BZ201609 pps slo popr

Views:
 
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

BESEDA ŽIVLJENJA Se p temb e r 2016 »Vse je vaše, vi pa ste Kristusovi, Kristus pa Božji.« (1 Kor 3,22–23)

Slide2:

»Vse je vaše, vi pa ste Kristusovi, Kristus pa Božji.« (1 Kor 3,22–23 )

Slide3:

Smo v skupnosti kristjanov iz Korinta, ki je zelo živahna, polna pobud, znotraj jo oživljajo skupine, ki so povezane z raznimi karizmatičnimi voditelji.

Slide4:

Od tod izvirajo tudi napetosti med ljudmi in skupinami, razdeljenosti, kult osebnosti, želja biti prvi.

Slide5:

Pavel odločno poseže vmes in jih vse spomni, da jih ob vsem bogastvu ter različnosti darov in voditeljev v skupnosti v edinosti povezuje nekaj mnogo globljega: to, da pripadajo Bogu.

Slide6:

Še enkrat zaslišijo veliko krščansko oznanilo: Bog je z nami in nismo izgubljeni, nismo sirote, nismo prepuščeni sami sebi, temveč smo njegovi otroci, smo njegovi.

Slide7:

Kakor pravi oče tudi Bog skrbi za vsakega od nas, ne manjka nam ničesar, kar je potrebno za naš blagor.

Slide8:

Nasprotno, obilno nam podarja ljubezen: »Vse je vaše: svet, življenje, smrt, sedanje in prihodnje, vse je vaše!«

Slide9:

Dal nam je celo svojega Sina, Jezusa. Kako neizmerno nam Bog zaupa, ko vse polaga v naše roke!

Slide10:

A njegove darove smo velikokrat zlorabili: imeli smo se za gospodarje stvarstva, tako da smo ga celo uničevali in kazili; imeli smo se za gospodarje svojih bratov in sester, tako da smo jih celo zasužnjevali in morili; imeli smo se za gospodarje svojega življenja, tako da smo ga celo zapravljali z narcisizmom in propadanjem.

Slide11:

Neizmerni Božji dar – »vse je vaše« – zahteva hvaležnost.

Slide12:

»Vse je vaše, vi pa ste Kristusovi, Kristus pa Božji.« (1 Kor 3,22–23 )

Slide13:

Pogosto se pritožujemo, česa nimamo, ali pa se obračamo k Bogu samo zato, da ga za kaj prosimo.

Slide14:

Zakaj se ne bi ozrli okoli sebe in odkrili dobro in lépo, ki nas obdajata? Zakaj se ne bi zahvalili Bogu za vse, kar nam vsak dan daje?

Slide15:

»Vse je vaše« vključuje tudi odgovornost. Ta od nas zahteva prizadevnost, nežnost, skrb za vse, kar nam je zaupano: celoten svet in vsako človeško bitje.

Slide16:

Biti moramo tako skrbni, kakor je Jezus do nas (»vi ste Kristusovi«), kakor je Oče skrben do Jezusa (»Kristus je Božji«).

Slide17:

Morali bi se znati veseliti z veselimi in jokati z žalostnimi, pripravljeni sprejeti vsak stok, razdeljenost, bolečino in nasilje kot nekaj, kar sodi k nam, ter to deliti, dokler vsega tega ne spremenimo v ljubezen.

Slide18:

Vse nam je dano, da to privedemo h Kristusu, to je v polnost življenja, in k Bogu, to je k njegovemu končnemu cilju. Tako vsaki stvari in vsakemu človeku vrnemo njegovo dostojanstvo in njegov najgloblji smisel.

Slide19:

Nekega dne, poleti leta 1949, je Chiara Lubich zaznala takšno edinost s Kristusom, da je začutila, da je z njim povezana kakor nevesta z Ženinom.

Slide20:

Na misel ji je prišla dota, ki bi jo morala prinesti v dar, in razumela je, da mora biti ta dota celotno stvarstvo!

Slide21:

Jezus pa ji bo dal v dediščino ves Raj. Spomnila se je besed psalma: »Zahtevaj od mene, in dam ti narode v dediščino, v lastnino konce zemlje /.../« (Ps 2,8).

Slide22:

»Verovale smo in prosile in dal nam je vse, da to prinesemo Njemu in On nam bo dal nebesa: mi ustvarjeno, On Neustvarjeno.«

Slide23:

Proti koncu življenja je Chiara, ko je govorila o gibanju, ki ga je začela in v katerem je videla samo sebe, zapisala takole: »In kakšno je zdaj in za zdaj moje poslednje hrepenenje?

Slide24:

Hotela bi, da bi Marijino delo [Gibanje fokolarov] ob koncu časov, ko bo strnjeno čakalo, da se prikaže pred zapuščenim-vstalim Jezusom, moglo njemu kot svoje ponoviti besede belgijskega teologa Jacquesa Leclercqa, ki me vedno ganejo:

Slide25:

“Na tvoj dan, moj Bog, ti bom prišel naproti ... Prišel bom k tebi, moj Bog /.../, in to s svojimi najbolj norimi sanjami: da bi ti prinesel svet v naročju.”«

Slide26:

Besedilo Padre Fabio Ciardi OMI Grafi čna izvedba Anna Lollo v sodelovanju z don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) * * * Razlaga Besede življenja je vsak mesec prevedena v 96 jezikov in doseže več milijonov oseb po vsem svetu preko tiska, radia, TV in svetovnega spleta . Informacije: www.focolare.org PPS je objavljen v različnih jezikih na www.santuariosancalogero.org »Vse je vaše, vi pa ste Kristusovi, Kristus pa Božji.« (1 Kor 3,22–23 )