το αποτύπωμα της γυναίκαςστον χρόνο

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Το αποτύπωμα της γυναίκας στον χρόνο:

Το αποτύπωμα της γυναίκας στον χρόνο

Ορισμός γυναίκας:

Ορισμός γυναίκας 1. πρόσωπο θηλυκού φύλου κατ’ αντιδιαστολή προς τον άνδρα.   2 ενήλικο πρόσωπο κατ’ αντιδιαστολή προς το κορίτσι και τον έφηβο.   3. το θηλυκό πρόσωπο που με τη συμπεριφορά και τις επιλογές του ανταποκρίνεται στο ρόλο ή στο στερεότυπο που η κάθε κοινωνία αναγνωρίζει ως κατεξοχήν γυναικείο.

Μινωική εποχή:

Μινωική εποχή η γυναίκα στη Μινωική Εποχή , είχε μεγάλη ελευθερία να συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση της κοινωνικής ζωής

Η γυναίκα στην ομηρική εποχή:

Η γυναίκα στην ομηρική εποχή Η κοινωνική θέση της γυναίκας στην Ομηρική Εποχή ήταν υποβιβασμένη σε σχέση με τους άνδρες. Παραδείγματος χάριν στα ομηρικά έπη(Ιλιάδα, Οδύσσεια) συναντάμε πολλές γυναίκες(Ανδρομάχη, Πηνελόπη) που εξαρτώνται από τους άντρες τους.

Η γυναίκα στην αρχαία Αθήνα:

Η γυναίκα στην αρχαία Αθήνα Οι γυναίκες στην α ρχαία Αθήνα εξαρτιόνταν αποκλειστικά από τους άντρες τους και ήξεραν τη θέση τους στην κοινωνία. Λέει η Ισμήνη « αλλά πρέπει να σκεφτείς και τούτο, ότι δηλαδή γεννηθήκαμε γυναίκες και δεν μπορούμε να τα βάζουμε με άνδρες » ο Κρέοντας λέει στο γιο του Αίμονα «ποτέ μην αλλάξεις τις τωρινές σου σκέψεις από έρωτα για μια γυναίκα γνωρίζοντας ότι είναι παγερό αγκάλιασμα όταν είναι κακή σύζυγος»

Η γυναίκα στην αρχαία Σπάρτη:

Η γυναίκα στην αρχαία Σπάρτη Η θέση της γυναίκας στην αρχαία Σπάρτη διαφοροποιείται. Η ελευθερία των Σπαρτιατισσών άρχιζε από τη γέννησή τους. Ασκούσαν επιρροή στους άνδρες τους !

Η γυναίκα στη Ρωμαϊκή εποχή:

Η γυναίκα στη Ρωμαϊκή εποχή Στη ρωμαϊκή κοινωνία η γυναίκα είχε τη φροντίδα του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών. Υπήρχαν γυναίκες όλων των κοινωνικών τάξεων, δούλες και πόρνες.

Η γυναίκα της Βυζαντινής περιόδου:

Η γυναίκα της Βυζαντινής περιόδου Η γυναίκα της βυζαντινής περιόδου ζούσε το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της στο σπίτι. Οι έξοδοι, πάντα με συνοδεία, για την εκκλησία, τα πανηγύρια και το λουτρό ▪ Θεόφιλος : εκ γυναικός ερρύη τα φαύλα ▪ Κασσιανή : εκ γυναικός ερρύη τα κρείττω

Η γυναίκα στη Μεσαιωνική Ευρώπη:

Η γυναίκα στη Μεσαιωνική Ευρώπη Στην Μεσαιωνική Ευρώπη η ανάπτυξη των πόλεων και η δημιουργία των πρώτων αστικών κέντρων έδωσαν νέα ώθηση στο ρόλο των γυναικών. Η συμμετοχή τους σε εμπορικές συντεχνίες βελτίωσε την οικονομική και κατ’ επέκταση και την κοινωνική τους θέση.

Βιομηχανική επανάσταση:

Βιομηχανική επανάσταση Με τη βιομηχανική επανάσταση έρχονται και οι μεγάλες αλλαγές σχετικά με το ρόλο της γυναίκας. Η γυναίκα πλέον εντάσσεται στο χώρο της εργασίας, της παραγωγής και οδηγείται βαθμιαία στην οικονομική, κοινωνική και νομική ανεξαρτησία

Φεμινιστικό κίνημα :

Φεμινιστικό κίνημα Φεμινισμός ονομάζεται η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών που βασίζεται στην αρχή ότι τα φύλα είναι διαφορετικά αλλά ίσα.

Γυναίκες στις εκλογές:

Γυναίκες στις εκλογές Το 1887 παρουσιάζεται για 1 η φορά στην Ελλάδα το σύνθημα «Δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες» μέσα από την « Εφημερίδα των Κυριών».

Γυναίκα και καταπίεση:

Γυναίκα και καταπίεση Παρόλα αυτά, ενάντια στις φεμινιστικές ιδέες, ενάντια στις συνταγματικές κατοχυρώσεις και τους νόμους υπέρ των γυναικών, δυστυχώς ακόμη και σήμερα παρατηρούνται φαινόμενα απαξίωσης των γυναικών. «Τρεις φορές πονάει η αγάπη: Όταν σε κόβουν, όταν παντρεύεσαι κι όταν γεννάς».

authorStream Live Help