Η αρχαία Λινδος

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

Μια παρουσίαση της Κατερίνας Σ.

Comments

Presentation Transcript

Πηγές:

Η ΑΡΧΑΙΑ ΛινδοΣ Ένας οικισμός που διατηρεί την παραδοσιακή εικόνα αλλά και τον τοπικό του χαρακτήρα στο νησί της Ρόδου. Η ιστορία της είναι μεγάλη εφόσον άνηκε στις τρείς αρχαιότερες πόλεις του νησιού με την σημαντικότερη παράδοση στην ναυτιλία.

Πηγές:

Ίδρυση οικισμού Οι αρχαιολογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Λίνδου έχουν αποκαλύψει ευρήματα της νεολιθικής περιόδου, της εποχής του Χαλκού και των μυκηναϊκών χρόνων. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η Λίνδος χτίστηκε μετά τον 11ο αι. π.Χ., όταν το νησί αποικίστηκε από τους Δωριείς. Κατά την αρχαϊκή εποχή, η Λίνδος με τις άλλες δυο πόλεις της Ρόδου, την Κάμιρο και την Ιαλυσό, αλλά και την πόλη της Κω και τις πόλεις της Κνίδου και της Αλικαρνασσού σχημάτισαν τη λεγόμενη Δωρική Εξάπολη, που είχε ως θρησκευτικό κέντρο τον ναό του Τριόπιου Απόλλωνος στη χερσόνησο της Κνίδου.

Πηγές:

Ο ναός της Αθηνάς της Λίνδιας. Σύμφωνα με έναν μύθο ο θεός Ήλιος ήταν ο κύριος του νησιού που έσμιξκε με την νύμφη Ρόδο και έδωσε το όνομα της στο νησί.Ο θεός Ήλιος με την Ρόδο έκαναν εφτά γιούς , τους Ηλιάδες, κατά την ενηλικίωση τους ο Ήλιος τους είπε πως οι πρώτοι που θα έκαναν θυσία στην θεά Αθηνά θα είχαν την εύνοια της. Κατα την προσπάθεια τους όμως οι Ηλιάδες απέτυχαν.Για αυτό το λόγο παραμένει η παράδοση των απύρων θυσιών σην Αθηνά στο νησί. Ένας άλλος μύθο λέει πως όταν ο Δαναός έφυγε από την Αίγυπτο με τις κόρες του, κατέπλευσε στη Λίνδο, όπου έγινε δεκτός με θέρμη από τους κατοίκους. Αυτός ήταν που έχτισε το ιερό ναό της Λίνδιας Αθηνάς και αφιέρωσε ένα άγαλμα στη θεά, πριν εκπλεύσει για το Άργος.

Πηγές:

Κλεόβουλος ο Λίνδιος (600-530 π.Χ.) Στην Λίνδο γεννήθηκε ο Κλεόβουλος, ένας απο τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. Ο Κλεόβουλος υπήρξε τύραννος στη Λίνδο και ένας απο τους ποιο γνωστούς ποιητές. Είναι φημισμένος οχι μόνο για το λόγιο « παν μέτρον ἄριστον », το οποίο είναι απο τα γνωστότερα αιρχαιοελληνικά ρητά, αλλά και για τα έμμετρα αινίγματα του. Στην εποχή του χτίστηκε η Ακρόπολη.

Πηγές:

Ναυτικη Παράδοση Στην Λίνδο δημιουργήθηκε το ναυτικό δίκαιο. Η ιστορία του νησιού είναι συνυφασμένη με το Δίκαιο της Θάλασσας και το Ναυτικό Δίκαιο, αφού η αδιαφιλονίκητη κυριαρχία της αρχαίας Ρόδου ως μεγάλης ναυτικής δύναμης, είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία του πρώτου καταγεγραμμένου κώδικα Ναυτικού Δικαίου, γνωστού ως «Νόμος Ροδίων Ναυτικός». Περιλαμβάνει διατάξεις που σχετίζονται με τα πληρώματα και τα καθήκοντά τους, με παραβιάσεις των κανόνων ναυσιπλοΐας και τις αντίστοιχες ποινές, με συμβάσεις μεταφοράς αγαθών, ναυτικά δάνεια, ασφάλιση πολύτιμων αντικειμένων κατά τη μεταφορά τους. Κυρίως, όμως, αναφέρεται σε θέματα ναυαγίου και αβαρίας, δηλαδή αποβολής φορτίου . Στίγμα στον βράχο η τριήρις απέναντι από την κλίμακα προς την ακρόπολη.

