ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΕΣ-η παρουσιαση

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΕΣ:

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΕΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ:

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΑΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ-ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΝ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ

ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ:

ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ Για να συλλέξουμε στοιχεία για το θέμα μας χρησιμοποιήσαμε τις παρακάτω μεθόδους: Έρευνα πηγών Συνεντεύξεις Μελέτη λογοτεχνικών κειμένων Επεξεργασία φωτογραφιών

ΠΑΡΑΔΟΣΗ:

ΠΑΡΑΔΟΣΗ Οι γιορτές και οι τελετές αποτελούν μέρος της παράδοσης κάθε λαού. Ειδικά η χώρα μας, εξαιτίας της μακραίωνης και πλούσιας ιστορικής της πορείας, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον στη μελέτη της παράδοσής της. Η δική μας ερευνητική εργασία περιλαμβάνει τη μελέτη εκείνων των γιορτών και εκείνων των τελετών που θεωρήσαμε ότι περισσότερο αποτελούν σημείο αναφοράς της ζωής του έλληνα και η μελέτη των οποίων θα μας οδηγούσε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ:

ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ Επιλέχθηκαν , λοιπόν ,τα παρακάτω υποθέματα: Από τις γιορτές: τα Χριστούγεννα , οι Αποκριές και το Πάσχα Από τις τελετές: ο γάμος , η βάπτιση και η κηδεία.

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ:

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα ορίστηκε να γίνει στην ευρύτερη περιοχή του σχολείου , στα χωριά από τα οποία προέρχονται οι μαθητές του προγράμματος και στην πόλη των Ιωαννίνων στην οποία ανήκει το σχολείο.

ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Οι μαθητές εργάστηκαν κατά ομάδες στο χώρο του σχολείου

Και έξω από το σχολείο:

Και έξω από το σχολείο

ΘΕΜΑ:ΓΑΜΟΣ:

ΘΕΜΑ:ΓΑΜΟΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: 1.ΓΚΟΤΖΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 2.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΑ 3.ΚΩΤΣΗ ΦΡΙΝΤΑ 4.ΜΑΝΤΕΛΗ ΜΑΙΡΗ 5.ΧΡΙΣΤΙΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Ο ΓΑΜΟΣ:

Ο ΓΑΜΟΣ Από το αρχαίο ρήμα γαμέω (=νυμφεύομαι), ο γάμος είναι ένα από τα επτά μυστήρια της Ορθοδοξίας, με το οποίο εξυψώνεται και εξαγιάζεται η συζυγική ένωση άνδρα και γυναίκας και αποσκοπεί στην πνευματική και ηθική τελείωση των συζύγων και στην τεκνογονία. Η λέξη όμως παραπέμπει και στην τελετή νομική ή θρησκευτική , καθώς και στη γιορτή που ακολουθεί.

Παραδοσιακά έθιμα που διατηρούνται στην τελετή του γάμου είναι πολλά , όπως::

Παραδοσιακά έθιμα που διατηρούνται στην τελετή του γάμου είναι πολλά , όπως: Ο αρραβώνας , τα προικιά που εκτίθενται την Πέμπτη πριν το γάμο στο σπίτι των νεόνυμφων, το στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού από κοπέλες , το ρίξιμο ενός μικρού αγοριού στο κρεβάτι για να αποκτήσει το ζευγάρι απογόνους , το ρύζι για να διατηρηθεί ο γάμος , η παράδοση των παπουτσιών της νύφης από τον βλάμη, τα κουφέτα στην τσέπη του γαμπρού.

Παραδοσιακά έθιμα που εγκαταλείφθηκαν ή τροποποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό: :

Παραδοσιακά έθιμα που εγκαταλείφθηκαν ή τροποποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό: Το προξενιό , που επιβαλλόταν από τις συνθήκες καθώς δεν επιτρεπόταν η επικοινωνία μεταξύ των δύο φύλων και διασφαλιζόταν η κοινωνική διάκριση Τα καλέσματα που δινόταν την Τετάρτη πριν το γάμο, το μπαϊράκι που εγκαταλείφθηκε ,η προετοιμασία των ψωμιών , η έκθεση και παράδοση της προίκας στο σόι του γαμπρού Η ημέρα της Κυριακής ως μέρα του γάμου, καθώς οι σύγχρονες συνθήκες καθιστούν πιο εύκολη τη διεξαγωγή του το Σάββατο. Η έλευση της νύφης στην εκκλησία με τα πόδια και με συνοδεία μουσικής και συγγενών καθώς οι αποστάσεις και η χρήση του αυτοκινήτου διαφοροποίησαν το θεσμό. Η παραδοσιακή φορεσιά Το παραδοσιακό γλέντι στο χωριό με τα παραδοσιακά φαγητά του γάμου (γιαχνί , κρέας με ρύζι) Η στάση της νύφης : έπρεπε να είναι σοβαρή , να κοιτά χαμηλά (ένδειξη ηθικότητας). Η είσοδος της νύφης στο νέο της σπίτι (του γαμπρού) και η υποδοχή της από την πεθερά μετά το γάμο.

