BZ201608 pps slo

Views:
 
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

A vgust 2016 »Eden je vaš Učitelj, vi vsi pa ste bratje.« (Mt 23,8) BESEDA ŽIVLJENJA

Slide2:

»Eden je vaš Učitelj, vi vsi pa ste bratje.« (Mt 23,8)

Slide3:

Že več kot sedemdeset let živimo besedo življenja. Ta listič prihaja v naše roke. Beremo razlago, a tisto, kar želimo, da bi ostalo, je predlagani stavek, beseda iz Svetega pisma, ki je pogosto Jezusova.

Slide4:

Beseda življenja ni preprosta meditacija, v njej nam govori Jezus, ki nas vabi, da bi živeli, in nas vodi k temu, da bi ljubili in naše življenje spremenili v dar.

Slide5:

Gre za “iznajdbo” Chiare Lubich, ki je takole pripovedovala o tem, kako se je začela:

Slide6:

»Bila sem lačna resnice, zato sem študirala filozofijo. Še več: kot mnogi mladi sem iskala resnico in mislila, da jo bom našla v študiju.

Slide7:

Toda rodila se je ena od velikih idej iz prvih časov z začetkov Gibanja, ki sem jo takoj povedala svojim tovarišicam:

Slide8:

“Zakaj bi iskale resnico, ko pa utelešena resnica živi v Jezusu, človeku-Bogu? Če nas resnica privlači, pustimo vse, iščimo njega in hodímo za njim.” Tako smo storile.«

Slide9:

V roke so vzele evangelij in začele brati besedo za besedo. Vse se jim je zdelo novo.

Slide10:

»Vsaka Jezusova beseda je bila pramen žareče luči – vse božansko! /.../ Njegove besede so edinstvene, večne, /.../ privlačne , zapisane božansko izklesano, /.../ bile so besede življenja, besede, ki naj bi jih uresničili v življenju, namenjene vsem za vse večne čase.«

Slide11:

Odkrivale so, da niso zasidrane v preteklosti, niso le spomin, temveč so besede, s katerimi se Jezus še naprej obrača na nas in na vsakega človeka v vsakem času.

Slide12:

»Eden je vaš Učitelj, vi vsi pa ste bratje.« (Mt 23,8)

Slide13:

Toda ali je Jezus zares naš Učitelj?

Slide14:

Obkroženi smo z mnogimi predlogi življenja, z mnogimi učitelji misli, med katerimi nekateri učijo zmote, saj te vodijo celo k nasilju; drugi pa so pravi in razsvetljeni.

Slide15:

Vendar so Jezusove besede globoke in nas zmorejo pritegniti, česar druge besede ne morejo, pa najsi bodo tudi besede filozofov, politikov ali pesnikov.

Slide16:

To so “besede življenja”, ki jih lahko živimo in nam dajejo polnost življenja, prinašajo sámo življenje Boga.

Slide17:

Vsak mesec poudarimo eno od njih in tako evangelij počasi prodira v našega duha, nas spreminja, nam omogoča, da si pridobimo sámo Jezusovo misel, in nas usposablja, da odgovarjamo na različne situacije. Jezus postaja naš Učitelj.

Slide18:

Včasih jo lahko beremo skupaj. Želimo, da bi nam jo razložil, aktualiziral in nam svetoval, kako naj jo uresničimo, Jezus sam, Vstali, živ med tistimi, ki so zbrani v njegovem imenu.

Slide19:

A velika novost “besede življenja” je v tem, da si lahko delimo izkušnje, milosti, ki so se rodile, ko smo jo živeli, kakor razlaga Chiara, ko govori o tem, kaj se je dogajalo na začetku in se še vedno dogaja:

Slide20:

»Čutile smo, da moramo posredovati drugim, kar doživljamo, tudi zato, ker smo se zavedale naslednjega: če smo izkušnjo darovale, je ostala v nas in je bogatila naše notranje življenje, če tega nismo storile, je duša postajala vedno bolj siromašna.

Slide21:

Tako smo ves dan zavzeto živele besedo, sadove pa smo si delile ne samo med nami, temveč smo jih posredovale tudi ljudem, ki so se pridružili prvi skupini. /.../

Slide22:

Kadar smo besedo živeli, ni več živel jaz ali mi, temveč beseda v meni, beseda v skupini. In to je bila krščanska revolucija z vsemi njenimi posledicami.«

Slide23:

To lahko danes velja tudi za nas.

Slide24:

Besedilo Padre Fabio Ciardi OMI Grafi čna izvedba Anna Lollo v sodelovanju z don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) * * * Razlaga Besede življenja je vsak mesec prevedena v 96 jezikov in doseže več milijonov oseb po vsem svetu preko tiska, radia, TV in svetovnega spleta . Informacije: www.focolare.org PPS je objavljen v različnih jezikih na www.santuariosancalogero.org »Eden je vaš Učitelj, vi vsi pa ste bratje.« (Mt 23,8)