BZ201610 pps SLO

Views:
 
     
 

Presentation Description

evangelij Chiara Lubich beseda življenja

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

BESEDA ŽIVLJENJA Oktober 2016 »Odpusti krivico svojemu bližnjemu, tedaj bodo tudi tebi na tvojo prošnjo odpuščeni tvoji grehi.« (Sir 28,2)

Slide2:

»Odpusti krivico svojemu bližnjemu,

Slide3:

tedaj bodo tudi tebi na tvojo prošnjo odpuščeni tvoji grehi.« (Sir 28,2)

Slide4:

V družbi, polni nasilja, kakor je ta, v kateri živimo, je težko govoriti o odpuščanju.

Slide5:

Kako lahko odpustimo nekomu, ki je razdrl družino, nekomu, ki je zagrešil nepopisne zločine ali nam je, povedano bolj preprosto, zaril nož v hrbet na osebnem področju, uničil našo kariero in izdal naše zaupanje?

Slide6:

Prvi, nagonski vzgib je maščevanje, želimo vrniti milo za drago in tako sprožimo val sovraštva in napadalnosti, ki pobarbari družbo.

Slide7:

Druga možnost pa je, da pretržemo vse stike, v sebi kuhamo zamero in sovraštvo, kar greni življenje in zastruplja odnose.

Slide8:

Božja beseda z vso silo posega v najrazličnejše spore in brez ovinkarjenja predlaga najtežjo in najpogumnejšo rešitev – treba je odpustiti.

Slide9:

Tokrat nas vabi, da mu prisluhnemo, modrec starodavnega judovskega ljudstva, Ben Sirah. Razkriva nam, kako nesmiselno je, če za odpuščanje prosi Boga človek, ki sam ne zna odpustiti.

Slide10:

»Komu [Bog] odpušča grehe?« beremo v starem besedilu iz judovskega izročila. »Tistemu, ki zna sam odpuščati.« (Prim. Talmud babilonese , Megillah 28a)

Slide11:

Isto nas je učil tudi Jezus sam v molitvi, s katero se obračamo na Očeta: »Oče ..., odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom.« ( Mt 6,12)

Slide12:

Tudi mi delamo napake in vsakokrat bi radi, da bi nam drugi odpustili!

Slide13:

Prosimo in upamo, da nam bo dana nova možnost, da začnemo znova, da nam bodo drugi še zaupali.

Slide14:

Če je tako z nami, mar ni tako tudi z drugimi? Mar nismo dolžni ljubiti bližnjega, kakor ljubimo sami sebe?

Slide15:

Chiara Lubich, ki še naprej navdihuje naše razumevanje Božje besede, povabilo k odpuščanju razlaga takole: »Odpuščanje ni pozabljanje, saj to pogosto pomeni, da nočemo pogledati resnici v oči.

Slide16:

Odpuščanje ni šibkost, to je, da se ne menimo za krivico, ker se bojimo močnejšega, ki je krivico storil.

Slide17:

Odpuščanje ni v tem, da imamo za nepomembno tisto, kar je hudo, ali za dobro tisto, kar je zlo.

Slide18:

Odpuščanje ni brezbrižnost.

Slide19:

Odpuščanje je zavestno, torej svobodno dejanje volje, ki je v tem, da sprejmemo brata ali sestro takšnega, kakršen je, kljub vsemu slabemu, kar nam je storil, tako kakor Bog sprejema nas grešnike kljub našim pomanjkljivostim.

Slide20:

Odpuščanje je v tem, da na žalitev ne odgovarjamo z žalitvijo, temveč storimo, kar pravi Pavel: “Ne daj se premagati hudemu, temveč premagaj hudo z dobrim.” ( Rim 12,21 )

Slide21:

Odpuščanje je v tem, da tistemu, ki ti dela krivico, daš možnost, da s teboj vzpostavi nov odnos, torej možnost zanj in zate, da začneta novo življenje, da imata prihodnost, v kateri zlo ne bo imelo zadnje besede.«

Slide22:

Beseda življenja nam bo pomagala, da se upremo skušnjavi, da bi jezno odgovorili, da bi takoj povrnili hudo s hudim. Pomagala nam bo, da bomo z novimi očmi gledali “sovražnika” in v njem prepoznavali brata, četudi hudobnega, ki potrebuje nekoga, ki ga bo imel rad in mu bo pomagal, da se spremeni. To bo naše “maščevanje ljubezni”.

Slide23:

»Rekel boš: “To je pa težko,”« nadaljuje Chiara v svoji razlagi. Seveda. Toda v tem je lepota krščanstva.

Slide24:

Ne hodiš kar tako za Kristusom, ki je na križu prosil Očeta, naj odpusti tistim, ki so ga umorili.

Slide25:

Pogum. Tako se začne življenje. Zagotavljam ti, da boš prejel mir, kakršnega še nisi izkusil, in veliko nepoznanega veselja.« ( Prim. Z novimi očmi , Novi svet 9/1999, str. 13. )

Slide26:

Besedilo Padre Fabio Ciardi OMI Grafi čna izvedba Anna Lollo v sodelovanju z don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) * * * Razlaga Besede življenja je vsak mesec prevedena v 96 jezikov in doseže več milijonov oseb po vsem svetu preko tiska, radia, TV in svetovnega spleta . Informacije: www.focolare.org PPS je objavljen v različnih jezikih na www.santuariosancalogero.org

authorStream Live Help