Τα γράμματα

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ:

ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Slide2:

Ξέρετε ποιητές της Αρχαϊκής περιόδου;

Slide3:

Είμαι ο Ησίοδος. Ο πιο γνωστός ποιητής της Αρχαϊκής περιόδου. Διαβάστε τα παραθέματα και ανακαλύψτε τι μου άρεσε να γράφω!

Slide4:

Ένας σπάνιος θησαυρός Να καλείς σε τραπέζι αυτόν που σ' αγαπά και ν' αφήνεις στην άκρη τον εχθρό σου. Κι εκείνον που κάθεται πιο κοντά σου να καλείς. Γιατί, αν τύχει καµιά ανάγκη στον τόπο, οι γείτονες γυµνοί θα τρέξουνε, ενώ οι συγγενείς θα µ είνουν πρώτα να ντυθούνε. O κακός ο γείτονας είναι µ εγάλη συµφορά , ενώ ο καλός είναι µ εγάλος θησαυρός. Έχει µ εγάλη τύχη αυτός που έχει γείτονα καλό. Ησίοδος, Έργα και Ηµέρες , στ.342-351 (ελεύθερη απόδοση)

Slide5:

Μακριά από κακές παρέες Να µην κάνεις παρέα µε κακούς ανθρώπους, να πλησιάζεις πάντα τους καλούς, γιατί απ' τους καλούς καλά θα µ άθεις . Αν όµως κάνεις παρέα µε τους κακούς, θα χάσεις το µ υαλό που σου ' δωσε η φύση. Oι κακοί βέβαια δε γεννήθηκαν κακοί απ' της µ αµάς τους την κοιλιά, αλλά έκαναν φιλία µε κακούς και έµαθαν να κάνουν πράξεις κακές και να λένε λόγια άσχηµα , γιατί πίστευαν ότι οι φίλοι τους τούς τα ' λεγαν όλα σωστά. Θέογνις , Έλληνες λυρικοί, 15,3 (ελεύθερη απόδοση) Για διαβάστε και αυτό το παράθεμα.

Slide6:

Γράφω για την καθημερινή ζωή και τα προβλήματά της!

Slide7:

Δε μου αρέσει να γράφω για τα περασμένα ούτε για ήρωες και τα κατορθώματά τους στον πόλεμο !

Slide8:

Πρέπει να δουλεύεις Να μην είσαι τεμπέλης Να είσαι τίμιος Εργατικός Πρέπει… Μας δίνει συμβουλές λέγεται___________ ποίηση.

Slide9:

Διαβάστε τη 2 η παράγραφο για να καταλάβετε ποιον συμβουλεύω. Μετά απαντήστε στην 1 η ερώτηση

Slide10:

Ένα γλυκόµηλο ψηλά Σαν το γλυκόµηλο ψηλά στην άκρη κοκκινίζει στην άκρη άκρη της µ ηλιάς , τι το' χουνε ξεχάσει. Όχι! κανείς δεν το ξεχνά, δεν µ πόρεσε να φτάσει. Σαπφώ , Απ.91 (µ ετάφραση Σ. Μενάρδου )

Slide11:

Στο νεαρό παλαιστή Αλκιµίδη Από τους δοξασµένους αγώνες της Νεµέας ήρθε ο Αλκιµίδης από την Αίγινα, ο νεαρός αθλητής που ήθελε όσο τίποτε άλλο αυτή τη νίκη που χαρίζει εκεί ο ∆ ίας και αναδείχθηκε σπουδαίος παλαιστής, ακολουθώντας τα ίχνη του προγόνου του, του Πραξιδάµαντα . Πίνδαρος , 6ος Νεµεόνικος στον Αλκιµίδη , τον Αιγινήτη παλαιστή (ελεύθερη απόδοση) http://photodentro.edu.gr/v/item/video/8522/437

Slide12:

Η ποίηση με συνοδεία λύρας που μιλάει για χαρές και λύπες λέγεται ________ ποίηση.

Slide13:

Ποια διαφορά έχουν τα λυρικά ποιήματα από τα δικά μου τα έπη;

Slide14:

Για να δω τι μάθατε

Slide15:

Πώς έγινε ο κόσμος; Τι σχήμα να έχει η γη ;

Slide16:

Αυτοί είναι φιλόσοφοι.

Slide17:

Ευτυχώς που αρχίσαμε να γράφουμε και τα περασμένα.

Slide18:

ΙΣΤΟΡΙΑ

authorStream Live Help