1-8 Martie

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

1-8 MARTIE:

1-8 MARTIE

Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie si se sarbatoreste din timpul romanilor, cand se sarbatorea ca zeul Marte, zeul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii.:

Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc , oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine , sanatate , dragoste si bucurie si se sarbatoreste din timpul romanilor , cand se sarbatorea ca zeul Marte , zeul fortelor naturii , al primaverii si al agriculturii .

Martisorul era format dintr-un fir rosu si unul alb, de care se atarnau monede de aur sau argint. Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului.:

Martisorul era format dintr -un fir rosu si unul alb, de care se atarnau monede de aur sau argint . Culoarea rosie , data de foc , sange si soare , era atribuita vietii , deci femeii . In schimb , culoarea alba, conferita de limpezimea apelor , de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului .

Fetele il purtau timp de douasprezece zile la gat, dupa care-l prindeau in par si-l tineau astfel pana ce inflorea primul pom (de obicei, pana la sfarsitul lunii martie). Dupa aceea, cu snurul legau o creanga pomului, iar cu banul respectiv isi cumparau cas, pentru ca tot anul sa le fie fata frumoasa si alba.:

Fetele il purtau timp de douasprezece zile la gat, dupa care-l prindeau in par si -l tineau astfel pana ce inflorea primul pom (de obicei , pana la sfarsitul lunii martie ). Dupa aceea , cu snurul legau o creanga pomului , iar cu banul respectiv isi cumparau cas , pentru ca tot anul sa le fie fata frumoasa si alba.

Ziua scoaterii martisorului era marcata de o petrecere numita “bautul martisorului”. Cu trecerea timpului, de snurul rosu-alb s-au legat monede de argint si de aur. In ziua de astazi, de acest snur se atarna obiecte artizanale, intruchipand diferite animale, flori, litere etc. Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia, probabil o veche zeitate agrara, care in varsta moare si apoi renaste la echinoctiul de primavara.:

Ziua scoaterii martisorului era marcata de o petrecere numita “ bautul martisorului ”. Cu trecerea timpului , de snurul rosu -alb s-au legat monede de argint si de aur . In ziua de astazi , de acest snur se atarna obiecte artizanale , intruchipand diferite animale , flori , litere etc. Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia , probabil o veche zeitate agrara , care in varsta moare si apoi renaste la echinoctiul de primavara .

Martisorul este numita si “funia anului”, care se spune ca aduna laolalta saptamanile si lunile in cele doua anotimpuri stravechi ale calendarului popular: vara si iarna, simbolizate de snurul bicolor. Impletirea alb-rosie a snurului se regaseste in steagul calusarilor, la bradul de nunta, la podoabele junilor si in multe alte obiceiuri stravechi. Impletirea celor doua culori simbolizeaza regenerarea vietii.:

Martisorul este numita si “ funia anului ”, care se spune ca aduna laolalta saptamanile si lunile in cele doua anotimpuri stravechi ale calendarului popular: vara si iarna , simbolizate de snurul bicolor. Impletirea alb- rosie a snurului se regaseste in steagul calusarilor , la bradul de nunta , la podoabele junilor si in multe alte obiceiuri stravechi . Impletirea celor doua culori simbolizeaza regenerarea vietii .

Rostul snurului era ca, prin impletirea celor doua fire ce simbolizeaza unitatea contrariilor (lumina-intuneric, caldura-frig, iarna-vara), sa se aduca sanatate si paza de boli. Cele doua culori impletite mai simbolizeaza si dragostea si ura, viata si moartea, binele si raul.:

Rostul snurului era ca, prin impletirea celor doua fire ce simbolizeaza unitatea contrariilor ( lumina-intuneric , caldura -frig, iarna-vara ), sa se aduca sanatate si paza de boli . Cele doua culori impletite mai simbolizeaza si dragostea si ura , viata si moartea , binele si raul .

Un obicei de la sate este ca taranii sa puna copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca. Poporul mai stie ca martisorul trebuie purtat ca lucru sfant, nu ca pe o podoaba ori ca jucarie.:

Un obicei de la sate este ca taranii sa puna copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu- i scuture frigurile , iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca . Poporul mai stie ca martisorul trebuie purtat ca lucru sfant , nu ca pe o podoaba ori ca jucarie .

Ca sa se respectam traditia, martisorul trebuie legat la rasaritul soarelui, in prima zi a lunii martie. El se poarta de la 1 martie pana cand se arata semnele de biruinta ale primaverii: pina se aude cucul cantand, pana infloresc ciresii ori trandafirii, pana vin berzele sau randunelele. Dupa, martisorul nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc.:

Ca sa se respectam traditia , martisorul trebuie legat la rasaritul soarelui , in prima zi a lunii martie . El se poarta de la 1 martie pana cand se arata semnele de biruinta ale primaverii : pina se aude cucul cantand , pana infloresc ciresii ori trandafirii , pana vin berzele sau randunelele . Dupa , martisorul nu se arunca , ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit , ca sa ne aduca noroc .

Dincolo de obiceiuri si traditii, martisorul este o intrupare a bucuriei, a dragostei de viata, un semn prin care noi, oamenii salutam renasterea naturii odata cu venirea primaverii.:

Dincolo de obiceiuri si traditii , martisorul este o intrupare a bucuriei , a dragostei de viata , un semn prin care noi , oamenii salutam renasterea naturii odata cu venirea primaverii .

Martisorul se poarta in zilele Babei Dochia, care sunt intre 1-9 martie si exista si acum obiceiul de a-ti alege o anume zi din aceasta perioada, care spune ca asa cum va fi in acea zi, asa va fi tot anul tau. O zi insorita va prevesti un an bun, iar una mohorata un an prost.:

Martisorul se poarta in zilele Babei Dochia , care sunt intre 1-9 martie si exista si acum obiceiul de a- ti alege o anume zi din aceasta perioada , care spune ca asa cum va fi in acea zi , asa va fi tot anul tau. O zi insorita va prevesti un an bun, iar una mohorata un an prost.

"8 Martie" este o sarbatoare traditionala pe melegurile noastre. Martisorul constituie o contributie specific romaneasca la zestrea de traditii si obiceiuri. In aceasta zi de primavara este in centru atentia femeii (fie ea mama, domnisoara sau doamna). Ziua de "8 Martie" pana in Decembrie 1989 a fost inlocuita ziua mamei cu ziua femeii. :

"8 Martie " este o sarbatoare traditionala pe melegurile noastre . Martisorul constituie o contributie specific romaneasca la zestrea de traditii si obiceiuri . In aceasta zi de primavara este in centru atentia femeii (fie ea mama, domnisoara sau doamna ). Ziua de "8 Martie " pana in Decembrie 1989 a fost inlocuita ziua mamei cu ziua femeii .

Prezentare creata de Pal Robert O primavara fericita tuturor!:

Prezentare creata de Pal Robert O primavara fericita tuturor ! Thanks for watching!