Πηγές:

Οικονομία/Πολιτική εξέληξη Νόμισμα της Αρχαίας Ρόδου, απεικονίζει τον Θεό Ήλιο. Mε την περσική εξάπλωση και αργότερα με το συνοικισμό και την ίδρυση της νέας πόλης της Pόδου (408 π.X.) η σημασία της Λίνδου ως πολιτικής και οικονομικής δύναμης μειώνεται, χωρίς όμως να πάψει να είναι ένα σημαντικό κέντρο, κυρίως λόγω του φημισμένου ιερού της Aθηνάς, το οποίο στην ελληνιστική περίοδο πήρε την οριστική μνημειακή διαμόρφωσή του και έγινε το πρώτο ανάμεσα στα μεγάλα παρροδιακά ιερά.

Πηγές:

Χά ρης ο Λίνδιος . Ο Χάρης όπως ο Κλεόβουλος γεννήθηκε στην Λίνδο και ήταν απο τις σημαντικότερες πρωσοπικότητες της πόλης, ήταν γλύπτης, μαθητής και καρδιακός φίλος του Λύσιππου. Ο Χάρης μεγαλούργησε το 282π.Χ κατασκεύζαοντας τον Κολοσσό της Ρόδου το οποίο ήταν ένα άγαλμα που απεικόνιζε τον θεό ΄Ηλιο.

Πηγές:

Αρχιτεκτονικά,δομικά στοιχεία. Στην Ακρόπολη της Λίνδου τα πιο σημαντικά μνημεία είναι ο δωρικός ναός της Αθηνάς που οικοδομήθηκε από το 300 π.Χ . , τα Προπύλαια του ιερού ναού, της ίδιας εποχής, η "Ελληνιστική Στοά", που χρονολογείται από το 200 π.Χ. , η Ροδία τριήρης που είναι ανάγλυφη σε βράχο στους πρόποδες της ακρόπολης (180 π.Χ.), και το ελληνιστικό τείχος που περιβάλλει την ακρόπολη. Ροδία τριήρης Ελληνιστική Στοά

Πηγές:

Πολεμικές εξελίξεις Ο αυξανόμενος αυταρχισμός των Αθηναίων και στη συνέχεια ο Πελοποννησιακός πόλεμος, που έφερε τους Ροδίους, ως μέλη της Δηλιακής Συμμαχίας, ενάντια στους Δωριείς Σπαρτιάτες, προκάλεσαν έντονες εσωτερικές αναταραχές. Παρόλα αυτά, οι Ρόδιοι συμμετείχαν στη Σικελική εκστρατεία του 415 - 413 π.Χ. Το 412 π.Χ. με τη συμβολή του Ιαλύσιου Δωριέα, που πολεμούσε στο πλευρό των Σπαρτιατών, η Λίνδος, όπως και οι δυο άλλες πόλεις της Ρόδου, αποστάτησαν από την Αθηναϊκή συμμαχία και συστρατεύθηκαν με την Σπάρτη και τους συμμάχους της.Λίγα χρόνια αργότερα, το 408/407 π.Χ.οι πολίτες της Ιαλυσού, της Καμίρου και της Λίνδου πραγματοποίησαν τον λεγόμενο συνοικισμό χτίζοντας την πόλη της Ρόδου και ενώνοντας τα τρία παλαιά κράτη τους. Έκτοτε, η Λίνδος διατήρησε έναν δευτερεύοντα ρόλο, καθώς η πρωτεύουσα Ρόδος έγινε το κέντρο της πόλης κράτους και καθόριζε την μοίρα ολόκληρου του νησιού.

Πηγές:

Πηγές Βικιπαίδια 111_LIN_Lindos_W.pd Καστρολόγος,κάστρα της Ελλάδας. Κατερίνα Στάτη Δ’1 Εργασία Ιστορίας 2018-2019 Μουσικό Σχολείο Ρόδου.

authorStream Live Help