KEMAHIRAN ASERTIF

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

KEMAHIRAN PENGURUSAN DIRI:

KEMAHIRAN PENGURUSAN DIRI KEMAHIRAN ASERTIF DAN AKTIVITI LATIHAN ASERTIF

KEMAHIRAN ASERTIF:

KEMAHIRAN ASERTIF PENGENALANTINGKAH LAKU: AGRESIF ASERTIF PASIF SUBMISIF

Pola Tingkah Laku:

Pola Tingkah Laku Saya OK ASERTIF AGRESIF Anda OK Anda Tak OK PASIF SUBMISIF Saya Tak OK

AGRESIF:

AGRESIF SIFAT-SIFAT AGRESIF: SUKA MELAWAN, SUKA MENENTANG SUKA MENCEROBOH MENYERANG, SUKA BERKELAHI GARANG, CEPAT NAIK BERANG PERSONALITI AGRESIF TERLALU KRITIKAL TERHADAP ORANG LAIN TEGAS BERANI TIDAK SUKA DIMANIPULASI

ASERTIF:

ASERTIF SIFAT-SIFAT ASERTIF: MENUNJUKKAN KETEGASAN INDIVIDU SELALUNYA MENUNTUK HAKNYA PERSONALITI ASERTIF: MASIH MENJAGA HATI DAN PERASAAN ORANG LAIN.

PASIF:

PASIF SIFAT-SIFAT PASIF: MENERIMA APA SAJA TIDAK AKTIF MUDAH DIPENGARUHI TIDAK GIAT DAN LEMBUT PERSONALITI PASIF: SUKA MEMBIARKAN INDIVIDU MENGAMBIL KESEMPATAN DAN MEMPERGUNAKAN DIRI MEREKA.

CIRI-CIRI SIFAT AGRESIF, ASERTIF DAN PASIF:

CIRI-CIRI SIFAT AGRESIF, ASERTIF DAN PASIF

AGRESIF:

AGRESIF BERTERUS TERANG DENGAN CARA YG TIDAK SESUAI DIRECT DAN LANGSUNG PERASAAN AGRESIF: SUPERIOR HAK DIA PENTING PENDENDAM PEMARAH SUKA MENGECILKAN HATI ORANG LAIN

ASERTIF:

ASERTIF BERTERUS TERANG DENGAN CARA YANG BAIK SECARA LANGSUNG MENGEMBANGKAN DIRI MENYATAKAN PERASAAN DENGAN TEPAT YAKIN MENGENAI DIRI SENDIRI HORMATI DAN HARGAI PERASAAN ORANG LAIN MENDAPAT HORMAT TERHADAP PERASAAN SENDIRI

PASIF:

PASIF MENERIMA APA SAJA TANPA MEMBERIKAN TINDAK BALAS TIDAK AKTIF MENERIMA PENGARUH TIDAK MEMPENGARUHI TIDAK MENENTANG SEKIRANYA DIMANIPULASI OLEH ORANG LAIN

TEKNIK DAN KEMAHIRAN ASERTIF:

TEKNIK DAN KEMAHIRAN ASERTIF BERKEYAKINAN TINGGI BERPEGANG TEGUH DENGAN PRINSIP HIDUP KEMAHIRAN KOMUNIKASI INTERAKSI EFEKTIF TIDAK MENCAMPUR ADUK PERNYATAAN DENGAN MOOD NEGATIF MEMAHAMI BAHWA ORANG LAIN MEMPUNYAI PERASAAN DAN MARUAH DIRI JUJUR DAN IKLAS DALAM MEMPERKATAKAN SESUATU PEMILIHAN MASA SESUAI DAN SUASANA KONDUSIF DALAM MENYATAKAN SESUATU

CONTOH KOMUNIKASI EFEKTIF:

CONTOH KOMUNIKASI EFEKTIF ANDA (AZMI) INGIN MENEGUR RAKAN SEBILIK ANDA (AHMAD) YANG MALAS PERGI KE KULIAH. SEBAGAI RAKAN YANG BERTANGGUNG JAWAB ANDA PERLU MENGINGATKANNYA BAHAWA TINDAKAN BELIAU ADALAH : SALAH TIDAK BERTANGGUNG JAWAB BERTENTANGAN DENGAN ETIKA DAN PERATURAN AKADEMIK.

