BZ201811 pps slo

Views:
 
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

Beseda življenja Novemb er 2018

Slide2:

»Glej, stojim pred vrati in trkam. Če kdo sliši moj glas in odpre vrata, bom stopil k njemu in večerjal z njim, on pa z menoj.« (Raz 3,20)

Slide3:

Kolikokrat slišimo, da kdo trka na naša vrata?

Slide4:

Lahko je pismonoša, sosed, sinov prijatelj, lahko tudi neznanec ...

Slide5:

Kaj bi rad? Ali je pametno, da odpremo in spustimo v hišo nekoga, ki ga ne poznamo dobro?

Slide6:

Božja beseda iz knjige Razodetja nas vabi, da sprejmemo nepričakovanega gosta.

Slide7:

Pisec knjige, ki je za kristjane zelo poučna, tu govori starodavni Cerkvi v Laodikeji, in sicer v imenu Gospoda Jezusa, ki je umrl in vstal iz ljubezni do vsakega človeka.

Slide8:

Govori z oblastjo, ki izvira iz te ljubezni;

Slide9:

hvali, opominja in vabi, naj sprejmejo mogočno pomoč, ki jo želi Gospod ponuditi skupnosti verujočih, če bodo pripravljeni prepoznati njegov glas in mu “odpreti vrata”.

Slide10:

»Glej, stojim pred vrati in trkam. Če kdo sliši moj glas in odpre vrata, bom stopil k njemu in večerjal z njim, on pa z menoj.« (Raz 3,20)

Slide11:

Kakor v tistih časih je tudi danes krščanska skupnost povabljena, da premaguje strahove, razdeljenosti in lažno varnost, da bi sprejela Jezusov prihod.

Slide12:

On se namreč vsak dan pojavlja v različnih “oblekah”: v vsakdanjih bolečinah, težavah zaradi lastne načelnosti, izzivih pred pomembnimi življenjskimi odločitvami, predvsem pa v podobi brata in sestre, ki ju srečamo v življenju.

Slide13:

To je tudi osebno vabilo, da se z Jezusom “ustavimo” v trenutku zaupnosti

Slide14:

– kakor to naredimo s prijateljem –, v večerni tišini, ko sedimo za isto mizo. To je najprimernejši trenutek za pogovor, pri katerem pa je treba poslušati in biti odprti.

Slide15:

Pogoj je, da utišamo hrup, da prepoznamo in slišimo Jezusov glas, njegovega Duha, ki edini zmore odpraviti naše strahove in nam pomaga, da odpremo vrata srca.

Slide16:

Chiara Lubich pripoveduje o svoji izkušnji:

Slide17:

»V nas mora umolkniti vse, da bi v sebi odkrili glas Duha.

Slide18:

In ta glas moramo potegniti na plano, kakor iz blata potegnemo diamant: moramo ga očistiti, pokazati in ob primernem času darovati, ker je ljubezen in ljubezen je treba dati:

Slide19:

je kot ogenj, ki v stiku s slamo ali čim drugim gori, sicer ugasne. Ljubezen mora v nas rasti in prekipevati.«

Slide20:

Papež Frančišek pravi: »Sveti Duh je dar /.../, stopi v nas in daje rodovitnost, da bi ga mi zatem lahko dali drugim

Slide21:

/.../ Lastnost Svetega Duha je torej, da nas usmeri stran od našega jaza, da bi nas odprl za “mi” skupnosti: prejemamo zato, da bi dajali.

Slide22:

V središču nismo mi. Mi smo orodje tega daru za druge.«

Slide23:

»Glej, stojim pred vrati in trkam. Če kdo sliši moj glas in odpre vrata, bom stopil k njemu in večerjal z njim, on pa z menoj.« (Raz 3,20)

Slide24:

Z medsebojno ljubeznijo, ki je značilna za evangelij, so lahko tudi kristjani – kakor Jezus in z njim – tudi v naših dneh priče Božje navzočnosti v zgodovinskih dogodkih.

Slide25:

Ob prihodu prebežnikov v obmejni kraj so nekateri zaslišali trkanje na vrata.

Slide26:

Delia pripoveduje: »Neke vroče nedelje popoldne sem videla, da na pločniku nasproti mojega bifeja sedijo matere z otroki, ki so jokali, ker so bili lačni.

Slide27:

Povabila sem jih, naj vstopijo, in jim rekla, da jim bom brezplačno dala hrano za otroke. Matere je bilo sram, ker niso imele denarja, a sem vztrajala, in so sprejele.

Slide28:

To je bil zanje kot “tam tam” in danes je to bife prebežnikov, od katerih je večina muslimanov. Mnogi me kličejo “mama Afrika”. Moje prejšnje stranke so me počasi zapustile.

Slide29:

Soba, ki so jo starejši uporabljali za igre, je postala sobica za otroke, kjer otroci lahko pišejo in se igrajo. V njej je tudi mizica za previjanje dojenčkov, da se mame lahko nekoliko odpočijejo,

Slide30:

ali pa se spremeni v sobo za učenje italijanščine.

Slide31:

To zame ni bila odločitev, temveč nujnost; vedela sem, da se ne smem obrniti stran.

Slide32:

Zaradi prebežnikov sem spoznala mnogo ljudi in združenj, ki me podpirajo in mi pomagajo iti naprej.

Slide33:

Če bi morala začeti znova, bi vse naredila enako. Zame je pomembno DAJATI.«

Slide34:

Vsi smo povabljeni, da sprejmemo Gospoda, ki trka, da gremo nato z njim ven naproti tistim, ki so ob nas.

Slide35:

Sam Gospod si bo s svojo navzočnostjo napravil prostor v našem življenju.

Slide36:

Besedilo Letizia Magri Grafi čna izvedba Anna Lollo v sodelovanju z don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) * * * Razlaga Besede življenja je vsak mesec prevedena v 96 jezikov in doseže več milijonov oseb po vsem svetu preko tiska, radia, TV in svetovnega spleta . Informacije: www.focolare.org PPS je objavljen v različnih jezikih na www.santuariosancalogero.org