Memperkecilkan Memaksa ……… hanya melahirkan takut, benci, kekeliruan dan tindakan defensif

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 9. Keikhlasan dalam berkomunikasi. Bila anda ikhlas: - usaha mendapat hasil yang baik - usaha dapat menyentuh dan membuka hati - usaha mendapat bantuan - tidak mengharapkan lain dari redhaNya

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 10. Nyatakan harapan dan beri peneguhan yang positif - “Saya yakin kamu seorang pelajar yang bijak tetapi kalau kamu berpakaian sebegini tidak mencerminkan kamu pelajar UiTM yang kami inginkan”. - “Saya percaya kamu baik dan sukakan kebaikan. Apa yang perlu ialah kamu ubah sikap supaya jadi lebih baik?”.

KESAN PENEGUHAN YANG POSITIF:

KESAN PENEGUHAN YANG POSITIF Berilah peneguhan positif pada diri dan orang lain

APA PERLU DILAKUKAN:

APA PERLU DILAKUKAN Latih diri dengan fikiran positif Amalkan kaedah “thought stopping” jika terfikir perkara yang negatif. Ganti dengan kenyataan yang positif.

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi 11. Tegas ketika menyampaikan mesej. “action speaks louder than words” Nada suara Air muka Mesej yang disampaikan

Tips berkomunikasi:

Tips berkomunikasi Tiga komponen mesej asertif - tingkahlaku, - perasaan - kesan

Contoh mesej:

Contoh mesej “Bila buang sampah dalam bas (tingkahlaku), saya rasa marah (perasaan) kerana perbuatan ini turut menggangu pengguna yang lain”.(kesan) “Kalau datang lewat mesyuarat (tingkahlaku), saya rasa sungguh tidak selesa (perasaan), lagi pun kena ulang semula apa yang telah dibincangkan”.(kesan)

USAHAKANLAH :

USAHAKANLAH Niat mencari redha Allah s.w.t melalui pekerjaan Mencari rezeki untuk diri dan menyara keluarga Memanafaatkan ilmu dan kemahiran yang ada Membangunkan potensi diri Keinginan utk terus menyumbang kepada masyarakat

APA PERLU DILAKUKAN:

APA PERLU DILAKUKAN Pelajari berbagai ilmu pengetahuan dan kemahiran agar dapat menjadi pekerja yang lebih baik. Hadis Rasullullah. “Hendak berjaya di dunia dengan ilmu. Hendak berjaya di akhirat juga dengan ilmu”.

BIASAKAN DIRI UNTUK……:

BIASAKAN DIRI UNTUK…… Luahkan atau berkongsi masalah anda pada , keluarga, rakan-rakan atau ketua

BIASAKAN DIRI UNTUK……:

BIASAKAN DIRI UNTUK…… Berbincang dan saling nasihat menasihati antara satu sama lain.

APA PERLU DILAKUKAN:

APA PERLU DILAKUKAN Hijrah Ubah sikap Bekerja di tempat lain atau cari kerja lain yang membolehkan potensi diri anda dioptimakan.

Mengatasi masalah……:

Mengatasi masalah…… Dapatkan khidmat kaunseling untuk membincangkan masalah anda

Terima kasih:

Terima kasih JAGA DIRI BAIK-BAIK BERKOMUNIKASILAH SECARA POSITIF DENGAN DIRI DAN ORANG LAIN

authorStream Live Help