casteluliuliaha_deu

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

“CASTELUL IULIA HAŞDEU”MUZEUL MEMORIALBOGDAN PETRICEICU HAŞDEU : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva “CASTELUL IULIA HAŞDEU”MUZEUL MEMORIALBOGDAN PETRICEICU HAŞDEU DERULARE AUTOMATĂ

Slide 2: 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Castelul Iulia Haşdeu din Câmpina

Castelul Iulia Haşdeu, care găzduieşte Muzeul Memorial Bogdan Petriceicu Haşdeu, se află în localitatea Câmpina, din judeţul Prahova. : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Castelul Iulia Haşdeu, care găzduieşte Muzeul Memorial Bogdan Petriceicu Haşdeu, se află în localitatea Câmpina, din judeţul Prahova. Tot aici, în Câmpina, se află şi Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu. În anul 2007, s-au împlinit 100 de ani de când cei doi mari oameni de cultură români, Bogdan Petriceicu Haşdeu şi Nicolae Grigorescu, au trecut în stele.

Slide 4: 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva IULIA HAŞDEU ( 1869 - 1888 )

Iulia Haşdeu, fiica savantului Bogdan Petriceicu Haşdeu, a trăit între anii 1869 şi 1888. A murit înainte de a împlini 19 ani, bolnavă de tuberculoză. : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Iulia Haşdeu, fiica savantului Bogdan Petriceicu Haşdeu, a trăit între anii 1869 şi 1888. A murit înainte de a împlini 19 ani, bolnavă de tuberculoză. Iulia a fost un copil precoce. La vârsta preşcolară, ea ştia să scrie şi să citească. La 6 ani şi 7 luni, a scris un roman despre viaţa şi faptele lui Mihai Viteazul. La 8 ani, absolvise şcoala primară, iar la 11 ani, absolvise Gimnaziul “Sfântul Sava” şi Conservatorul din Bucureşti, secţiile pian şi canto. La 16 ani a devenit studentă a Facultăţii de Filozofie şi Litere de la Sorbona din Franţa. A fost prima studentă româncă la Sorbona. Iulia Haşdeu a urmat, în acelaşi timp cu Facultatea de Filozofie şi cursurile Şcolii de Înalte Studii din Paris. Ştia foarte bine limba franceză.

În familia Haşdeu au mai fost două destine tragice ca şi destinul Iuliei. Mama savantului, Elisabeta Haşdeu, a murit la vârsta de 24 de ani, lăsându-i orfani pe Bogdan Petriceicu Haşdeu şi pe fratele său, Nicolae. : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva În familia Haşdeu au mai fost două destine tragice ca şi destinul Iuliei. Mama savantului, Elisabeta Haşdeu, a murit la vârsta de 24 de ani, lăsându-i orfani pe Bogdan Petriceicu Haşdeu şi pe fratele său, Nicolae. Nicolae Haşdeu, fratele scriitorului, a fost implicat într-o conspiraţie politică în perioada când era student la Facultatea de Arte Frumoase din Sankt Petersburg. A fost încarcerat şi a murit, ca şi Iulia Haşdeu, la vârsta de 19 ani.

Slide 7: 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Tatăl Iuliei, savantul şi scriitorul BOGDAN PETRICEICU HAŞDEU

Tatăl Iuliei Haşdeu, scriitorul şi savantul Bogdan Petriceicu Haşdeu, s-a născut la 26 februarie 1838 în Basarabia şi a murit la 25 august 1907 la Câmpina. : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Tatăl Iuliei Haşdeu, scriitorul şi savantul Bogdan Petriceicu Haşdeu, s-a născut la 26 februarie 1838 în Basarabia şi a murit la 25 august 1907 la Câmpina. A fost director al Arhivelor Statului în perioada 1876 – 1900; A fost profesor de filozofie comparată la Universitatea din Bucureşti; Multă vreme a fost jurnalist; A fost membru al Academiei Române; Membru al Academiei Imperiale de Ştiinţe din Sankt Petersburg; Membru al Academiei Sârbe; Membru al Academiei din New York; Membru al Societăţii de Lingvistică din Paris;