Νέες συνήθειες στην τελετή του γάμου::

Νέες συνήθειες στην τελετή του γάμου: Ο αρραβώνας πολλές φορές παραλείπεται. Η ημερομηνία του γάμου καθορίζεται από τις ανάγκες των άμεσων συγγενών: εργασία και κατάλληλος χρόνος είναι τα σημαντικότερα κριτήρια. Τίθεται ζήτημα επιλογής θρησκευτικού ή πολιτικού γάμου ο οποίος είναι επίσημα θεσπισμένος στην Ελλάδα από το 1982. Η τελετή οργανώνεται από το ζευγάρι με τη βοήθεια ειδικών επαγγελματιών: κομμώτριες , μακιγιέζ , διακοσμητές , ιδιοκτήτες αιθουσών δεξιώσεων , ανθοπώλες , οδηγοί επιστρατεύονται για τη διοργάνωση ενός σύγχρονου γάμου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΌ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ:

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΑΠΌ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες πιστεύουν στην αξία του γάμου. Θεωρούν ότι βασικός σκοπός είναι η δημιουργία οικογένειας. Όσον αφορά την επιλογή θρησκευτικού ή πολιτικού γάμου οι απαντήσεις διίστανται. Ο πολιτικός προτιμάται εξαιτίας του ότι είναι πιο οικονομικός , ενώ ο θρησκευτικός για την ιερή του σημασία.

PowerPoint Presentation:

Συγγενείς και φίλοι θεωρούνται απαραίτητοι στο γάμο. Ωστόσο ο γάμος δε λειτουργεί συνεκτικά , καθώς όσοι ρωτήθηκαν απάντησαν ότι δεν θα καλούσαν άτομα συγγενικά με τα οποία δεν διατηρούν καλές σχέσεις. Η τήρηση των εθίμων δεν κρίνεται απαραίτητη. Στην πιθανότητα απόφασης των παιδιών τους να μην παντρευτούν ποτέ δεν θα έφερναν αντίρρηση οι περισσότεροι , ενώ κάποιοι θα τους προέτρεπαν να παντρευτούν για να κάνουν οικογένεια.

ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΞΕΝΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ::

ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡ Ι Α ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΞΕΝ Ι Α ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΡΑΒ Ω ΝΕΣ : Η κ.Καραπάνου από τους Μουζακαίους Ιωαννίνων , 100 χρονών , διηγήθηκε τα εξής για τα προξεν ιά και για τους αρραβώνες ή σεβάσματα όπως τα έλεγε: << Όταν ένα πιδί γίνονταν για παντρειά,οι γονιοί τ'αποφάσιζαν ποιά τσούπρα θα τόδναν για γυναίκα τ'. Ήθιλαν η τσούπρα να ΄ναι από σόϊ καλό κι ας μην ήταν όμορφη. Φάρμοζαν κατά γράμμα την παροιμία που ΄λέγε : <<Πάρε νύφη από θρήσκιο σόϊ και σκύλα από κοπάδι>>. Έστελναν τότε προξενήτη στους γονιούς της τσούπρας και τα 'σίαζαν χωρίς πολλές φορές να γνωρίζοντι τα πιδιάτς,αλλά και χωρίς να τα ρώτησνε. Όταν τα ΄σιαζαν έκαναν το προικοσύμφουνο. Σ'αυτό έγραφαν τ'αγγεία και τα λίγα ζωντανά πόδναν τότε>>.

