CATALUNYA

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

CATALUNYA : 

CATALUNYA geografia

MUNTANYES : 

MUNTANYES Els Pirineus són un conjunt de serralades que ocupen tot el nord del país. Als Pirineus s’alcen els cims més alts de Catalunya, la pica d’Estats i el Puigmal. Al sud dels Pirineus s’estén el Prepirineu, un conjunt de muntanyes més baixes. Hi destaquen la serra del Cadí i el Pedraforca. La depressió central és una gran plana en forma de triangle que es troba entre els Pirineus i el Sistema Mediterrani. El relleu no és continua, sinó que hi trobem altiplans i planes extenses tallades per rius, com ara l’altiplà de la Segarra, el pla de Bages, el pla d’Urgell, el pla de Lleida i la plana de Vic. El Sistema Mediterrani ressegueix la costa Mediterrània i és format per dues serralades ( la prelitoral i la litoral ) i deus depressions (la prelitoral i la litoral).

LA COSTA CATALANA : 

LA COSTA CATALANA Al litoral nord, d’una banda, a la costa Brava hi ha costes altes i abruptes, amb abundants penya-segats i petites cales, de l’altre, la zona del maresma té una línia de costes suaus, amb llargues platges baixes i sorrenques. Al litoral sud, al pla de Barcelona el paisatge de Barcelona està completament transformat per les activitats humanes; a la zona del Garraf hi ha costa rocosa, que es va perfilant amb llargues platges de sorra fina per tota la costa daurada, a Tarragona, fins a l’extensa plana del delta de l'Ebre.

Les xarxes hidrogràfiques : 

Les xarxes hidrogràfiques Xarxa de l’Ebre Està formada pel riu Ebre i els seus afluents: el Segre, la Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana, etc. Com que neixen els Pirineus, on plou o neva molt, aquests afluents porten aigua tot l’any. Xarxa Mediterrània Està formada per tots els rius que desemboquen el Mediterrani, llevat de l’Ebre. -Algunes tenen l’origen als Pirineus: la Muga, el Fluvià, el Ter i el Llobregat. Tenen un cabal força regular, excepte a l’estiu, que és quan plou menys -Uns altres neixen en el Sistema Mediterrani:la Tordera, el Besòs, el Foix, el Gaià i el Francolí. Aquests rius porten poca aigua, però durant les pluges de la tardor acostumen a patir crescudes sobtades (riuades).

Els llacs i els pantans : 

Els llacs i els pantans Hi ha estanys de muntanya, formats per la fosa de la neu, com ara l’estany de Sant Maurici i estanys litorals, a la desembocadura d’alguns rius, com ara els aiguamolls de l’Empordà. L’Estany de Banyoles, que és el més gran de Catalunya, acumula aigües d’origen subterrani. Els pantans són llacs artificials que es construeixen al llarg del curs d’alguns rius. Gràcies a una presa, emmagatzemen l’aigua per controlar el cabal del riu i aprofitar-la per regar i produir energia.

El clima de Catalunya : 

El clima de Catalunya La temperatura, que és la quantitat de calor que fa en un lloc. Es mesura amb el termòmetre i s’expressa en graus centígrads (º C). Les precipitacions, que són la quantitat d’aigua que cau en un indret, en forma de pluja o neu. Es mesuren amb el pluviòmetre i s’expressen en mil·límetres (mm), que equivalen a litres d’aigua per metre quadrat. El vent, que és el moviment de l’aire. La velocitat del vent es determina amb l’anemòmetre i la direcció, amb el penell.

La diversitat climàtica de CATALUNYA : 

La diversitat climàtica de CATALUNYA El clima mediterrani d’alta muntanya, que es localitza als Pirineus i al Prepirineu. Els estius són força frescos i els hiverns, molt freds. Abunden les precipitacions, la major part de l’any en forma de neu. El clima mediterrani d’interior, a la Depressió Central. Les temperatures presenten un gran contrast al llarg de l’any, amb hiverns freds i estius molt calorosos. Les precipitacions són molt escasses. El clima mediterrani litoral, que es localitza a la franja costanera. Les temperatures de la primavera i la tardor són suaus, els estius són càlids i els hiverns, no gaire freds. Les precipitacions més abundants cauen a la primavera i sobretot a la tardor. El clima atlàntic, que afecta només la Val d’Aran. Es caracteritza pels estius frescos i els hiverns freds. L’arribada de vents humits de l’Atlàntic origina pluges abundants durant tot l’any, a l’hivern en forma de neu.

el mapa de temperatures de CATALUNYA : 

el mapa de temperatures de CATALUNYA Els mapes de temperatures representen les temperatures registrades a les diferents parts d’un territori en un període de temps determinat ( un dia, un mes, un any, dècade ). Aquest és el mapa de temperatures mitjanes anuals de Catalunya:

Tipus de vegetació : 

Tipus de vegetació Alta muntanya, formada per plantes i arbres que creixen per sobre de 1600 m (pi negre, pi roig, avet, bruc, bruguerola, ginebró...). Distingim tres estrats: Muntanya mitjana, es localitza en zones situades entre els 1600 m i els 600 m, on els hiverns són freds i els estius humits. Hi ha boscos de fulla caduca ( faig, castanyer i roure). Terra baixa, per sota dels 600 m, en zones planes de la costa i de l’interior. És formada per arbres i arbustos de fulla caduca (alzina, pi pinyoner, margalló, esbarzer, garric, romaní, espígol, farigola, ginesta...). Ribera es troba a la riba dels rius i els llacs. La integren arbres com el salze, l’àlber, el vern, l’om i el pollancre.

ACCIÓ HUMANA : 

ACCIÓ HUMANA L’acció humana ha transformat profundament aquests paisatges naturals. Moltes fagedes i rouredes han deixat pas a boscos de pi negre. Igualment, els alzinars, que ocupaven en el passat la major part del territori, han estat sustituits per conreus, construccions i pinedes ( pi blanc i pi pinyoner).

authorStream Live Help