Christmas truce

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Εργασία του Χρήστου Γ., μαθητή της Γ΄Γυμνασίου Παραδεισίου, για την ανακωχή των εχθροπραξιών μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων τα Χριστούγεννα του 1914

Comments

Presentation Transcript

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Χριστούγεννα 1914-1915 Α’ παγκόσμιος Ο πόλεμος υποτίθεται ότι έπρεπε να είχε τελειώσει μέχρι τώρα…

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Γιατί έγινε; Η ιστορία έχει έναν τρόπο να φέρνει τους εχθρούς μαζί. Η ιστορία είναι πολύ πιο απλή από ό,τι μοιάζει. Η ανακωχή δεν έγινε λόγω των γιορτινών ημερών. Πολλοί άλλοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο.

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Η βροχή ο νούμερο 1 εχθρός. Μικρές εκεχειρίες γινόντουσαν κάθε μέρα. Οι περίπολοι μάθανε πως το να κάνεις τα στραβά μάτια μπορεί να δώσει μια ιδέα ασφάλειας στην ζωή τους . Και οι μάχες του φθινοπώρου είχαν περάσει. Και οι δύο πλευρές περίμεναν να περάσει ο χειμώνας. Στην πραγματικότητα, ο καιρός ήταν ο κύριος εχθρός και των δύο αντιπάλων. Με τα χαρακώματα να πλημμυρίζουν συνέχεια. Και πολλές φορές να καταρρέουν. Και να καταπλακώνουν μέσα σε αυτά στρατιώτες . Το χώμα είχε γίνει σαν κινούμενη άμμος. Οι στρατιώτες κοιμόντουσαν στα τοιχώματα για να μείνουν στεγνοί.

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Χριστουγεννιάτικες επιθέσεις για δώρα Ο βρετανός ταγματάρχης Sir Jonh French κατάλαβε την χαλαρότητα των στρατιωτών και έτσι διέταξε επιθέσεις στα τέλη του Δεκέμβρη για να τονώσει το ηθικό μ ε αποτέλεσμα βαριές απώλειες

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Μακριά από το σπίτι Το ηθικό στην γερμανική πλευρά ήταν πιο υψηλό. Εξάλλου κέρδιζαν Άλλα για πολλούς ήταν τα πρώτα Χριστούγεννα μακριά από το σπίτι. Και για αυτό οι Γερμανοί διοικητές έδωσαν δώρα . Κάθε Γερμανός έλαβε δώρα από τον Κάιζερ . Πούρα και τσιγάρα για τους απλούς λοχίες και μια πίπα με εικόνα τον διάδοχό του. Οι Βρετανοί από την μεριά τους έλαβαν δώρα από τη βασίλισσα Μαίρη. Ήταν γεμάτα με τσιγάρα, πούρα μια κάρτα και γλυκά . Υπήρχαν φυσικά και προσωπικά δώρα .Οι βρετανοί στρατιώτες έλαβαν πουτίγκες και χιλιάδες τσιγάρα. Τα γερμανικά και αυστριακά στρατεύματα πήραν σοκολάτες , σαλάμι και κονιάκ

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Το πραγματικό δώρο. Τη χριστουγεννιάτικη παραμονή έγινε το αληθινό δώρο. Η βροχή σταμάτησε. Το πάτωμα από λάσπη έγινε σκληρό σαν πάτωμα. Και άρχισε να χιονίζει. Εκείνο το απόγευμα τα πυρά μειώθηκαν . Σε κάποια χαρακώματα σταμάτησαν εντελώς . Οι Γερμανοί ξεκίνησαν να βάζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα . Και τότε… Άρχισαν να τραγουδούν . Οι σκοποί των Σκωτζέζων είδανε τα φώτα και ακούσανε τις φωνές . Πρώτα περίμεναν επίθεση . Άλλα τότε το ακούσανε Stille Nacht Heilige nacht Η αυθεντική έκδοση της Άγιας νύχτας στα Αυστριακά (Γερμανικά)

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Παύση πυρός Οι δύο πλευρές αντάλλασσαν τραγούδια. Οι άντρες από τις δύο πλευρές φώναζαν χριστουγεννιάτικες ευχές. Για πλάκα στην αρχή. Μετά από λίγο ξεκίνησαν να βγαίνουν στην ουδέτερη ζώνη. Οι στρατιώτες αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες. Δώσανε τα χέρια. Ένας Γερμανός φώναξε : « English . Tomorrow if you no shoot, we no shoot. Τέτοιες συμφωνίες γινόντουσαν σε όλη την βρετανική γραμμή . Οι Γάλλοι και οι Βέλγοι, που η χώρα τους ήταν υπό γερμανική κατοχή, δεν ήταν τόσο... πρόθυμοι. Έγιναν κάποιες συμφωνίες για να θάψουν τους νεκρούς. Α λλ ά μέχρι εκεί .