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Familia savantului Bogdan Petriceicu Haşdeu a fost o familie de oameni foarte inteligenţi şi foarte erudiţi. Efrem Haşdeu , străbunic al scriitorului, a fost pârcălab al Hotinului, în Basarabia. Tadeu Haşdeu, bunicul savantului, a fost avocat şi scriitor român de limbă poloneză, rudă prin alianţă cu domnitorul Moldovei, Ştefan Petriceicu. Alexandru Haşdeu, tatăl savantului, a fost o personalitate celebră la timpul său, a fost profesor, membru fondator al Societăţii Literare Române şi cunoştea multe limbi străine. Savantul şi scriitorul Bogdan Petriceicu Haşdeu a scris proză, poezie teatru şi opere ştiinţifice: “Răzvan şi Vidra”, “Istoria critică a românilor”, “Cuvinte din bătrâni”; Fiica savantului, Iulia Haşdeu, a câştigat admiraţia profesorilor săi din Franţa, datorită inteligenţei sale sclipitoare. A scris până la 19 ani când s-a stins, trei volume în limba franceză, publicate postum: “Chevalerie”, “Theatre. Legendes et contes”, “Bourgeons d´Avril”.

Castelul Iulia Haşdeu a fost construit de tatăl Iuliei, savantul şi scriitorul Bogdan Petriceicu Haşdeu, în memoria fiicei sale, Iulia Haşdeu, care a murit înainte de a împlini 19 ani. : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Castelul Iulia Haşdeu a fost construit de tatăl Iuliei, savantul şi scriitorul Bogdan Petriceicu Haşdeu, în memoria fiicei sale, Iulia Haşdeu, care a murit înainte de a împlini 19 ani.

Castelul Iulia Haşdeu are: : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Castelul Iulia Haşdeu are: Sala 1-Salonul de primire al doamnei Iulia Haşdeu, soţia scriitorului, unde se află bustul de marmură al soţiei scriitorului; Sala 2-Sufrageria, cu portretele familiei pictate în medalioane, pe pereţii camerei; Sala 3 – Templul Castelului, cel mai înalt turn, care are un pronaos cu oglinzi paralele şi un altar. În mijlocul turnului, unde se urcă pe trepte metalice, se află Statuia lui Iisus, sculptată de Raphael Casciani. Războiul, cutremurele şi ignoranţa umană au afectat de multe ori Castelul, dar statuia lui Iisus nu a fost niciodată atinsă. Sala 4- Biroul de lucru al lui B.P.Haşdeu, în care se află portretele savantului, al soţiei şi al Iuliei. Sala 5- Camera cu cale, dedicată Iuliei Haşdeu, unde se află păpuşa Iuliei, o sculptură, bustul Iuliei Haşdeu, de Ioan Georgescu, din marmură de Carrara, realizat în 1890. Sala 6- Camera obscură, unde aveau loc şedinţele de spiritism, care are un porumbel de piatră, o lunetă astronomică, un sfeşnic, o statuetă a lui Iisus.

Mama Iuliei Haşdeu a fost Iulia Faliciu, din Roşia Montană, de care Bogdan Petriceicu Haşdeu şi-a legat destinul în anul 1865. : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Mama Iuliei Haşdeu a fost Iulia Faliciu, din Roşia Montană, de care Bogdan Petriceicu Haşdeu şi-a legat destinul în anul 1865. Salonul de primire al doamnei Iulia Haşdeu Bustul de marmură al IULIEI FALICIU HAŞDEU realizat la un an de la moartea sa, în anul 1903, de către Carol Stork.

