TAJUK 1- KERAJAAN PERSEKUTUAN

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

SISTEM PENTADBIRAN MALAYSIA:

Copyright © aida ( smkrmm) SISTEM PENTADBIRAN MALAYSIA NORSUHAIDA ISMAIL

OBJEKTIF:

OBJEKTIF Pada akhir P&P pelajar dapat menguasai hal-hal berkaitan.. Kerajaan Persekutuan BIDANG KUASA SISTEM KERAJAAN PERSEKUTUAN STRUKTUR KERAJAAN DAN FUNGSINYA SUMBER KEWANGAN Carta hierarki Kerajaan Persekutuan Yang Dipertuan Agong /Timbalan YDA Majlis Raja-raja

KERAJAAN PERSEKUTUAN:

BIDANG KUASA SISTEM KERAJAAN PERSEKUTUAN STRUKTUR KERAJAAN DAN FUNGSINYA SUMBER KEWANGAN KERAJAAN PERSEKUTUAN

PEMBAHAGIAN KUASA ANTARA KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN NEGERI.:

PEMBAHAGIAN KUASA ANTARA KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN NEGERI. Untuk mengelakkan sebarang pertelingkahan Pembahagian kuasa merangkumi bidang perundangan, eksekutif dan kewangan

Bidang Kuasa Kerajaan Persekutuan:

Bidang Kuasa Kerajaan Persekutuan Contoh : Kewarganegaraan Persekutuan Hal Ehwal Luar Negeri Undang-undang Sivil Keselamatan Dalam Negeri

Bidang Kuasa Kerajaan Negeri:

Contoh: Hal ehwal Islam Pertanian dan Perhutanan Jentera Kerajaan Negeri Hari Kelepasan Am Negeri Penyu dan Penangkapan Ikan di sungai Bidang Kuasa Kerajaan Negeri

Bidang Kuasa Bersama:

Contoh Kebajikan masyarakat Kesihatan awam Pencegahan penyakit Air dan elektrik Bidang Kuasa Bersama

BIDANG KUASA KERAJAAN PERSEKUTUAN:

BIDANG KUASA KERAJAAN PERSEKUTUAN LEGISLATIF / PERUNDANGAN EKSEKUTIF / PEMERINTAHAN JUDISIARI / KEHAKIMAN

PEMBAHAGIAN KUASA:

PEMBAHAGIAN KUASA MERANGKUMI BIDANG PERUNDANGAN EKSEKUTIF KEWANGAN

LEGISLATIF / PERUNDANGAN:

LEGISLATIF / PERUNDANGAN Parlimen iaitu badan Perundangan berkuasa dalam membuat undang-undang dalam perkara Senarai Persekutuan Senarai Bersama Umumnya Parlimen Persekutuan mempunyai kuasa perundangan yang lebih luas daripada kuasa negeri.

EKSEKUTIF / PEMERINTAHAN:

EKSEKUTIF / PEMERINTAHAN Kuasa eksekutif kerajaan Persekutuan merangkumi perkara-perkara dalam Senarai Negeri dan Senarai Bersama. Perkara 81 Persekutuan Perlembagaan memperaku bahawa Kerajaan Negeri mesti mematuhi undang-undang Persekutuan yang berkuat-kuasa di mana-mana negeri.

KUASA KEWANGAN:

KUASA KEWANGAN KERAJAAN PERSEKUTUAN ADALAH PENCUKAI UTAMA SUMBER KERAJAAN NEGERI TERHAD KERAJAAN PERSEKUTUAN MENYEDIAKAN PERUNTUKAN KEPADA KERAJAAN NEGERI SETIAP TAHUN (1/4 hasil kerajaan negeri adalah peruntukan Kerajaan Persekutuan)

KUASA KEWANGAN:

DUA JENIS PEMBERIAN WAJIB OLEH G PERSEKUTUAN Mengikut bilangan penduduk Berdasarkan panjang jalan raya negeri Memberi bantuan pembangunan dan bantuan meningkatkan hasil kerajaan negeri. KUASA KEWANGAN

HIERARKI SISTEM KERAJAAN PERSEKUTUAN:

HIERARKI SISTEM KERAJAAN PERSEKUTUAN Terdapat 3 peringkat pentadbiran dalam hierarki sistem Kerajaan Persekutuan Kerajaan Persekutuan Kerajaan Negeri Kerajaan Tempatan

CARTA SISTEM KERAJAAN PERSEKUTUAN:

CARTA SISTEM KERAJAAN PERSEKUTUAN

Slide 16:

KABINET JPM AGENSI AWAM KEMENTERIAN JABATAN CAWANGAN NEGERI CAWANGAN DAERAH SURUHANJAYA PERKHIDMATAN PERBADANAN AWAM

YANG di-PERTUAN AGONG:

YANG di-PERTUAN AGONG PENGENALAN Wujud pada 31 OGOS 1957 Ketua Negara Lambang Kedaulatan Dan Perpaduan Negara. Saraan YDA oleh Kumpulan Wang Yang Disatukan Persekutuan.

PEMILIHAN YDA:

PEMILIHAN YDA Dipilih oleh Majlis Raja-raja daripada kalangan 9 orang raja Melayu. Mana-mana raja boleh menjadi YDA kecuali Belum cukup umur Tidak mahu dipilih Difikirkan tidak layak melalui undian sulit atas sebab-sebab kelemahan akal atau kesihatan. Berkhidmat selama 5 tahun Mendapat undian sekurang-kurangnya 5 undian Kekananan juga diambil kira.