ΘΕΜΑ: ΒΑΠΤΙΣΗ- ΚΗΔΕΙΑ:

ΘΕΜΑ: ΒΑΠΤΙΣΗ- ΚΗΔΕΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: 1.ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 2.ΓΕΡΟΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ 3.ΓΙΩΤΙΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 4.ΠΑΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 5.ΤΣΙΜΑΡΗ ΣΤΑΣΙΝΗ

Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ:

Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Η βάπτιση παλιότερα γινόταν με όλους τους συγγενείς και με μερικά παιδιά μέσα στην εκκλησία. Οι γονείς έμεναν στο σπίτι και περίμεναν να φέρει ο νονός ή η νονά το παιδί στο σπίτι. Μόλις τελείωνε το μυστήριο τα παιδιά που ήταν γύρω από την κολυμβήθρα έτρεχαν στους γονείς και τους έλεγαν τα όνομα του παιδιού. Μόλις έφτανε ο νονός και το παιδί στο σπίτι η μάνα έκανε τρείς μετάνοιες και αφού φιλούσε το χέρι, έπαιρνε το νεοφώτιστο. Στο τέλος η μάνα σκούπιζε η ίδια την κολυμπήθρα με ένα ύφασμα. Μετά αυτό το πανί το τύλιγε σε μια πέτρα και το έριχνε στη θάλασσα.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ:

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ Η Βάπτιση σηματοδοτεί την ένταξή μας στην αγία ποίμνη της εκκλησίας . Για την εκκλησία έχει ευρύτερες διαστάσεις: πολιτογραφεί και εγγράφει στα μητρώα της ένα ακόμη μέλος της. Ένα νέο λιθαράκι μπαίνει στην οικοδομή της. Το βάπτισμα ενός παιδιού από όλους θεωρείται σημαντικό χαρμόσυνο γεγονός της ζωής του και γι’ αυτό συνοδεύεται από οικογενειακή γιορτή: φαγητό , γλέντι και τελευταία στολισμός του σπιτιού θεωρούνται απαραίτητα συμπληρώματα του θρησκευτικού μυστηρίου.

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ:

ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ Το νερό σημαίνει κάθαρση και αναγέννηση. Το λάδι: ο βαπτιζόμενος αλείφεται με λάδι από τον ιερέα σε ορισμένα μέλη του σώματος και από το νονό ή τη νονά σε όλο το σώμα. Το λάδι συγκρατεί και μεταφέρει τη φώτιση στο βαπτιζόμενο. το κόψιμο των μαλλιών :είναι η πρώτη μικρή θυσία που κάνει το παιδί για τον Χριστό. Οι μπομπονιέρες μοιράζονται ως ένδειξη της χαράς αλλά και για να ευχαριστήσουν αυτούς που ήρθαν. Για τον ίδιο λόγο μοιράζονται και τα γλυκά. Τα σταυρουδάκια τα μοιράζουμε γιατί ο σταυρός είναι το σύμβολο της εκκλησίας και για να δείξουμε πως παρευρεθήκαμε στο μυστήριο. Παλαιότερα μοίραζαν νομίσματα που και αυτά είχαν το ίδιο νόημα. Τα λευκά ρούχα , που ονομάζονταν και "εμφώτεια" ή "φωτίκια" , συμβολίζουν τη λαμπρότητα της ψυχής, τον εσωτερικό φωτισμό, το φως και το κάλλος του Χριστού, που ενδύθηκε ο νεοφώτιστος. Το λευκό συμβολίζει επίσης την καθαρότητα και τη φωτεινότητα της ψυχής του βαπτισθέντος.

PowerPoint Presentation:

Τα μαρτυρικά : Όταν τελείωνε η τελετή της βάφτισης, ο νονός στην αυλή της εκκλησίας γέμιζε τις χούφτες του με νομίσματα και τα σκόρπιζε στον αέρα, για να τα πάρουν τα συγκεντρωμένα παιδιά. Αν το νεοφώτιστο είχε μεγαλύτερα αδέρφια, τους έδινε το δικό τους νόμισμα στο χέρι. Η κίνηση αυτή γινόταν για τη “μαρτυρία” , ο νονός μας θέλει ως μάρτυρες του Μυστηρίου που παραβρεθήκαμε. Σήμερα τη θέση των νομισμάτων έχουν πάρει τα σταυρουδάκια που δίνονται στον κόσμο, τα γνωστά “μαρτυρικά” . ( Μ. Μερακλής, Ελληνική Λαογραφία, εκδ.Οδυσσέας )

ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΝΟ:

ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΝΟ Ο νονός αποτελεί τον πνευματικό πατέρα του μωρού, ενώ θεωρείται ύψιστη τιμή για εκείνον να του προτείνουν να το βαπτίσει. Συνήθως οι γονείς επιλέγουν τον άνθρωπο εκείνον που θεωρούν ότι είναι άξιος για να βαπτίσει το παιδί τους, και τον φέρνουν σε επαφή με το μωρό τους αρκετό καιρό πριν την βάπτιση για να νιώθει το μωρό οικειότητα κατά τη διάρκεια του μυστηρίου.

ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΑΝΑΓΚΗΣ:

ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΑΝΑΓΚΗΣ Το βάπτισμα ανάγκης τελείται εκτάκτως σε αβάπτιστα νήπια, τα οποία απειλεί ο θάνατος και δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει στην εκκλησία από κανονικό ιερέα. «Το νεογνόν είχε γεννηθεί προ δύο εβδομάδων… Είχαν βιασθεί να το βαπτίσουν την δεκάτην ημέραν επειδή έπασχε δεινώς…καθώς εβαπτίσθη , το νήπιον εφάνη να καλυτερεύη ολίγον…». Αλ. Παπαδιαμάντης , «Η Φόνισσα». Το παιδί που κινδυνεύει μπορεί να το βαπτίσει λαϊκός άντρας ή γυναίκα –πάντα ορθόδοξος –στο όνομα της αγίας Τριάδος και σε ζων ύδωρ (τρεχούμενο νερό). Το βάπτισμα αυτό είναι κανονικό. Αν επιζήσει το νήπιο δεν επαναλαμβάνεται το βάπτισμα. Κύριος σκοπός του είναι να μην πεθάνει το νήπιο αβάπτιστο, με συνέπεια να στερηθεί τη Βασιλεία του Θεού.

ΚΗΔΕΙΑ:

ΚΗΔΕΙΑ Κηδεία ονομάζεται το σύνολο εκείνων των φροντίδων και τελετών που γίνονται μετά τον θάνατο κάποιου από την οικογένεια και την κοινότητα του. Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα κήδομαι που σημαίνει στη νεοελληνική φροντίζω , επιμελούμαι . Η κηδεία από παλιότερα μέχρι σήμερα περιλαμβάνει 4 στάδια: την πρόθεση, την εκφορά ,την ταφή και τον περίδειπνο.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ:

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ Πρόθεση είναι η εναπόθεση του στολισμένου νεκρού στην νεκρική κλίνη και η θρηνωδία των οικίων του. Ο νεκρός (φυλάσσεται) από τους οικείους όλο το βράδυ πριν την ταφή , ιεροτελεστία που επιβαλλόταν από τη λαϊκή σκέψη και διατηρείται ως σήμερα , το λεγόμενο «ξενύχτι». Σημαντικό κομμάτι της ελληνικής παράδοσης είναι το μοιρολόι , τα θλιβερά δηλαδή τραγούδια που τραγουδούσαν οικείοι του νεκρού μαζί με τη μοιρολογίστρα επάγγελμα που έχει πια εκλείψει. Εκφορά ήταν η μετά την πρόθεση τελετή της μεταφοράς της σορού του νεκρού από την οικία του στο τόπο της ταφής του. Παλαιότερα μεταφέρονταν με τα χέρια στην νεκρική κλίνη ενώ σήμερα με τη νεκροφόρα στο φέρετρο. Σύμφωνα με τον νόμο η νεκρική πομπή έπρεπε να περάσει από τους δρόμους της πόλης σιωπηλά κάτι που ισχύει και σήμερα..

PowerPoint Presentation:

Παρεμβάλλεται ως ενδιάμεσος σταθμός η εκκλησία όπου ακολουθείται ειδική λειτουργία ,η νεκρώσιμη ή η επίσης ονομαζόμενη εξόδιος ακολουθία ,μπροστά στο φέρετρο . Ταφή ήταν και είναι η τελετή ενταφιασμού , δηλαδή η εναπόθεση του φέρετρου σήμερα ή της νεκρικής κλίνης παλαιότερα στον τάφο, ο οποίος παλιά δεν χτιζόταν όπως σήμερα , απλώς τοποθετούνταν σταυρός και ξύλα γύρω από αυτόν. Αγαπημένα αντικείμενα τοποθετούνται στο φέρετρο για να τα πάρει μαζί του ο νεκρός .Ο τελευταίος ασπασμός δίνεται στο νεκροταφείο πριν κλείσει το φέρετρο . Μετά την ταφή οι πενθούντες επιστρέφουν σε ειδικό χώρο της εκκλησίας για τον περίδειπνο , το δείπνο της παρηγοριάς , που συνοδεύεται από τον καφέ της παρηγοριάς που σερβίρεται με κονιάκ και παξιμάδια .

ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ:

ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΦΗ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ Στην Ελλάδα ακολουθείται η πρακτική του απλού ενταφιασμού . Η τελετή της κηδείας αποτελεί τρόπο έκφρασης της αγάπης των ζωντανών προς τον εκλιπόντα . Οι χριστιανοί πιστεύοντας ότι το σώμα είναι προορισμένο να συνεχίσει τη ζωή , να αναστηθεί θάβουν το νεκρό με όλες τις τιμές . Γι’ αυτό το λόγο, πριν την ταφή τον λούζουν , τον στολίζουν , τον ντύνουν με καλή στολή και τον τοποθετούν στο φέρετρο.