TEKNIK:

TEKNIK PILIH MASA SESUAI DAN SUASANA KONDUSIF MELIHAT MOOD AHMAD KETIKA ITU DALAM KEADAAN BAIK JIKA BOLEH, KETIKA ITU TIADA ORANG LAIN BERSAMANYA BERCAKAP DALAM KEADAAN TENANG, YAKIN DAN TIDAK BERDOLAK DALIK

AKTIVITI LATIHAN ASERTIF:

AKTIVITI LATIHAN ASERTIF

TANDAKAN 0 (TIDAK ASERTIF) + (ASERTIF) DAN – (AGRESIF) FIKIRKAN TINDAK BALAS YANG SESUAI:

TANDAKAN 0 (TIDAK ASERTIF) + (ASERTIF) DAN – (AGRESIF) FIKIRKAN TINDAK BALAS YANG SESUAI KAWAN ANDA DIAM DAN TIDAK MENGATAKAN APA YG MENGANGGU. ANDA BERKATA: “SAYA RASA AWAK TAK SELESA MENGATAKAN APA YANG MENGGANGGU AWAK. SAYA RASA KALAU KITA BERKONGSI MUNGKIN KITA DAPAT MENGURANGKAN APA YANG MENGANGGU AWAK.” ( )

Slide 16:

SEORANG KAWAN SELALU SANGAT MEMINTA PERTOLONGAN ANDA MENJAGA ANAKNYA, SEDANGKAN ANDA TIDAK ADA ANAK SENDIRI. ANDA BERKATA: “AWAK MENGAMBIL KESEMPATAN DAN SAYA DAH TAK LALU DANGAN PERANGAI AWAK. AWAK JAGALAH ANAK AWAK SENDIRI. AWAK NI TAK BERTANGGUNGGJAWAB.” ( )

ANDA TELAH LAMA BERBUAL DENGAN KAWAN MELALUI TELEFON. ANDA MAHU MENGHENTIKAN PERBUALAN. ANDA BERKATA, “MINTAK MAAF, NASI NASI SAYA DAH NAK TERBAKAR. SAYA TERPAKSA BERHENTI BERBUAL. SAYA HARAP AWAK TAK BERKECIL HATI. ( ) :

ANDA TELAH LAMA BERBUAL DENGAN KAWAN MELALUI TELEFON. ANDA MAHU MENGHENTIKAN PERBUALAN. ANDA BERKATA, “MINTAK MAAF, NASI NASI SAYA DAH NAK TERBAKAR. SAYA TERPAKSA BERHENTI BERBUAL. SAYA HARAP AWAK TAK BERKECIL HATI. ( )

Slide 18:

4. ANDA DALAM KEDAI KASUT DAN PELAYANKEDAI BERUSAHA BERSUNGGUH-SUNGGUH MENEKAN ANDA SUPAYA MEMBELI. ANDA BERKATA, “HM…IALAH,AGAKNYA NI SESUAI HM… MUNGKIN BAIK KALAU SAYA BELI SEPASANG.” ( )

Slide 19:

5. SEORANG PEKERJA TELAH MELAKUKAN BANYAK KESALAHAN. ANDA BERKATA: “AWAK NI PEMALAS DAN PEKERJA YANG TIDAK BERGUNA.” ( )

Slide 20:

6. BAS AGAK PENUH DENGAN KANAK-KANAK SEKOLAH YANG SIBUK BERINTERAKSI SESAMA MANUSIA. ANDA BERHAK TURUN DARI BAS, ANDA BERKATA, “AWAK SEMUA NI TAK BERTIMBANG RASA, SAYA NAK TURUN NI.” ( )

authorStream Live Help