# What Time Is It

Views:

Category: Education

## Presentation Description

No description available.

By: jyn23 (14 month(s) ago)

Could I also get a copy of this one? jennifer.robinson11@okstate.edu. Thank you!

By: canu_53 (20 month(s) ago)

could you please send me your presentation? I loved it, and I would love to share it with my second graders!!!!! canu_53@yahoo.com

By: melati1 (20 month(s) ago)

my email is melanihakim@gmail.com thx

By: melati1 (20 month(s) ago)

pls send me the presentation

By: ttravis (20 month(s) ago)

By: naquilarabia (20 month(s) ago)

I really liked your presentation. Could you send me the power to show it to my students? Thanks in advance,

By: ttravis (20 month(s) ago)

See all

## Presentation Transcript

What Time Is It?

### Slide 2:

What time is it? 10:25

### Slide 3:

What time is it? 7:45

### Slide 4:

What time is it? 5:30

### Slide 5:

What time is it? 3:55

### Slide 6:

What time is it? 1:30

### Slide 7:

What time is it? 9:15

### Slide 8:

What time is it? It is half past ten or 10:30 in the morning. It is a quarter past twelve or 12:15 in the afternoon. It is forty-five minutes after nine or quarter of ten in the evening.

### Slide 9:

It is 25 minutes past four or 4:25 in the afternoon. It is 55 minutes after seven or five of eight in the morning. It is 10 minutes past six or 6:10 in the evening. It is 28 minutes past two or 2:28 in the afternoon.

What time is it?

### Slide 15:

Elapsed Time Elapsed time is the amount of time that has passed.

### Slide 16:

It is 8:15 a.m. Sam will sleep 2 hours and 15 minutes longer. When will Sam wake up? To find this answer which operation do you need to use? + What word clues help you know you need to add? "minutes longer"

### Slide 17:

First add the hours. 8:15 a.m. + 1 hour = 9:15 a.m. 9:15 a.m. + 1 hour = 10:15 a.m. Next, add the minutes. 10:15 a.m. + 15 minutes = 10:30 a.m.

### Slide 18:

Your Turn! It is 8:30 p.m. Myeshia will talk on the phone for 3 hours and 50 minutes longer. What time will she get off the phone?

### Slide 19:

What operation did you use and how did you know to use that operation? Addition, because of the words "minutes longer".

### Slide 20:

What did you add first? The hours are added first. 8:30 p.m. + 1 hour = 9:30 p.m. 9:30 p.m. + 1 hour = 10:30 p.m. 10:30 p.m. + 1 hour = 11:30 p.m.

### Slide 22:

What should you have done now? From 11:30 p.m. to 12:00 a.m. 30 minutes passed. You still have 20 minutes left to find. 12:00 a.m. + 20 mintues = 12:20 a.m.

### Slide 23:

Why is your answer a.m. instead of p.m.? At midnight the time switches from p.m. to a.m.

### Slide 24:

Lets Try Another One! It is 11:15 p.m. Hansel ate 1 hour and 15 minutes ago. What time did he eat?

### Slide 25:

What operation did you use and how did you know to use that operation? Subtraction, because of the words "minutes ago".

### Slide 26:

What did you subtract first? The hours are subtracted first. 11:15 p.m. - 1 hour = 10:15 p.m.

### Slide 27:

What did you subtract next? The minutes are subtracted next. 10:15 p.m. - 15 minutes = 10:00 p.m.

### Slide 28:

Lets Try Another One! It is 9:30 a.m. The three bears went for a walk 2 hours and 50 minutes ago. What time did they leave for their walk?

### Slide 29:

What operation did you use and how did you know to use that operation? Subtraction, because of the words "minutes ago".

### Slide 30:

What did you subtract first? The hours are subtracted first. 9:30 a.m. - 1 hour = 8:30 a.m. 8:30 a.m. - 1 hour = 7:30 a.m.

### Slide 31:

What did you subtract next? The minutes are subtracted next. Do you notice something different about this problem? If you subtract 50 minutes from 7:30 a.m. you will go before 7:00 a.m.

### Slide 32:

What should you have done now? From 7:30 a.m. to 7:00 a.m. 30 minutes passed. You still have 20 minutes left to find. 7:00 a.m. - 20 mintues = 6:40 a.m.

I Challenge You!

### Slide 34:

Sam runs 1 mile in 20 minutes. How much time would elapse if Sam ran 3 miles?

### Slide 35:

What operation did you use and how did you know to use that operation? Repeated addition or multiplication, because I was finding out how many miles altogether.

### Slide 36:

How did you solve the problem? Repeated Addition 20 + 20 + 20 = 60 minutes 60 minutes = 1 hour Multiplication 20 x 3 = 60 minutes 60 minutes = 1 hour