Ενότητα 2 Η αμερικανική επανάσταση

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Ενότητα 2:

Ενότητα 2 Η αμερικανική επανάσταση 1775-1783

Λέξεις -κλειδιά:

Λέξεις -κλειδιά Αγγλική κηδεμονία Αμερικανική εθνική συνείδηση Διακήρυξη Ανεξαρτησίας

Χαρακτήρας της αμερικανικής επανάστασης:

Χαρακτήρας της αμερικανικής επανάστασης Πόλεμος για την ανεξαρτησία των 13 αγγλικών αποικιών στην Αμερική

Το αίτημα της αμερικανικής επανάστασης:

Το αίτημα της αμερικανικής επανάστασης Η αποτίναξη της οικονομικής κηδεμονίας των 13 αποικιών από την Αγγλία.

Αφορμές της έκρηξης της αμερικανικής επανάστασης :

Αφορμές της έκρηξης της αμερικανικής επανάστασης Η απαγόρευση εκμετάλλευσης από τους αποίκους των νέων εδαφών που είχε καταλάβει η Αγγλία ( Καναδά-Φλόριντα). Η επιβολή νέων φόρων από την Αγγλία.

Η κρίση οξύνεται:

Η κρίση οξύνεται Οι άποικοι αποφασίζουν να σταματήσουν να αγοράζουν αγγλικά προϊόντα. Οι Άγγλοι διατηρούν μόνο το φόρο στο τσάι Οι άποικοι στη Βοστόνη καταστρέφουν τα αγγλικά φορτία τσαγιού Η Αγγλία επιβάλλει εμπορικούς περιορισμούς στο λιμάνι της Βοστόνης

Τα γεγονότα που οδήγησαν στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας :

Τα γεγονότα που οδήγησαν στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας Το Κογκρέσο (συνέλευση) της Φιλαδέλφειας δείχνει διάθεση συμβιβασμού Η αδιαλλαξία του Βασιλιά της Αγγλίας  ένοπλη σύγκρουση Νίκη αμερικανικών δυνάμεων στη μάχη του Λέξινγκτον Γένεση της αμερικανικής εθνικής συνείδησης (συνειδητοποίηση κοινών στοιχείων).

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας 4 Ιουλίου 1776 Θωμάς Τζέφερσον Βενιαμίν Φραγκλίνος:

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας 4 Ιουλίου 1776 Θωμάς Τζέφερσον Βενιαμίν Φραγκλίνος Τζ. Τράμπουλ, Η υπογραφή της αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, 4 Ιουλίου 1776. Η 4η Ιουλίου αποτελεί εθνική γιορτή των ΗΠΑ

Slide9:

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας Θεωρούμε ως αλήθειες αυταπόδεικτες ότι όλοι οι άνθρωποι πλάστηκαν ίσοι, ότι προικίστηκαν από τον Δημιουργό τους με μερικά απαράγραπτα δικαιώματα, όπως αυτά της ζωής, της ελευθερίας και της αναζήτησης της ευτυχίας. Για να εξασφαλιστούν αυτά τα δικαιώματα, καθιερώθηκαν οι κυβερνήσεις των ανθρώπων, αντλώντας τη δίκαιη εξουσία τους από τη συγκατάθεση των κυβερνωμένων. Όποτε οποιαδήποτε μορφή διακυβέρνησης έρθει σε αντίθεση με αυτές τις αρχές, είναι δικαίωμα του λαού να την αλλάξει ή να την καταργήσει και να καθιερώσει νέα κυβέρνηση βασισμένη σε αυτές τις αρχές και οργανωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να θεωρείται από τον λαό πιο αποτελεσματική για την εξασφάλιση της ευτυχίας των πολιτών. Προοίμιο της Διακήρυξης, 4 Ιουλίου 1776. Πηγή: http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/ Ερώτηση . Να εντοπίσετε ιδέες του Διαφωτισμού στη διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Ήττα των Άγγλων στο Γιορκτάουν λόγω σύναψης συμμαχιών των αποίκων με ευρωπαϊκές δυνάμεις :

Ήττα των Άγγλων στο Γιορκτάουν λόγω σύναψης συμμαχιών των αποίκων με ευρωπαϊκές δυνάμεις Αποτέλεσμα του πολέμου

Αποτελέσματα της επανάστασης: ανεξαρτησία :

Αποτελέσματα της επανάστασης: ανεξαρτησία Συνθήκη των Βερσαλλιών (1783): αναγνώριση των ΗΠΑ ως ανεξάρτητο κράτος

Πολιτειακό σύστημα των ΗΠΑ :

Πολιτειακό σύστημα των ΗΠΑ Σύνταγμα των ΗΠΑ (1787): ανακήρυξε τη χώρα ένωση ( ομοσπονδία) πολιτειών και βασίστηκε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Πολιτειακό σύστημα των ΗΠΑ:

Πολιτειακό σύστημα των ΗΠΑ Δομή των ΗΠΑ  κεντρική κυβέρνηση αποφασίζει για : οικονομία, άμυνα, εξωτερική πολιτική.  πολιτείες αποφασίζουν για: αυτοδιοίκηση, δικαιοσύνη, εκπαίδευση, αστυνόμευση. Νομοθετική εξουσία: την ασκεί η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκτελεστική εξουσία: την ασκεί ο Πρόεδρος που είναι εκλεγμένος από σώμα εκλεκτόρων. Δικαστική εξουσία: είναι ανεξάρτητη και αιρετή.

Παραπομπές:

Παραπομπές Κινηματογραφικές ταινίες: Revolution Τ he patriot αποσπάσματα στον ιστότοπο http://istgym.pblogs.gr http://exoumeistoria.blogspot.gr/2011/09/blog-post.html