ΚΑΥΣΗ:

ΚΑΥΣΗ Η καύση των νεκρών αποτελεί τη διαδικασία αποτέφρωσης του πτώματος του νεκρού. Στην Ελλάδα το θέμα της καύσης τέθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Μιλτιάδη Έβερτ με επιστολή στην ιερά σύνοδο της εκκλησίας της Ελλάδος.Το θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο πάλι το 2006 οπότε ψηφίστηκε στην Ελλάδα σχετικός νόμος, ο οποίος επιτρέπει την καύση σε όσους τους το επιτρέπει η θρησκεία. Ωστόσο η υλοποίηση της καύσης δεν έχει προχωρήσει καθώς δεν έχει βρεθεί χώρος για την τέλεσή της.

ΘΕΜΑ:ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ:

ΘΕΜΑ:ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: 1.ΓΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ 2.ΓΚΑΪΤΑ ΣΙΝΤΟΡΕΛΛΑ 3.ΚΑΚΑΡΑΝΤΖΑ ΣΟΦΙΑ 4.ΠΡΕΝΤΖΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 5.ΣΙΟΥΧΛΕΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ:

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Τα Χριστούγεννα (σύνθετη λέξη της δημοτικής Χριστός + γέννα ) δηλώνουν την ετήσια χριστιανική εορτή της γέννησης του Χριστού και κατ' επέκταση το σύνολο των εορτών από της Γεννήσεως μέχρι των Θεοφανίων ("Γιορτές των Χριστουγέννων"). Το χρονικό διάστημα που περικλείει τις γιορτές των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων, ονομάζεται στη λαογραφία και Δωδεκαήμερο .

Η ΠΡΩΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ:

Η ΠΡΩΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Οι ιστορικές πηγές υποδεικνύουν ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων άρχισε να τηρείται στη Ρώμη γύρω στο 335, αν και κάποιοι ερευνητές βασιζόμενοι σε αρχαίους ύμνους με χριστουγεννιάτικη θεματολογία θεωρούν ότι τα πρώτα βήματα που οδήγησαν στον εορτασμό αυτό έγιναν μέσα στον 3ο αιώνα. Η παράδοση θεωρεί ότι η αρχαιότερη ομιλία για τη γιορτή των Χριστουγέννων εκφωνήθηκε από τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας το έτος 376 μ.Χ.

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ –ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ Ή ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ:

ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ –ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ Ή ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ Οι ματσούκες :. Τα παιδιά άρχιζαν να ετοιμάζουν τις “ματσούκες”( λέγονται και τζιόπες ,παλίτσες ,σούρβες τζουμάκες, σόπες) που κατασκευάζονται από βελανιδιά, καρυδιά,συκιά,λεπτοκαρυά και κρανιά. Οι ματσούκες είναι σύμβολα της γιορτής και θυμίζουν τα ραβδιά της Βίβλου. Όπως γράφει ο Κ. Καραπατάκης: “Μ‘ αυτές θα χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών..... Μ‘ αυτές θ΄ ανακατεύανε τη χόβολη της φωτιάς σε κάθε σπίτι ,για να πούνε τις ευχές ,που θα έφερναν πλούτη ,ζώα ,υγεία και ¨παράδες μίρμιρο ¨σαν τη στάχτη της φωτιάς”.

PowerPoint Presentation:

Ο στολισμός καραβιού. Η πίστη στους καλικάντζαρους : ήταν “δαιμονικά” που σύμφωνα με το μύθο εμφανίζονται το Δωδεκαήμερο και ενοχλούν τους ανθρώπους. Η αρχή του μύθου για τους καλικάντζαρους σχετίζεται με το ότι οι αρχαίοι πίστευαν πως οι ψυχές ανέβαιναν από τον Άδη και τριγύριζαν χωρίς έλεγχο. Τα γλυκίσματα ως δώρα στα παιδιά στα κάλαντα

ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ:

ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ Το δένδρο των Χριστουγέννων : ως Χριστουγεννιάτικο σύμβολο - έθιμο καθιερώθηκε τον 8 ο αι., όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε να εξαλείψει την μέχρι τότε πίστη των "ειδωλολατρών" στην «ιερή» βελανιδιά , αντικαθιστώντας την με το έλατο , το οποίο στολισμένο συμβολίζει την ευτυχία των ανθρώπων και της φύσης για τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Το Αλεξανδρινό : Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το «κλασσικό» φυτό των Χριστουγέννων. Τα χριστουγεννιάτικα φώτα .

