Η συμμετοχή των μόνιμων αξιωματικών στον αντιδικτατορικό αγώνα

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Παρουσίαση του PowerPoint:

Η συμμετοχή των μόνιμων αξιωματικών στον αντιδικτατορικό αγώνα Ο κ . Ιωάννης Ζερβόπουλος , παππούς του συμμαθητή μας Ανέστη Ζερβόπουλου , Λοχαγός την εποχή που έγινε το πραξικόπημα, άφησε, πριν φύγει από τη ζωή, σημαντικά ντοκουμέντα για την κατάσταση που επικρατούσε στον Ελληνικό Στρατό.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Ο ίδιος για την αντιδικτατορική του δράση καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε 15 χρόνια φυλακή .

Παρουσίαση του PowerPoint:

Γράφει ο κ. Ζερβόπουλος : «Η επιβολή της δικτατορίας επιτεύχθηκε από μια μικρή μειοψηφία συνομωτών αξιωματικών, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την υπάρχουσα τότε πολιτική ανωμαλία του τόπου. Η πλειοψηφία των μόνιμων αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων της χώρας στάθηκε απέναντι στο αντιλαϊκό καθεστώς αντίθετη ή ουδέτερη […………] Στον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στη χουντική βαρβαρότητα, για ελευθερία και δημοκρατία, η συμμετοχή των μόνιμων αξιωματικών υπήρξε σημαντική και άκρως αποτελεσματική. Στη συνείδησή των αξιωματικών βάραινε και το γεγονός ότι το πραξικόπημα της χούντας προήλθε από συναδέλφους τους και αυτό οπωσδήποτε έθιγε το στρατιωτικό και πατριωτικό τους φιλότιμο. Δεν υπήρξαν λοιπόν λίγοι οι αξιωματικοί που πήραν σταθερά αντίθετη θέση προς τη δικτατορία. Άλλοι πάλεψαν μέσα από διάφορες οργανώσεις αντίστασης, συνελήφθηκαν, βασανίστηκαν και καταδικάστηκαν σε πολύχρονες φυλακίσεις και εξορίες.

Παρουσίαση του PowerPoint:

Άλλοι λιποτάχτησαν στο εξωτερικό και άλλοι τέλος λάβανε μέρος στο κίνημα του πολεμικού ναυτικού, που ναι μεν απέτυχε, αλλά άνοιξε τον δρόμο για την ανατροπή της χούντας. Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε , ότι 2 λεβέντες δημοκράτες αξιωματικοί έδωσαν την ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία της πατρίδας. Ο ταγματάρχης Σπύρος Μουστακλής , που βασανίστηκε απάνθρωπα από την Ε.Σ.Α., έμεινε παράλυτος από τα θανατερά χτυπήματα και πέθανε όρθιος σαν κυπαρίσσι, τιμώντας με τον θάνατό του το Σώμα των αξιωματικών. Ο υπολοχαγός Γιώργος Παναγούλης (αδελφός του ήρωα Αλέκου Παναγούλη ) που λιποτάχτησε στο εξωτερικό και πο όταν τον συνέλαβαν και τον έφεραν πίσω στην Ελλάδα τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ»