BZ201612 pps SLO

Views:
 
     
 

Presentation Description

Chiara Lubich, evangelij, beseda življenja, december 2016

Comments

Presentation Transcript

Beseda življenja:

Beseda življenja »On prihaja, da vas reši.« (I z 35, 4) D e cemb e r 2016

Slide2:

»On prihaja, da vas reši.« (I z 35, 4)

Slide3:

Glagol v stavku je v sedanjiku : on prihaja. To je gotovost sedanjega trenutka. Ni nam treba čakati na jutrišnji dan, na konec časov ali na drugo življenje.

Slide4:

Bog se odzove takoj, v ljubezni ni odlašanja ali zamud. Prerok Izaija se obrača na ljudstvo, ki tesnobno čaka na konec pregnanstva in vrnitev v domovino.

Slide5:

V teh dneh, ko pričakujemo božič, se nam sama od sebe utrne misel, da je bila podobna obljuba odrešenja dana Mariji: »Gospod je s teboj« (Lk 1,28); angel ji je naznanil rojstvo Odrešenika.

Slide6:

A ne prihaja na kakršen koli obisk. Njegov prihod je odločilen, je izjemnega pomena: prihaja nas rešit! Česa? Smo mar v hudi nevarnosti? Da. Včasih se tega zavedamo, včasih ne.

Slide7:

Prihaja, ker vidi sebičnost, ravnodušnost do tistih, ki trpijo in so v stiski, vidi sovraštvo, razdeljenosti. Srce človeštva je bolno. Prihaja, ker ga vodi sočutje do njegove stvaritve, noče, da bi se pogubila.

Slide8:

Kakor brodolomcu, ki se potaplja, nam ponuja roko .

Slide9:

Na žalost imamo prav to sliko, ki se dan za dnem pojavlja, begunce, ki skušajo prepluti morja, v tem času vedno znova pred očmi. Gledamo, kako hitro se oprimejo ponujene roke in rešilnega jopiča.

Slide10:

Tudi mi lahko vsak trenutek zgrabimo ponujeno Božjo roko in mu z zaupanjem sledimo.

Slide11:

On ne le, da ozdravlja naša srca zagledanosti vase, zaradi katere se zapiramo sami vase, temveč nam tudi poklanja sposobnosti, da pomagamo tistim, ki so v stiski, ki so žalostni ali v preizkušnji.

Slide12:

»Težav seveda ne rešuje zgodovinski Jezus ali Jezus kot glava skrivnostnega telesa,« je zapisala Chiara Lubich.

Slide13:

»To dela Jezus v nas, Jezus v meni, Jezus v tebi. Mostove in ceste gradi Jezus v človeku, v določenem človeku, ko je v njem njegova milost. /.../

Slide14:

Kot drugi Kristus, kot ud njegovega skrivnostnega telesa vsak človek prinaša svoj značilni prispevek na vsa področja življenja: v znanost, v umetnost, v politiko, v komunikacijo in tako naprej.«

Slide15:

Človek je s tem Kristusov sodelavec. »To je utelešenje, ki se nadaljuje, popolno utelešenje, ki je povezano z vsemi Jezusi Kristusovega skrivnostnega telesa.«

Slide16:

To se je pripetilo Robertu, nekdanjemu zaporniku, ki je našel tistega, ki ga je “rešil”, in se je sam spremenil v človeka, ki “rešuje”.

Slide17:

Svojo izkušnjo je 24. aprila povedal na mariapoliju v Villi Borghese v Rimu.

Slide18:

»Po koncu dolgega zapora sem nameraval začeti znova živeti, a kakor vemo, ostaneš za ljudi za vedno, čeprav si odslužil svojo kazen, manj vreden. Ko sem iskal delo, so bila vsa vrata zaprta.

Slide19:

Moral sem beračiti, šest mesecev sem bil brezdomec. Potem pa sem srečal Alfonsa, ki s pomočjo združenja, ki ga je ustanovil, pomaga družinam zapornikov.

Slide20:

“Če hočeš znova začeti, pojdi z menoj,” mi je rekel. Zdaj mu že leto dni pomagam pripravljati kuverte s pomočjo za družine zapornikov, ki jih hodimo obiskovat.

Slide21:

Zame je to izredna milost, kajti v teh družinah vidim samega sebe. Vidim dostojanstvo osamljenih žena z majhnimi otroki, ki živijo v obupnih okoliščinah in čakajo koga, ki bi jim prinesel malo tolažbe, malo ljubezni.

Slide22:

Ko se darujem, znova najdem svoje človeško dostojanstvo in moje življenje ima smisel. Imam še večjo moč, ker imam v srcu Boga, ker se počutim ljubljenega ...«

Slide23:

Besedilo Padre Fabio Ciardi OMI Grafi čna izvedba Anna Lollo v sodelovanju z don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) * * * Razlaga Besede življenja je vsak mesec prevedena v 96 jezikov in doseže več milijonov oseb po vsem svetu preko tiska, radia, TV in svetovnega spleta . Informacije: www.focolare.org PPS je objavljen v različnih jezikih na www.santuariosancalogero.org »On prihaja, da vas reši.« (I z 35, 4)

authorStream Live Help