Λίμερικ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Δραστηριότητες Φιλαναγνωσίας - Ποίηση, Λίμερικ

Comments

Presentation Transcript

Ποιηση ΛΙΜΕΡΙΚ:

Ποιηση ΛΙΜΕΡΙΚ Σχεδιασμός δραστηριοτήτων: Χρύσα Κουράκη ( Ph.D.), Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Τι ειναι τα λιμερικ::

Τι ειναι τα λιμερικ : Τα λίμερικ ( limerick ) είναι ποιήματα σύντομα, σατιρικά ή απλώς κωμικά, "δίχως νόημα". Ξακουστά είναι εκείνα του Έντουαρντ Λιρ ( Edward Lear ), που το 1864 δημοσίευσε μια ποιητική συλλογή με λίμερικ , με τον τίτλο The book of nonsense . Τον Λιρ τον μιμήθηκαν μεγάλοι συγγραφείς, όπως ο Σουίνμπερν , ο Τένυσον , ο Κίπλινγκ , αλλά μάλλον δεν μπόρεσαν να τον φτάσουν.

PowerPoint Presentation:

Στην Ελλάδα, πρώτος που αποπειράθηκε να γράψει λίμερικ είναι ο Γιώργος Σεφέρης. Μάλιστα, πήγε να αποδώσει τον όρο στα ελληνικά με τη λέξη " ληρολόγημα ", συνδυάζοντας το όνομα του Λιρ με τη λέξη "λήρος", που σημαίνει τρελή κουβέντα, ασυνάρτητα λόγια. Το 1975 εξέδωσε μια συλλογή από λίμερικ , με τον τίτλο Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά

Τα χαρακτηριστικα τουσ α’ μορφη:

Τα χαρακτηριστικα τουσ α’ μορφη Πρώτος στίχος: ένα ουσιαστικό Δεύτερος στίχος: δύο επίθετα για το ουσιαστικό Τρίτος στίχος: ένα επίρρημα και ένα ρήμα Τέταρτος στίχος: σύγκριση του ουσιαστικού Πέμπτος στίχος: μια ευχή Μια αλεπού Πονηρή και μοχθηρή Κλέβει γρήγορα σταφύλια Πιο γρήγορα και από την αστραπή Αχ, και να την έπιανα την αλεπού την πονηρή!

τα χαρακτηριστικα τουΣ β’ μορφη:

τα χαρακτηριστικα τουΣ β’ μορφη Τα λίμερικ ομοιοκαταληκτούν συνήθως αα- ββ -α . Ο πρώτος στίχος περιέχει την παρουσίαση του πρωταγωνιστή Στο δεύτερο αποκαλύπτεται η ιδιότητά του . Στον τρίτο και τέταρτο έχουμε την πραγματοποίηση κάποιας ενέργειας . Ο πέμπτος στίχος είναι αφιερωμένος στην εμφάνιση ενός τελικού επιθέτου ή παραλόγου.

Σεφερησ::

Σεφερησ : Ήταν μια κοπέλα από τη Σάμο που έχωσε το δεξί της στην άμμο και με τ' άλλο χέρι εκρατούσε ένα αστέρι ετούτη η κοπέλα απ' τη Σάμο.

lear::

lear : Υπήρχε ένας γέρος στο έλος από τη φύση του ήταν ασήμαντος κι ανέμελος καθισμένος σ' ένα πετραδάκι τραγουδούσε δημοτικά σ' ένα βατραχάκι αυτός ο διδακτικός γέρος στο έλος.

δραστηριοτητεσ:

δραστηριοτητεσ Γράφουμε λίμερικ . Εικονογραφούμε λίμερικ . Βρίσκουμε σχετικούς πίνακες. Αναπτύσσουμε ένα λίμερικ σε ιστορία.

authorStream Live Help