Camera cu cale (pictură pe perete), dedicată Iuliei Haşdeu : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Camera cu cale (pictură pe perete), dedicată Iuliei Haşdeu Bustul de marmură de Carrara al IULIEI HAŞDEU realizat de Ioan Georgescu în anul 1890

Slide 14: 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Scările din metal care duc spre cupola din turnul Castelului, unde se află Statuia lui Iisus în mărime naturală.

Slide 15: 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Statuia lui Iisus din turnul Castelului.

Slide 16: 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Pe uşa din piatră a Castelului, care se învârteşte în jurul axei sale, se află: Stema familiei Haşdeu; Deviza familiei Haşdeu: “Pro fide et patria”; Cuvintele lui Galileo Galilei: “E pur si muove”;

Deasupra uşii de piatră de la intrarea Castelului se găseşte “Ochiul Lumii”. : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Deasupra uşii de piatră de la intrarea Castelului se găseşte “Ochiul Lumii”.

Blazonul familiei HAŞDEU şi deviza familiei: “PRO FIDE ET PATRIA” : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Blazonul familiei HAŞDEU şi deviza familiei: “PRO FIDE ET PATRIA”

Slide 19: 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Uşile laterale sunt prevăzute cu grilaje simbolizând soarele.

Slide 20: 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva De-o parte şi de alta a uşii de piatră se află 2 tronuri tot din piatră.

Slide 21: 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva IULIA HAŞDEU pe catafalc

Slide 22: 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Mircea Eliade spunea despre tatăl Iuliei: “Bogdan Petriceicu Haşdeu a fost cel mai învăţat român din secolul al XIX-lea” Între 1888-1891, tatăl Iuliei a construit primul templu pentru Iulia, în cavoul din Cimitirul Bellu din Bucureşti. Între anii 1894-1896, Bogdan Petriceicu Haşdeu a înălţat Castelul Iulia Haşdeu din Câmpina.

După moartea Iuliei Haşdeu în 1888, scriitorul şi savantul B.P.Haşdeu a consacrat un adevărat cult fiicei sale. : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva După moartea Iuliei Haşdeu în 1888, scriitorul şi savantul B.P.Haşdeu a consacrat un adevărat cult fiicei sale. La fel ca scriitorul francez Victor Hugo, B.P.Haşdeu a ales calea spiritismului ca mod unic de a experimenta comunicarea cu lumea de dincolo. Timp de un secol, au circulat poveşti legate de Castelul Iuliei Haşdeu, poveşti care i-au conferit o aură legendară. Ignoranţa unora, prejudecăţile altora şi neputinţa unora de a se înălţa la nivelul minţii haşdeene, au pus uneori Castelului pecetea unui loc straniu.

Casa construită de B.P.Haşdeu în spatele castelului, care astăzi adăposteşte o bibliotecă, arhiva şi salonul de lectură al Muzeului Memorial B.P.Haşdeu. : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Casa construită de B.P.Haşdeu în spatele castelului, care astăzi adăposteşte o bibliotecă, arhiva şi salonul de lectură al Muzeului Memorial B.P.Haşdeu.

Slide 25: 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva Desen reprezentându-i pe IULIA şi părinţii săi.

BIBLIOGRAFIE: “Castelul Julia Haşdeu”- Muzeul Memorial B.P.Haşdeu” Fundaţia Culturală Gheorghe Marin Speteanu Bucureşti - 2005 : 

Institutor AURICA MARTIN Şcoala "Andrei Şaguna" Deva BIBLIOGRAFIE: “Castelul Julia Haşdeu”- Muzeul Memorial B.P.Haşdeu” Fundaţia Culturală Gheorghe Marin Speteanu Bucureşti - 2005 UN OMAGIU ADUS OAMENILOR DE CULTURĂ AI ACESTUI NEAM Muzica: Andrea Bocelli & Sarah Brightman “Time to say goodbye” Institutor, AURICA MARTIN Şcoala “Andrei Şaguna” Deva Judeţul Hunedoara

authorStream Live Help