BZ201905 pps SLO

Views:
 
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

BESEDA ŽIVLJENJA Ma j 2019 »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« (Jn 20,21)

Slide2:

»Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.«

Slide3:

Evangelist Janez po tragičnem poročilu o Jezusovi smrti na križu, zaradi katere so bili učenci zelo prestrašeni in zbegani, oznani presenetljivo novico:

Slide4:

Jezus je vstal od mrtvih in se vrnil k svojim!

Slide5:

Vstali se je namreč na velikonočno jutro prikazal in razodel Mariji Magdaleni.

Slide6:

Istega večera se je prikazal drugim učencem, ki so bili zaprti v hiši, ker jih je preplavil občutek zbeganosti in poraza. Jezus jih gre iskat. Znova jih želi srečati.

Slide7:

Ni pomembno, da so ga izdali ali da so pred nevarnostjo zbežali; izkaže pa se jim z znamenji trpljenja: zaradi smrti na križu ima roke in prsi ranjene, prebodene in raztrgane.

Slide8:

Ko spregovori, jim najprej zaželi mir; to je pravi dar, ki prepoji dušo in spremeni življenje.

Slide9:

Tedaj ga učenci končno prepoznajo in se znova razveselijo; tudi oni čutijo, da so ozdravljeni potolaženi in razsvetljeni, saj so znova v družbi svojega Učitelja in Gospoda.

Slide10:

Potem Vstali tej skupinici slabotnih mož zaupa zahtevno nalogo: odpravijo naj se na ceste in svetu prinesejo evangeljsko novost, kakor je to delal on sam. Kakšen pogum!

Slide11:

Kakor je Oče zaupal njemu, tako jim Jezus izkaže vse svoje zaupanje.

Slide12:

  Potem Jezus, dodaja Janez, »dihne vanje«, to pomeni, da z njimi deli svojo notranjo moč, Duha ljubezni, ki prenavlja srca in duše.

Slide13:

»Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.«

Slide14:

Jezus je v sebi izkusil celotno človeško življenje: doživljal je veselje prijateljstva in bolečino zaradi izdaje,

Slide15:

napor pri delu in utrujenost zaradi hoje; ve, iz česa smo ustvarjeni, pozna meje, trpljenje in polomije, ki nas dan za dnem spremljajo.

Slide16:

Kakor je naredil z učenci v mračni sobi, tako še naprej išče vsakega od nas v naši temačnosti, v zaprtosti vase in nam verjame.

Slide17:

Vstali Jezus nam predlaga, da skupaj z njim izkusimo novo življenje in mir, da bi ga potem lahko delili z drugimi.

Slide18:

Pošilja nas, naj pričujemo o svojem srečanju z njim, naj “izidemo” iz sebe, iz naših krhkih gotovosti in naših omejenosti

Slide19:

in naj v času in prostoru udejanjamo poslanstvo, ki ga je on prejel od Očeta: oznanjevanje, da je Bog ljubezen.

Slide20:

»Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.«

Slide21:

»Danes besede ne zadoščajo več. [...] Oznanjevanje evangelija bo učinkovito le, če bo temeljilo na pričevanju življenja, kakršno je bilo pričevanje prvih kristjanov, ki so lahko rekli: “Oznanjamo vam, kar smo videli in slišali ...” Chiara Lubich maja leta 2005 prav to besedo življenja razlaga takole:

Slide22:

Učinkovito bo, če bo mogoče kakor o njih tudi o nas reči: “Glej, kako se ljubijo, in drug za drugega so pripravljeni umreti”; učinkovito bo, če bomo ljubezen konkretizirali z dajanjem in pomagali tistemu, ki je v stiski, če bomo znali dajati hrano, obleko in stanovanje tistemu, ki tega nima, ponuditi prijateljstvo tistemu, ki je sam in obupan, podporo tistemu, ki je preizkušan.

Slide23:

Če bomo živeli tako, bomo v svetu pričevali za Jezusovo privlačnost, in ko bomo postali drugi Kristus, se bo njegovo delo tudi zaradi našega prispevka nadaljevalo.«

Slide24:

»Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.«

Slide25:

Tudi mi lahko gremo iskat Jezusa v moških in ženskah, ki so jetniki bolečine in osamljenosti.

Slide26:

Tudi mi se lahko spoštljivo ponudimo za spremstvo na življenjski poti naproti míru, ki ga daje Jezus. Tako dela M. Pia s svojimi prijatelji, ki v majhnem centru v južni Italiji služijo migrantom.

Slide27:

Na njihovih obrazih lahko razberemo zgodbe o bolečini, vojni in nasilju, ki so ga prestali. »Kaj iščem?« nam zaupa M. Pia.

Slide28:

»Mojemu življenju daje smisel Jezus in vem, da ga lahko prepoznam in srečam predvsem v najbolj ranjenih bratih. V našem združenju smo jim ponudili tečaje italijanskega jezika in pomoč pri iskanju stanovanja in dela. Pomagamo jim tudi pri njihovih materialnih potrebah.

Slide29:

Vprašali smo jih, ali bi potrebovali tudi duhovno podporo, in ta predlog so z veseljem sprejele pravoslavne žene iz šole italijanščine.

Slide30:

V sprejemni center za priseljence so prišli tudi kristjani iz evangeličanske Baptistične cerkve.

Slide31:

V dogovoru z baptističnim pastorjem jih ob nedeljah spremljamo do njihovega bogoslužnega prostora, ki je precej oddaljen.

Slide32:

Iz te konkretne ljubezni med kristjani se je rodilo prijateljstvo, ki se nato utrjuje tudi s kulturnimi srečanji, okroglimi mizami in koncerti.

Slide33:

Odkrili smo, da smo “ljudstvo”, ki išče in najde nove poti do edinosti v različnosti, da tako vsem pričujemo za Božje kraljestvo.«

Slide34:

»Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« Besedilo Letizia Magri Grafi čna izvedba Anna Lollo v sodelovanju z don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) * * * Razlaga Besede življenja je vsak mesec prevedena v 96 jezikov in doseže več milijonov oseb po vsem svetu preko tiska, radia, TV in svetovnega spleta . Informacije: www.focolare.org PPS je objavljen v različnih jezikih na www.santuariosancalogero.org