Ο Αι-Βασίλης:

Ο Αι-Βασίλης Η σύγχρονη εικόνα του Αι-Βασίλη: Για τους Ορθόδοξους χριστιανούς ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία που αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και που θεωρείται στη παγκόσμια ιστορία ως ο εμπνευστής αλλά και πρώτος δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μέγας Βασίλειος ήταν ψηλόλιγνος, με μαύρα μάτια και γένια . Η σημερινή μορφή του Άι Βασίλη , του χοντρού γεράκου, ντυμένου με γούνα, που έχει έλκηθρο , έγινε δημοφιλής με το ποίημα «A Visit from St. Nicholas» που δημοσιεύτηκε το 1823 στην Αμερική και επιβλήθηκε από μια διαφήμιση της Coca-cola.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΑΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ::

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΘΙΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΑΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ: Τα κάλαντα , η χοιροσφαγία , το χριστόψωμο , η ανταλλαγή δώρων , ο αγιασμός των υδάτων , η πίτα της πρωτοχρονιάς , η φάτνη , η διασκέδαση την Πρωτοχρονιά: Το ρεβεγιόν, αντιστοιχεί στα νυχτέρια των λαών σε δύσκολες ή μεταβατικές ώρες. Σε σημαντικές καταστάσεις ξενυχτάμε παρακολουθώντας την τύχη μας. Έτσι εξηγείται και η χαρτοπαιξία. (Δ. Λουκάτος ,Χριστουγεννιάτικα και των γιορτών , εκδ. Φιλιππότη)

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ ::

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ :

ΘΕΜΑ:ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΠΑΣΧΑ:

ΘΕΜΑ:ΑΠΟΚΡΙΕΣ-ΠΑΣΧΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: 1.ΛΙΣΓΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 2.ΜΕΛΙΓΓΙΩΤΗ ΓΙΩΤΑ 3.ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ 4.ΤΑΤΣΗ 5.ΤΣΙΟΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΑΠΟΚΡΙΕΣ:

ΑΠΟΚΡΙΕΣ Ονομάστηκε έτσι, επειδή τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι ( Carneval , carnavale , από τις λέξεις<Carne=κρέας και Vale=περνάει).

ΤΟ ΜΑΣΚΑΡΕΜΑ:

ΤΟ ΜΑΣΚΑΡΕΜΑ Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης , που προέρχεται από τις «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί προς τιμή του Διόνυσου.

Η ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ:

Η ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ Έχει χάσει πολλά στοιχεία από τον παραδοσιακό χαρακτήρα της και διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια . Διατηρεί κάποια στοιχεία καθώς ο Δήμος και οι πολιτιστικοί σύλλογοι συμβάλλουν στην αναβίωση κάποιων εθίμων, με τη μορφή των οργανωμένων εκδηλώσεων. Οι πολίτες όμως απλώς παρακολουθούν , χωρίς να συμμετάσχουν. Θεωρούν αυτά τα έθιμα κατάλοιπα από την αγροτική ζωή τα οποία υποτιμήθηκαν ή αγνοήθηκαν με την αστικοποίηση. Οι Γιαννιώτες ήταν εκ φύσεως άνθρωποι που αγαπούσαν την αποκριά. Η αποκριά ήταν μια λαϊκή γιορτή στην οποία μετείχαν και Γιαννιώτες άρχοντες με τον δικό τους τρόπο . Μέσα από τις περιγραφές του Κρυστάλλη και του Σαλαμάνκα είδαμε πως οι Γιαννιώτες , αν και τουρκοκρατούμενα τα Γιάννενα , γιορτάζουν πολύ έντονα και ξεφαντώνουν τις ημέρες της αποκριάς. Μέχρι την απελευθέρωση ( 1913) αυτός είναι και ο συνηθισμένος τρόπος ο όποιος εξακολουθεί και μετά συνεχώς όμως ξεθωριάζει είναι φυσικό να προστίθεται νέα κοσμικά στοιχεία.

