народни будители

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Презентация на Зорница Иванова от гр. Самоков ОУ”Св. Св. Кирил и Методий” IV-б клас Народни Будители

Паисий Хилендарски : 

Паисий Хилендарски Паисий е роден през 1722 г. в Банско. Той създава творбата “История славянобългарска”. През 1745г. отива в “Хилендарския манастир”, където по-късно е станал проигумен. Там започва да пише книгата, а я завършва през 1762 г. в “Зографския манастир”. След него много хора преписват книгата. Предполага се, че е починал на път за “Света гора”

Софроний Врачански : 

Софроний Врачански Стойко Владислав е роден през 1739 г. в Котел. През 1762 г. е бил ръкоположен за свещенник, работел и като учител и книжовник в Котел. През 1765 г. Софроний оказва интерес към творбата на Паисий Хилендарски “История славянобългарска” и така прави първия препис на книгата. Умира на 23 септември 1813 г. във “Влашко”

Неофит Рилски : 

Неофит Рилски Никола Поппетров Бенин е истинското име на Неофит Рилски. Той е роден през 1793 г. в Банско. Патриарха на българските педагози Неофит Рилски учителства в Самоков от 1827 до 1831 г. През 1829 г. Неофит отива да работи в Рилския манастир. От 1852 г. до края на живота си той се посвещава на книжовна дейност.

Васил Левски : 

Васил Левски Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. В Карлово. Заради своята ловкост и храброст по време на сраженията с турците го нарекли Левски. Той заедно с Любен Каравелов учавствали в създаването на Българския революционен централен комитет. След като е заловен е осъден на смърт, и на 18 февруари Левски е обесен край София.

Георги Бенковски : 

Георги Бенковски Гаврил Груев Хлътев е български революционер. Роден е на 21 септември 1843 г. в Копривщица. Учасник в априлското въстание. На 12 май след предателсвото на едно момче той пада пронизан от куршум. Главата му е пратена в Ботевград, а после в София.

Христо Ботев : 

Христо Ботев Христо Ботьов Петков известен като Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер. Той написва двадесет стихотворения посветени на борбата на българския народ за освобождение. Години по късно той написва стихотворението “На прощаване”. Последовател на Левски. На 2 юни 1876 г. Ботев е пронизан от куршум. Това се случва на връх Вола в Стара планина.

Slide 8: 

О, будители народни,цял низ светли имена,чисти и сияйни, благородни,вий сте наште знамена. Нам за вечни времена.

authorStream Live Help