BZ201512 pps slo

Views:
 
     
 

Presentation Description

beseda življenja evangelij Chiara Lubich

Comments

Presentation Transcript

Beseda Življenja:

Beseda Življenja Besedilo p . Fabio Ciardi OMI Beseda življenja za december 2015 je iz svetega evangelija po Marku (Mr 1,3)

Slide2:

»Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze.« (M r 1,3).

Slide3:

Te besede so namenjene meni. Gospod prihaja in moram biti pripravljen sprejeti ga.

Slide4:

Vsak dan ga prosim: »Pridi, Gospod Jezus.« In on odgovarja: »Da, pridem kmalu.« (prim. Raz 22,17.20). Stoji pri vratih in trka, prosi, da bi lahko stopil v hišo. (prim. Raz 3,20). Ne morem ga pustiti izven svojega življenja.

Slide5:

Vabilo, naj sprejmemo Gospoda, ki prihaja, je izrekel Janez Krstnik. Namenil ga je Judom svojega časa. Od njih je zahteval, naj priznajo svoje grehe in se spreobrnejo, naj spremenijo svoje življenje.

Slide6:

Bil je prepričan, da je Mesijev prihod pred vrati. Toda ali ga bo ljudstvo, ki ga je stoletja dolgo čakalo, prepoznalo, bo poslušalo njegove besede, bo šlo za njim?

Slide7:

Janez je vedel, da se je za sprejem treba pripraviti, zato nujno vabilo:

Slide8:

»Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze.« (M r 1,3).

Slide9:

Te besede so namenjene meni, kajti Jezus še naprej prihaja vsak dan. Vsak dan trka na moja vrata in tudi jaz, kakor Judje v Krstnikovem času, ga ne prepoznam zlahka.

Slide10:

Tedaj se je, v nasprotju s pričakovanjem vseh, prikazal kot skromen tesar iz Nazareta, neznane vasi.

Slide11:

sošolke, v podobi domačih, tudi v ljudeh, v katerih se Jezusovo obličje ne kaže v vsem svojem sijaju, nasprotno, včasih se zdi skrito. Danes se pojavlja v podobi begunca, brezposelnega, delodajalca,

Slide12:

pogosto zadušijo drugi glasovi, ki ščuvajo k sovraštvu, k osebni koristi, h korupciji. Njegov nežni glas – ki vabi k odpuščanju, k temu, da drugim darujem zaupanje in prijateljstvo, k temu, da naj se ne prilagajam odločitvam, ki so nasprotne evangeliju –,

Slide13:

Od tod prispodoba o krivih in neprehodnih poteh, ki nas spominjajo na prepreke, ki ovirajo Božji prihod v naše vsakdanje življenje.

Slide14:

Ne splača se naštevati revščine, sebičnosti, grehov, ki so v srcu in nas napravljajo slepe za njegovo navzočnost in gluhe za njegov glas.

Slide15:

Vsak od nas, če je iskren, ve, katere ovire mu preprečujejo srečanje z Jezusom, z njegovo besedo, z osebami, s katerimi se istoveti.

Slide16:

Vabilo besede življenje je torej namenjeno prav meni:

Slide17:

»Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze.« (M r 1,3).

Slide18:

Popraviti moram tisto sodbo, zaradi katere drugega obsojam in z njim ne govorim, da bi ga lahko razumel, ljubil in mu začel služiti.

Slide19:

Popraviti moram napačno vedenje, zaradi katerega sem izdal prijatelja, sem nasilen in ne spoštujem državnih zakonov, da bi se spreobrnil in postal človek, ki je pripravljen prenašati tudi krivico, samo da ohrani odnos, se je pripravljen osebno umakniti, samo da raste bratstvo v okolici.

Slide20:

Beseda, ki nam je predložena ta mesec, je trda in krepka, a nas hkrati osvobaja in lahko spremeni moje življenje, me odpre za srečanje z Jezusom, tako da pride živet vame in potem on deluje in ljubi v meni.

Slide21:

Ta beseda, če jo živimo, zmore še veliko več: lahko rodi Jezusa med nami, v krščanski skupnosti, v družini, v skupinah, v katerih delujemo.

Slide22:

Janez jo namenja vsemu ljudstvu: in Bog »se je naselil med nami« (prim Jn 1,14), med svojim ljudstvom.

Slide23:

in živeti usmiljenje, h kateremu smo letos poklicani. Zato hočemo – in pri tem drug drugemu pomagamo – zravnati steze naših odnosov, odstraniti vsako popačenost, ki je lahko med nami,

Slide24:

Tako bomo skupaj postali dom, družina, ki je sposobna sprejeti Boga …

Slide25:

To bo božič: Jezus bo našel prosto pot in bo lahko ostal med nami.

Slide26:

»Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze.« (M r 1,3). Besedilo Padre Fabio Ciardi OMI Grafi čna izvedba Anna Lollo v sodelovanju z don Placido D’Omina (Sicilia, Italia) * * * Razlaga Besede življenja je vsak mesec prevedena v 96 jezikov in doseže več milijonov oseb po vsem svetu preko tiska, radia, TV in svetovnega spleta . Informacije: www.focolare.org PPS je objavljen v različnih jezikih na www.santuariosancalogero.org

authorStream Live Help