Οι απόκριες στον Κατσικά :

Οι απόκριες στον Κατσικά Οι απόκριες στον Κατσικά γιορτάζονται με ένα πλήθος εκδηλώσεων , που απλώνονται σε κάθε γωνία, αναβιώνουν εικόνες και ζωντανεύουν μνήμες. Οι παραδοσιακές τζαμάλες στις συνοικίες της πόλης και τα χωριά , η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου , το καρναβάλι , οι χοροί και τα τραγούδια και τα κούλουμα στο πιο όμορφο σημείο της πόλης , συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό , το οποίο μπορούν να απολαύσουν ντόπιοι και ξένοι . Αυτό που κάνει ξεχωριστό όλο το πρόγραμμα είναι η συμμετοχή όλων των ζωντανών πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και όλων των τμημάτων του πνευματικού κέντρου .η κινητοποίηση δηλαδή εκατοντάδων ανθρώπων , που με μεράκι δουλεύουν όλο αυτό το διάστημα ώστε να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα .

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τις Απόκριες θεωρούν περίοδο διασκέδασης όλες οι ηλικίες. Τα παιδιά οι νέοι χαίρονται ιδιαίτερα τις απόκριες και ο λόγος είναι το μασκάρεμα. Όμως οι περισσότεροι προτιμούν στολές με τις οποίες φαίνονται ωραίοι και όχι αστείοι , όπως διαπιστώσαμε από τα ερωτηματολόγια και τη συνέντευξη της εκπροσώπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κατσικά. Το 90% των νέων συμμετέχουν σε παρελάσεις. Προτιμούν όμως να βγούνε βόλτα για καφέ ή ποτό με την παρέα τους από το να συμμετέχουμε στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Μετά την έξοδό τους πάντως, θα κάνουν και την εμφάνισή τους στις "τζαμάλες" μασκαρεμένοι. .

PowerPoint Presentation:

ΜΕΣΗΛΙΚΕΣ Τα άτομα ηλικίας 30-45 δήλωσαν πως συνεχίζουν να συμμετέχουν σε αποκριάτικες κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν σε παρελάσεις είναι αρκετά μεγάλος. Δήλωσαν πως είναι ευκαιρία για διασκέδαση και χαρά. Οι άνδρες δήλωσαν πως παρακολουθούν με ευχαρίστηση τις κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά δε θέλουν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτές. Συνηθίζουν να μη μασκαρεύονται τις απόκριες, γιατί θεωρούν το μασκάρεμα δραστηριότητα για μικρότερα σε ηλικία άτομα. ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ: θεωρούν ότι οι Αποκριές είναι αποκλειστικά γιορτή για νέους και παιδιά. Γενικά λίγοι γνώριζαν την προέλευση της γιορτής και δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη σύνδεσή της με τη θρησκεία.

ΘΕΜΑ:ΠΑΣΧΑ:

ΘΕΜΑ:ΠΑΣΧΑ Η λέξη Πάσχα προέρχεται από μια εβραϊκή λέξη που σημαίνει πέρασμα και αναφέρεται στην δέκατη πληγή κατά των Αιγυπτίων , όταν άγγελος προσπερνούσε τις πόρτες των Ιουδαίων που ήταν βαμμένες με αίμα αρνιού και δεν θανάτωνε τα πρωτότοκά τους σύμφωνα με τη Βίβλο.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Τη Μ. Εβδομάδα οι πιστοί «ζούνε» τα πάθη του Χριστού με τη συμμετοχή τους στις λειτουργίες της Εκκλησίας. Το Πάσχα δεν έχει μόνο θρησκευτικό περιεχόμενο για τους πιστούς. Έχει προηγηθεί η Σαρακοστή , η περίοδος της κάθαρσης της ψυχής και του σώματος με τη νηστεία. Σημασία έχει η γιορτή αυτή και για την αδελφοποίηση , την αποκατάσταση των σχέσεων με τους άλλους. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στην εκκλησία γίνεται ο εσπερινός τη Αγάπης. Οι χριστιανοί ανταλλάσσουν αδελφικό ασπασμό συναδέλφωσης και συγχώρεσης διαβάζοντας το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: :

