athina-penny-venia-a1

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

ΑΘΗΝΑ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ…:

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ… ΗΗ Γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα Περιφέρεια Αττικής Επίσημος πληθυσμός 3.074.160 ( 2011 ) Έκταση 412 km² Υψόμετρο 20 m

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ:

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Ο γνωστός πελασγικός μύθος αναφέρεται στον αγώνα της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την προστασία και την ονομασία της Αθήνας. Βασιλιάς της Αθήνας ήταν ο Κέκροπας. Οι αντίπαλοι ανέβηκαν πάνω στο βράχο της Ακρόπολης, όπου ήρθαν και οι άλλοι δέκα θεοί από τον Όλυμπο για να κάνουν τον δικαστή στη διαφωνία των δυο θεών, ενώ ο Κέκροπας παρίστατο ως μάρτυρας. Πρώτος ήρθε ο Ποσειδώνας, στάθηκε στη μέση του βράχου και με την τρίαινα του έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στο έδαφος. Αμέσως ξεπήδησε ένα κύμα αλμυρού νερού που σχημάτισε μια μικρή λίμνη που την ονόμασαν «Ερεχθηίδα» θάλασσα. Μετά ήρθε η σειρά της Αθηνάς να παρουσιάσει το δώρο της και αφού κάλεσε τον Κέκροπα για μάρτυρα, φύτεψε μια ελιά πάνω στο βράχο, που ξεπετάχτηκε γεμάτη καρπό. Το δέντρο αυτό σωζόταν για πολλά χρόνια αργότερα. Μετά από το δώρα της Αθηνάς ο Δίας κήρυξε το τέλος του αγώνα και είπε στους άλλους θεούς να κρίνουν σε ποιον από τους δυο θεούς να δοθεί η πόλη. Συγχρόνως ζήτησαν τη μαρτυρία και τη γνώμη του Κέκροπα. Αυτός από το βράχο ψηλά έριξε μια ματιά γύρω, αλλά όπου να γύριζε, τα μάτια του αντίκριζαν αλμυρό νερό, τις θάλασσες που από παντού έζωναν τη χώρα. Το δέντρο όμως που είχε κάνει η Αθηνά να φυτρώσει ήταν το πρώτο που φύτρωσε σε όλη τη χώρα και ήταν συνάμα για την πόλη η υπόσχεση για δόξα και ευτυχία. Γι αυτό ο Κέκροπας θεώρησε πως το δώρο της Αθηνάς ήταν πιο χρήσιμο και έτσι της δόθηκε η κυριαρχία της πόλης.

Η ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ…:

Η ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ… Πρόκειται για μια αρκετά αστικοποιημένη πόλη, αρκετά ακριβή (βρίσκεται σταθερά στις πρώτες δέκα θέσεις των πιο ακριβών πόλεων της Ευρωζώνης), με όμορφα μικρά πάρκα αλλά και πευκόφυτα δάση στα γύρω βουνά, τα οποία καίγονται συστηματικά κατά τους θερινούς μήνες. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά έργα αναστροφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, ενώ η μητροπολιτική φιλοσοφία ανάπτυξης φαίνεται να ακολουθεί την αναπτυξιακή πορεία των λοιπών γνωστών μεγαλουπόλεων παγκοσμίως. Ωστόσο, χαρακτηριστική παραμένει η έλλειψη ουρανοξυστών, ποδηλατόδρομων,πεζόδρομων και μεγάλων πάρκων.