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Ινδοί στα χαρακώματα Τα ινδικά στρατεύματα δεν ήξεραν τόσο καλά τα Χ ριστούγεννα. Συγκράτησαν τα πυρά τους αλλά κράτησαν και τις θέσεις τους. Μέχρι που κάποιοι Γερμανοί τους κάλεσαν να έρθουν να καπνίσουν μαζί. Τελικά βγήκαν έξω και όλοι κάπνιζαν μαζί πούρα και τσιγάρα .

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Πολεμικό παζάρι Η ημέρα των Χριστουγέννων ξημέρωσε. Βρετανοί και Γερμανοί βγήκαν στην ουδέτερη ζώνη. Αντάλλασσαν δώρα: βρετανικό μοσχάρι για κουμπιά στολών, κ έικ σοκολάτας για βαρέλι με μπύρα. Αντάλλαξαν καπέλα. Ένας Γερμανός κουρέας κούρεψε τους στρατιώτες. Ο υπολοχαγός Χαλς βρέθηκε να μιλά με τον υπολοχαγό Τόμας του 15 ου συντάγματος της Βεστφαλίας που είχε κάτι να του δώσει: έναν τιμητικό σταυρό και ένα γράμμα. Ένας βρετανός λοχίας πέθανε στην προηγούμενη επίθεση μέσα στο χαράκωμα. Ο Χαλς ίσως θα μπορούσε να τα δώσει την οικογένεια του θύματος…

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Κατασκοπία Και στις δύο πλευρές κάποιοι χρησιμοποίησαν αυτό το γεγονός για να κατασκοπεύσουν τον εχθρό. Και στις δύο πλευρές αξιοποίησαν αυτό το διάστημα για να επισκευάσουν τα χαρακώματα τους . Ένας βρετανός στρατιώτης έδειξε στον συνάδελφο του ένα κρυμμένο μαχαίρι με σκοπό να μαχαιρώσουν πισώπλατα έναν Γερμανό.. Όταν μια ομάδα Βαυαρών ζήτησε να συναντηθεί με τους Βρετανούς, ο δεκανέας τους τούς μάλωσε: «Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να συμβαίνουν εν καιρό πολέμου! Δεν έχετε καθόλου γερμανική αίσθηση της τιμής ;» Δεν ήταν έκπληξη... Ο ίδιος αρνήθηκε να πάρει μέρος στην κοινή χριστιανική ακολουθία της προηγούμενης μέρας. Πράγματι ο δεκανέας Χίτλερ ήταν τόσο ιδιόρρυθμος…

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Δώρα παντού Αυτό το γράμμα από έναν Γερμανό δημοσιεύθηκε σε μια εφημερίδα «Χτες έγινε μια μεγάλη επίθεση. Από χριστουγεννιάτικα δώρα… Κ ανείς δεν γλύτωσε! Ένας στρατιώτης υπέφερε από ένα σαλάμι στο στόμα του! Ένας άλλος από ένα κονιάκ να πέφτει στο στόμα του!»

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Γερμανικά τσ ιγάρα 1914 Ο Henry Williamson γράφει σπίτι . «Γράφω από το χαράκωμα. Στο στόμα μου υπάρχει μια πίπα από τη βασίλισσα Μαίρη. Μέσα στην πίπα υπάρχει καπνός. Μα, φυσικά, θα πείτε. Άλλα μέσα στο στόμα μου είναι γ ερμανικός καπνός, από έναν Γερμανό στρατιώτη! Ναι ένας ΖΩΝΤΑΝΟΣ Γερμανός στρατιώτης μου έδωσε καπνό από το δικό του χαράκωμα!»

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Γάλλοι και Γερμανοί μαζί Ο Γάλλος στρατιώτης Luis Barthas βρέθηκε σε μια δύσκολη κατάσταση όταν η βροχή ανάγκασε και τις δύο πλευρές να φύγουν από το χαράκωμα. Έγραψε: «Γάλλοι και Γερμανοί κοίταξαν ο ένας τον άλλον σαν άνθρωποι. Και είδαν ότι όλοι είναι άντρες. Χαμογέλασαν, αντάλλαξαν σχόλια. Καπνίσανε μαζί. Ένας Γερμανός στρατιώτης ανέβηκε σε ένα λόφο και έβγαλε λόγο, που μόνο οι Γερμανοί κατάλαβαν λέξη προς λέξη. Άλλα όλοι κατάλαβαν τι έλεγε όταν έσπασε το όπλο του στα δύο πάνω σε έναν κορμό δέντρου.»

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!:

Καλές γιορτές! Με υγεία και ειρήνη!

authorStream Live Help