Seni Dalam Pendidikan

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

TEMA HAIWAN : 

TEMA HAIWAN Tema ini dicadangkan digabungjalinkan dengan matapelajaran Bahasa Melayu, Matematk, Pendidikan Seni, Pendidikan Jasmani dan Muzik

Berikut adalah cadangan : 

Berikut adalah cadangan Aktiviti-aktiviti yang dipilih berdasarkan tema dan tajuk selari dengan aspek-aspek utama yang telah dibincangkan pada Jawapan pada Soalan B. Semua aktiviti ini disusun mengikut matapelajaran yang dicadangkan boleh digabungjalinkan menggunakan pendekatan bertema dengan tema haiwan.

Bahasa Melayu : 

Bahasa Melayu Berbual / bercerita tentang haiwan yang dikenali dan pengalaman tentang haiwan kesukaan. Menyebut nama-nama haiwan, jenis-jenis haiwan dan keistimewaan yang ada pada haiwan-haiwan terpilih. Menyanyi lagu “Bangau Oh Bangau” yang mengandungi berbagai jenis haiwan.

Matematik : 

Matematik Bentuk, saiz, warna yang dimiliki haiwan sebagai ciri yang dikenali murid dan bilangan anggota atau anggota yang digunakan untuk bergerak. Membina haiwan terpilih daripada bongkah berbagai bentuk yang tersenarai. Melengkapkan gambar mengikut bentuk-bentuk utama. Permainan teka gambar kabur terang. Membanding beza haiwan terpilih mengikut ukuran panjang dan pendek dan besar dan kecil. Membuat ramalan bentuk yang dipelajari yang terdapat pada anggota haiwan.

Muzik : 

Muzik Gerakkan bermain “tiru macam saya” pergerakan haiwan pilihan murid. Lakonan “haiwan-haiwan di zoo” pergerakan dan komunikasi verbal menghuraikan pergerakan Nanyian dan pergerakan “Bangau Oh Bangau”berdasarkan lakonan beberapa individu atau secara kelas.

Pendidikan Jasmani : 

Pendidikan Jasmani Permaian Lawatan Bermain permainan rantaian makanan haiwan pilihan. Membina haiwan pilihan daripada bahan terbuang.

Pendidikan Seni : 

Pendidikan Seni Membina kolaj haiwan pilihan murid dengan bimbingan guru. Membina haiwan daripada bahan terbuang Melukis dan mewarna haiwan pilihan saya.

Berikut adalah cadangan : 

Berikut adalah cadangan Strategi-strategi yang dirasakan sesuai dilaksanakan dalam menjalankan aktiviti-aktiviti diatas mengikut matapelajaran bagi melibatkan murid serta mengaktifkan pembelajaran bermakna sekaligus mencapai hasil pembelajaran menggunakan pendekatan bertema dengan tema haiwan.

Strategi Pengajaran-pembelajaran : 

Strategi Pengajaran-pembelajaran Guna gamitan (gesture) atau pergerakan badan untuk berkomunikasi di antara satu sama lain ketika memerhati haiwan. (i) Seni visual Pada sekeping kertas, anda dikehendaki melukis pelbagai haiwan yang dilihat semasa mengembara di hutan. Aplikasikan teknik kolaj pada lukisan haiwan itu dengan mengkhusus pada jenis jalinannya sama ada jalinan tampak atau jalinan sentuh. (ii) Pergerakan Minta pelajar meniru perlakuan haiwan berbeza yang mereka jumpa dalam hutan. Gunakan stail „Ikut Macam Saya‰ agar pelajar menerima pengukuhan dalam konsep perbezaan antara haiwan.

Samb… : 

Samb… Sains dan pergerakan Dengan menggunakan badan tunjukkan pergerakan berlainan yang dilakukan oleh haiwan yang berbeza: memanjat, merangkak, menyusur, berjalan perlahan dan melompat. Muzik dan matematik • Di atas lantai yang bertanda, semasa membuat pergerakan haiwan yang berbeza dengan iringan pelbagai tempo daripada instrumen perkusi, pelajar mengikut ketua untuk menekap rupa-rupa geometri berikut: Segi tiga sama; Segi empat sama; Segi empat tepat; Pentagon; Heksagon; Oktagon; dan Bulatan.

Samb… : 

Samb… (v) Matematik dan sains Kelaskan haiwan yang anda jumpa. Guna tanda gundalan untuk menunjukkan bilangan haiwan yang anda telah kelaskan. (vi) Matematik dan seni visual Lukiskan piktograf untuk menunjukkan haiwan yang berbeza berdasarkan ciri-ciri fizikal. Lukis ikon-ikon yang sesuai untuk mewakili haiwan yang berbeza untuk digunakan dalam membina piktograf.

Penutup : 

Penutup Silakan goreng….tapi jgn bakar takut takleh hantaq plok… P/S: LAMPIRAN (LEMBARAN) BOLEH SAJA DILETAK PADA SLIDE / JAWAPAN BERTULIS.

authorStream Live Help