Αρχαιολογικοί Χώροι :

Αρχαιολογικοί Χώροι Agora ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΟΛΥΜΠΙΕΙΟ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ d

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ:

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ Στον χώρο της Αγοράς παρατηρούνται πολλά ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας ήδη από τους νεολιθικούς χρόνους. Βρέθηκαν πολλοί τάφοι με αξιόλογα κτερίσματα, κυρίως αγγεία. Ο χώρος φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο και κατά τους Μυκηναϊκούς χρόνους, εποχή κατά την οποία η πόλη αναπτυσσόταν νότια της Ακροπόλεως. Βρέθηκαν πολλοί τάφοι, εκ των οποίων αρκετοί θαλαμοειδείς, οι οποίοι ήταν παρατεταγμένοι εκατέρωθεν του δρόμου που αργότερα θα γινόταν η οδός των Παναθηναίων. Οι πρώτες ανασκαφές του χώρου της αρχαίας αγοράς ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα από την Αρχαιολογική Εταιρία και από Γερμανούς αρχαιολόγους. Η συστηματική όμως ανασκαφική αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών το 1931 μέχρι το 1941, ( α΄ περίοδος), από το 1946 μέχρι το 1960, ( β΄ περίοδος), το 1969 ( γ΄ περίοδος) και από το 1980 που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Σημειώνεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας αγοράς της Αθήνας που λειτουργεί από το 1957, εποπτεύεται σήμερα από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία που υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ:

ΑΚΡΟΠΟΛΗ Ο Παρθενώνας είναι το μεγαλύτερο και επισημότερο οικοδόμημα της Ακρόπολης και συγκεντρώνει τον θαυμασμό όλου του κόσμου αιώνες τώρα. Οι εργασίες για την ανέγερση του ολομάρμαρου αυτού ναού της Αθηνάς άρχισαν το 447 π.χ. υπό τη διεύθυνση των αρχιτεκτόνων Ικτίνου και Καλλικράτη. Ο ναός τελείωσε το 438 και κατά τα Παναθήναια του επόμενου χρόνου αφιερώθηκε στην πολιούχο θεά. Παρ' όλ ' αυτά οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι το 432. Είναι ναός δωρικού ρυθμού περίπτερος με 8 κίονες στις στενές και 17 στις μακριές πλευρές. Οι κίονες έχουν ύψος 10,5 μ. και πάνω τους στηρίζεται ο θριγκός (επιστύλια), οι μετόπες, τα τρίγλυφα, τα γείσα και τα αετώματα. Ο σηκός ήταν χτισμένος ολόκληρος με μαρμάρινες πέτρες σε οριζόντιες σειρές και σε καθεμία στενή πλευρά είχε από έξι δωρικούς κίονες, οι οποίοι τον χώριζαν σε δύο μέρη: τον κυρίως ναό και τον οπισθόδομο. Η ζωφόρος στους τοίχους του σηκού είχε παραστάσεις της πομπής των Παναθηναίων.

ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ:

ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ Το Παναθηναϊκό Στάδιο γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο είναι στάδιο (αθλητικός χώρος) στην Αθήνα που βρίσκεται ανατολικά του Ζαππείου και βόρεια του λόφου του Αρδηττού, δια των οποίων διέρχεται ο Ιλισός ποταμός. Στο στάδιο επίσης αυτό διοργανώθηκε για κάποια χρόνια και η Ολυμπιάδα τραγουδιού που δυστυχώς διακόπηκε η συνέχειά της. Το 1996 στο Στάδιο έγινε η υποδοχή των Ολυμπιονικών της Ατλάντα και το 1997 φιλοξένησε τη τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου.Στους πρόσφατους όμως Ολυμπιακούς Αγώνες το Καλλιμάρμαρο υποδέχθηκε τους μαραθωνοδρόμους και τοξοβόλους ενώ σ΄ αυτό αποθεώθηκε η Εθνική Ομάδα της Ελλάδος που κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2004

ΟΛΥΜΠΙΕΙΟ:

ΟΛΥΜΠΙΕΙΟ Ο ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο ή οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός είναι ένας σημαντικός αρχαίος ναός στο κέντρο Αθήνας. Παρότι η κατασκευή του ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ. , δεν ολοκληρώθηκε παρά επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ .. Αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους .

ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ:

ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ Βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Όλγας και Αμαλίας. Έγινε από τον αυτοκράτορα Αδριανό στις αρχές του 2ου αι. στα όρια της αρχαίας πόλης των Αθηνών. Περνώντας την Πύλη βρισκόταν κανείς στη νέα συνοικία που λεγόταν Νέα Αθήνα ή Αδριανούπολη. Πίσω της σώζονται ακόμα τα ερείπια του ναού του Ολυμπίου Διός. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ναό της αρχαίας Ελλάδας.

