Φιλαναγνωσία στην πρώτη τάξη

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Φιλαναγνωσία στην πρώτη τάξη

Comments

Presentation Transcript

Διαφάνεια 27:

Φιλαναγνωσία στην πρώτη τάξη Σχολ . έτος : 2015-16 Υπεύθυνη δασκάλα : Κιννά Πασχαλίνα

Διαφάνεια 27:

Σκοπός του προγράμματος Η σύνδεση της φιλαναγνωσίας με το παιχνίδι, την ψυχαγωγία, την απόλαυση και τη συναισθηματική καλλιέργεια των μαθητών.

Διαφάνεια 27:

Στόχοι: Ανάπτυξη της ικανότητας της προσεκτικής ακρόασης. Ανάπτυξη εκφραστικής ικανότητας . Κατανόηση των βασικών δομικών στοιχείων όπως η πλοκή , οι χαρακτήρες και το χωροχρονικό πλαίσιο του κειμένου. Κατανόηση της αξίας της συνεργασίας, της επικοινωνίας και της εξοικείωσης με τη λειτουργία των ομάδων. Σύνδεση της φιλαναγνωσίας με τη μουσική, το θέατρο και τις εικαστικές τέχνες.

Διαφάνεια 27:

Η μεθοδολογία 1 η ΦΑΣΗ: Ανάγνωση και διερεύνηση του βιβλίου Η ανάγνωση, η ακρόαση, η ομαδική ανάγνωση και κάθε είδους προσεγγίσεις ήταν ευπρόσδεκτες και αποδεκτές. 2 η ΦΑΣΗ: Αναζήτηση και εντοπισμός των απαντήσεων στο βιβλίο ή εκτός βιβλίου Για τις δράσεις μας διαλέγαμε δυο τρία χαρακτηριστικά από κάθε βιβλίο, τα οποία ήταν και χαρακτηριστικά και προσδιοριστικά και ήταν αυτά που θέλαμε να ανακαλύψουν τα παιδιά. 3 η ΦΑΣΗ: Επεξεργασία οδηγιών και των ξεχωριστών δραστηριοτήτων Στη φάση αυτή το ενδιαφέρον στρέφεται εξολοκλήρου στα παιδιά , καθώς γεννιέται ο προβληματισμός για τον προσδιορισμό οδηγιών και δραστηριοτήτων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να θέσουν ερωτήματα πάνω σε θέματα του έργου και να παρακινηθούν να προχωρήσουν σε προσωπικές εκτιμήσεις και ερμηνείες .

Διαφάνεια 27:

Τα κείμενά μας βασίστηκαν σε έννοιες και αξίες όπως: Η αξία της οικογένειας Διαφορετικότητα Υγιεινή σώματος Φιλία Ειρήνη Αγάπη Αποδοχή της ετερότητας

Διαφάνεια 27:

Άρης το σαλιγκάρι Έλμερ , ο παρδαλός ελέφαντας Τα χρωματιστά κοράκια Ιππόλυτος, ο ιπποπόταμος Το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο Ο καλόκαρδος λύκος Ο μύθος της Αλκυόνας Τι κι αν είμαι ασβός Οι φίλοι είναι για πάντα Το ψαράκι που δεν μπορούσε να ευχηθεί Ένας για όλους και όλοι για έναν Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι Τα τρία μικρά λυκάκια Η Αρήτη της ροδιάς Το δέντρο που έδινε Το γαϊτανάκι Τα βιβλία που μελετήσαμε:

Διαφάνεια 27:

Ζωγραφίζουμε την ιστορία μας Ο Άρης ,το σαλιγκάρι, ζούσε μαζί με τους γονείς του σε έναν όμορφο κήπο. Τους άρεσε πολύ να κάνουν βόλτα μες στη βροχή!

Διαφάνεια 27:

Θέλω να γνωρίσω τον κόσμο ! Βαρέθηκα να είμαι συνέχεια μέσα σε αυτόν τον κήπο!

Διαφάνεια 27:

Η περιπέτεια ξεκίνησε! Μετά από πολύ περπάτημα βρέθηκε μέσα σε ένα ποτάμι. Για καλή του τύχη χώθηκε σε ένα κονσερβοκούτι και γλίτωσε τον πνιγμό του. Το ποτάμι κατέληξε στη θάλασσα. Εκεί ο Άρης γνώρισε παράξενα γι αυτόν ζώα . Έμεινε μαζί τους αρκετό χρόνο. Όμως του έλειπε η οικογένειά του κι αποφάσισε να γυρίσει στους γονείς του.

Διαφάνεια 27:

Περιμένουμε το παιδάκι μας ! Πότε θα γυρίσει;

Διαφάνεια 27:

Ο Έλμερ είναι ένας διαφορετικός ελέφαντας . Το χρώμα του είναι παρδαλό. Θέλει να είναι όπως όλοι οι άλλοι. Γι’ αυτό βάφεται και αλλάζει το χρώμα του . Όμως κανείς δεν είναι μαζί του ευδιάθετος . Το μυστικό του φανερώνεται και όλοι μαζί αποφασίζουν.............................

Διαφάνεια 27:

Ιππόλυτος ο Ιπποπόταμος της Σοφίας Ζαραμπούκα Ο Ιππόλυτος έχει ένα ωραίο, αστραφτερό χαμόγελο, γιατί πλένει τα δόντια του : αμέσως μόλις φάει γλυκό κάθε βράδυ χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα

Διαφάνεια 27:

Παραμονή Χριστουγέννων και ένα σκιουράκι ζει στην κουφάλα μιας γέρικης βελανιδιάς. Επιθυμία του είναι το δέντρο του να είναι στολισμένο σαν αυτά που βλέπει στα βιβλία. Οι τρεις φίλοι του συνεργάζονται και του ετοιμάζουν μια ευχάριστη έκπληξη!

Διαφάνεια 27:

Οι πέντε αισθήσεις

Διαφάνεια 27:

Ο κυρ Νικόλας έχει καταλάβει τη δύναμη της ΑΓΑΠΗΣ, ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ όλων των ανθρώπων. Είναι καιρός να το καταλάβουν και όλοι οι άνθρωποι!!!!

Διαφάνεια 27:

Οι μαθητές που συμμετείχαν ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗΣ ΒΑΣΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑ ΓΑΛΑΝΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΔΑΜΑΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΖΑΧΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΡΥΣΑ ΜΕΡΤΖΕΜΕΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΡΗ ΣΥΡΜΑΤΕΝΙΑ ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΟΣ- ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΑΤΒΑΡΗ ΕΛΕΝΗ ΡΙΖΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΑΡΚΟΥ ΡΑΛΛΙΑ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΙΤΖΙΜΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΣΤΟΙΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΕΡΖΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ

authorStream Live Help