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: Το αρνί που σουβλίζουμε την Κυριακή του Πάσχα συμβολίζει το Χριστό που θυσιάστηκε σαν αρνί για τη σωτηρία όλης της ανθρωπότητας. Προέρχεται από το έθιμο του Πάσχα στους Εβραίους «του θυσιαζόμενου αμνού», με το αίμα του οποίου έβαφαν την είσοδο των σπιτιών τους, κατ' αναπαράσταση της νύκτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Το αυγό : πηγή ζωής, συμβολίζει την ανανέωση της ζωής Το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών , συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού. Όταν το κέλυφός τους σπάσει, γεννιέται μία νέα ζωή . Μερικοί πιστεύουν ότι τα αυγά βάφονται κόκκινα σε ανάμνηση του αίματος του Χριστού, που χύθηκε για εμάς τους ανθρώπους. Κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς. Χαράς για την Ανάσταση του Χριστού. Είναι παράλληλα όμως και χρώμα αποτρεπτικό. Κεριά και πυροτεχνήματα: Είναι σύμβολα ελληνικά. Τα κεριά είναι εκκλησιαστικά μαζί και κοσμικά. Κοσμικό είναι κυρίως το μέρος τους που αφορά τις κορδέλες: γαλάζιες για τα αγόρια και ροζ για τα κορίτσια. Κοντά στα κεριά έρχονται και τα ποικίλα φωτοτεχνήματα : συμβολίζουν το φως της Ανάστασης . (Δ. Λουκάτος, Πασχαλινά και της Άνοιξης , εκδ. Φιλιππότη

ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ:

ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ Το σοκολατένιο αυγό: στη Δ. Ευρώπη υπάρχουν παραμύθια που λένε ότι ο λαγός φέρνει αυγά κι άλλα δώρα που κρύβουν οι μάνες σε διάφορα μέρη στο κήπο ή στο σπίτι. Τα παιδιά ψάχνουν να τα βρουν. Ο λαγός του Πάσχα: Τον βρίσκουμε κι αυτόν στα παιχνίδια και στα δώρα του Πάσχα, αλλά δεν μας είναι γνωστός από την ελληνική παράδοση. Μας ήρθε από τη Δυτική Ευρώπη. Ιδιαίτερα στις γερμανικές χώρες ο λαγός του Πάσχα έρχεται από την εξοχή και φέρνει τ’ αυγά στα παιδιά. Το ζώο αυτό παρουσιάζεται με μαγικές ικανότητες κι είναι συνήθως ταξιδευτής ταχυδρόμος, αλλά και καλό πνεύμα της βλάστησης Τσουρέκι: αντικατέστησε το πασχαλινό ψωμί, τη Λαμπροκουλούρα ή Λαμπρόψωμο. Το όνομα "τσουρέκι" προέρχεται από την Τουρκική λέξη "corek" που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά.

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΗΜΕΡΑ:

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ. Οι περισσότεροι έφηβοι φροντίζουν να εκμεταλλεύονται τις διακοπές του Πάσχα περνώντας χρόνο με τους φίλους τους και τις οικογένειες τους, ειδικά την ημέρα της Ανάστασης και της Κυριακής του Πάσχα. "Είναι ωραία που περνάω χρόνο μαζί με το μπαμπά μου και βοηθάω στο να σουβλίσουμε το αρνί!", είπε κάποιος, χωρίς όμως να ξέρει για ποιο λόγο το σουβλίζει. "Μου αρέσει να τηρώ τα έθιμα, δε ξέρω όμως γιατί τα τηρούμε. Είναι παράδοση της γιαγιάς τα τσουρέκια και τα κουλούρια που με κάνουν να την επισκέπτομαι συχνά τη περίοδο των διακοπών του Πάσχα.", είπε κάποια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων δε γνωρίζει τη σημασία των εθίμων του Πάσχα. Ένα 50% πηγαίνει στην εκκλησία τουλάχιστο 2 φορές κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, ενώ την Ανάσταση πηγαίνουν όλοι και παίρνουν το Άγιο Φώς μαζί με τους γονείς τους, φεύγουν όμως λίγο μετά την Ανάσταση.

PowerPoint Presentation:

ΟΙ ΝΕΟΙ."Στην εκκλησία πηγαίνουμε μόνο την ημέρα της Ανάστασης!", είπε ένα μεγάλο σύνολο νέων. Το ποσοστό των νέων από το Λύκειο και μετά που πηγαίνει στην εκκλησία τη Μ.Βδομάδα είναι πολύ μικρό κάτι που έρχεται σε αντίθεση με αυτό των εφήβων. Θεωρούνε όλοι τους το Πάσχα οικογενειακή γιορτή, ειδικά οι φοιτητές, που επιστρέφουν πίσω στις οικογένειες και το τόπο τους την περίοδο αυτή. ΗΛΙΚΙΑ 30-45:Ενώ τα άτομα της ηλικίας αυτής συμμετέχουν σε μεγάλο ποσοστό στο τελετουργικό του Πάσχα και θεωρούν απαραίτητη την τήρηση των εθίμων του Πάσχα, σχεδόν κανένας δε μπορούσε να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο τα τηρούμε ή τη συμβολική τους σημασία. Απάντησαν απλά " Είναι έθιμο!"