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ:

ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Στην Αρχαία Αθήνα δύο συνοικίες βρίσκονταν στο βορειοδυτικό άκρο της τότε Αθήνας οι λεγόμενοι "Έξω Κεραμεικός " και ο "Έσω Κεραμεικός ". Δηλαδή δύο Κεραμεικοί όπως λέει και ο Ησύχιος, ο μέν εκτός του τείχους, ο δε εντός.. Οι δύο αυτές αρχαίες συνοικίες αποτελούσαν τον δήμο των Κεραμέων, από την Ακαμαντίδα φυλή. Το όνομα του δήμου αυτού προήλθε κατ΄ άλλους από τον επώνυμο ήρωα Κέραμο ενώ κατ΄ άλλους από τους τεχνίτες κεραμείς (αγγειοπλάστες - αγγειογράφοι) και από τα εργαστήριά τους που ήταν αρχικά στη περιοχή αυτή. Οι δύο Κεραμεικοί χωρίζονταν μεταξύ τους από το Θεμιστόκλειο τείχος (478 π.Χ. ), και συνδέονταν από τη μεγάλη διπλή πύλη λεγόμενη "Δίπυλο" στην οποία εξωτερικά κατέληγαν η αρχαία οδός Πειραιώς, η Ιερά οδός, από και προς την αρχαία Ελευσίνα και η οδός προς την Ακαδημία Πλάτωνος. Εσωτερικά του Διπύλου ξεκίναγε μεγάλη λεωφόρος που διαμέσου της αρχαίας αγοράς και μεταξύ των λόφων της Πνύκας και του Αρείου Πάγου κατέληγε στην είσοδο της Ακρόπολης. Έτσι ο μεν Έξω Κεραμεικός είχε ταφικό χαρακτήρα, ενώ ο Έσω Κεραμεικός οικιστικό χαρακτήρα. Από την ελληνιστική περίοδο μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (338 π.Χ. μέχρι τον 6ο αιώνα) το νεκροταφείο διαφαίνεται πως λειτουργούσε αδιάκοπα.

ΜΟΥΣΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ:

ΜΟΥΣΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Αγοράς Μουσείο Αφής Αρχοντικό Δεκόζη Βούρου Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου Επιγραφικό μουσείο Εστία Νέας Σμύρνης Ευγενίδειο Πλανητάριο Θεατρικό Μουσείο - Κέντρο Μελέτης & Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου Αρχαιολογικό Αρχοντικό Λασσάνη Μουσείο Κεραμεικού Αρχοντικό Λασσάνη Μουσείο Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού Μουσείο Μπενάκη Νομισματικό Μουσείο Αθηνών Ελληνικό Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας Πολεμικό Μουσείο (Αθήνα) Μέγαρο Σταθάτου Μέγαρο Τσίλλερ

Το Δημαρχείο της Αθήνας και η δημοτική αγορά :

Το Δημαρχείο της Αθήνας και η δημοτική αγορά Το δημαρχείο βρίσκεται σε κεντρική πλατεία της Αθήνας που περιβάλλεται από ενδιαφέροντα για την αρχιτεκτονική τους κτίρια. Μπροστά από το δημαρχείο περνά η οδός Αθηνάς , ο δρόμος της αγοράς. Επισκεφθείτε τη Βαρβάκειο Αγορά ! Αξίζει τον κόπο. Μην ξεχάσετε την Καπνικαρέα και τον Άγιο Ελευθέριο δίπλα στο Μητροπολιτικό Ναό . Στην οδό Ερμού , τον πρώτο εμπορικό δρόμο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, θα βρείτε όλες τις κατηγορίες εμπορικών καταστημάτων.

ΑΘΗΝΑ(ΕΙΚΟΝΕΣ):

ΑΘΗΝΑ(ΕΙΚΟΝΕΣ) ……..

authorStream Live Help