PERLETAKAN JAWATAN / PEMECATAN YDA:

PERLETAKAN JAWATAN / PEMECATAN YDA Boleh meletakkan jawatan pada bila-bila masa dengan menghantar surat perletakan jawatan kepada Majlis Raja-raja Boleh dibuat oleh Majlis Raja-raja atas usul yang disokong oleh 5 orang raja.

TIMBALAN YDA:

TIMBALAN YDA Daripada kalangan raja-raja Bertugas selama 5 thn Menjalankan tugas sebagai YDA jika YDA tidak berupaya menjalankan tugas selama 15 hari kerana gering @ keluar negara.

KUASA YDA:

KUASA YDA KUASA BUDI BICARA KUASA DALAM PERUNDANGAN KUASA DALAM PENTADBIRAN KUASA DALAM KEHAKIMAN KUASA-KUASA LAIN YDA

KUASA BUDI BICARA:

KUASA BUDI BICARA Melantik Perdana Menteri Menyetujui atau menolak permintaan PM untuk membubarkan Parlimen. Memanggil mesyuarat Majlis Raja-raja hal-hal berkaitan kebesaran raja-raja.

KUASA DALAM PERUNDANGAN:

KUASA DALAM PERUNDANGAN Memberi ucapan perasmian dalam persidangan pertama Majlis Parlimen tetapi tidak mendengar persidangan Berkuasa memanggil, menangguh dan membubarkan Parlimen Memperkenankan rang undang-undang yang telah diluluskan oleh Parlimen dalam masa 30 hari. Melantik 44 orang ahli Dewan Negara dan setiausaha Dewan Rakyat/Negara.

KUASA DALAM PENTADBIRAN:

KUASA DALAM PENTADBIRAN Kuasa eksekutif tetapi mesti bertindak atas nasihat PM Berhak mendapat apa-apa maklumat mengenai pemerintahan Ketika Mesyuarat Majlis Raja-raja diiringi oleh PM Melantik : YDPertua Negeri PP, Melaka, Sabah dan Sarawak PM, Timb PM, Menteri Ketua Polis Negara, Peguam Negara, KSN Ketua Audit Negara, Ahli-ahli Suruhanjaya.

KUASA DALAM KEHAKIMAN:

KUASA DALAM KEHAKIMAN Melantik.. Ketua Hakim Negara, Hakim Mahkamah Persekutuan, Hakim Mahkamah Rayuan, Hakim Mahkamah Tinggi Hakim Mahkamah Sesyen Berkuasa memberi keampunan atas nasihat Jemaah Pengampunan atas kesalahan di.. Mahkamah Awam Wilayah Persekutuan Mahkamah Tentera Mahkamah Awam di Wilayah Persekutuan, P.Pinang, Melaka, Sabah, Sarawak dan negeri baginda sendiri.

KUASA-KUASA LAIN YDA:

KUASA-KUASA LAIN YDA Ketua agama Islam bagi Negeri baginda sendiri Negeri-negeri tidak beraja Wilayah Persekutuan Panglima Tertinggi ATM Berkuasa mengisytiharkan darurat Menganugerahkan gelaran dan pingat kebesaran Menganugerahkan surat watikah pelantikan duta-duta ke Malaysia Bertanggungjawab memelihara kedudukan orang Melayu dan kaum bumiputera di Sabah/ Sarawak Memelihara kepentingan sah kaum bukan Melayu.

MAJLIS RAJA-RAJA:

MAJLIS RAJA-RAJA Ditubuhkan pada thn 1948 Anggota – 9 orang raja-raja Melayu dan 4 orang YD Negeri

TUGAS MRR:

TUGAS MRR Memilih atau memecat YDA Menimbangkan perkara yang berkaitan dengan dasar negara Bersetuju @ tidak bersetuju akan amalan atau upacara aga Islam di seluruh Persekutuan Bersetuju @ tidak bersetuju undang-undang atau perlantikan yang memerlukan persetujuan MRR

..sambungan TUGAS MRR:

..sambungan TUGAS MRR Berunding untuk lantikan jawatan berikut: Ketua Hakim Negara / Hakim Mahkamah Agong Pengerusi dan ahli suruhanjaya Juruaudit Negara Mendapat persetujuan atas apa-apa undang-undang yang menyentuh Kedudukan raja-raja Melayu Meminda sempadan negeri

MESYUARAT MRR:

MESYUARAT MRR Diadakan 3-4 kali setahun Setiap persidangan berlangsung selama 2 hari Sehari sebelum mesyuarat, semua Menteri dan Ketua Menteri akan bermesyuarat untuk persediaan. PM akan mempengerusikan mesyuarat 7 orang ahli MRR sudah cukup sebagai korum untuk memulakan mesyuarat.

PENYIMPAN MOHOR BESAR RAJA-RAJA:

PENYIMPAN MOHOR BESAR RAJA-RAJA Pegawai yang menyimpan dan menjaga Mohor Besar Raja-raja Setiausaha MRR Jurucakap MRR Individu yang layak menjadi PMBRR ialah pegawai kanan kerajaan yang masih berkhidmat atau sudah bersara Tempoh bertugas : selama yang diperkenan oleh MRR

TUGAS PMBRR:

TUGAS PMBRR Menyelenggara Majlis Raja-raja dengan memanggil dan mengedarkan kertas kerja. Memanggil mesyuarat Menghadiri, mencatit minit dan menyimpannya. Mengesahkan dan mengumumkan keputusan MRR.

authorStream Live Help