Никола Вапцаров

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1:

СОУ "Никола Йонков Вапцаров" гр. Суворово

Никола Йонков Вапцаров 7 декември 1909 г.–23 юли 1942 г.:

Никола Йонков Вапцаров 7 декември 1909 г.–23 юли 1942 г.

Slide 3:

Никола Йонков Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в Банско в семейството на Елена и Йонко Вапцарови. Бащата, на младини заедно с Пейо Яворов се бори за свободата на този още поробен край на България, кръстосва Хайдушките пътеки, влиза в неравни сражения с османските потери, попада веднъж в Солунския затвор, после отново поема из горите на Пирин планина. Майката на Вапцаров, Елена Вапцарова, е надарена и културна българка. Тя завършва втори прогимназиален клас, учи след това три години в Самоковския американски колеж, учителства няколко години. Жена със силен и благороден характер, с остро чувство за справедливост, работлива, енергична, будна, Елена Вапцарова отрано приучава децата си на системен и постоянен труд. Майката на поета се отличава с щедър дар да разказва и преразказва. Райна Вапцарова, сестра на поета, си спомня:... „...Вечер мама напалваше в огнището голям огън и сядаше на малко столче да преде. Ние сядахме направо на пода върху козяк и слушахме приказките, които тя ни разказваше”.

Slide 4:

Банско . Банско – малко градче, сгушено в полите на Пирин, където векове наред е пазен духът на българщината. “ Роден бил човек в полите на една голяма планина, където звездите сияели необикновено и върховете, като че ли опирали в небето.”

Slide 5:

РОДНАТА КЪЩА В БАНСКО

Slide 6:

Йонко Вапцаров с 4-годишния Никола, качен на бял кон в Банско, през 1913 г. Майката на Вапцаров, Елена Вапцарова

Slide 7:

ЖИЗНЕН ПЪТ 1916 – 1923 г. – Учи в родния си град. 1924 - 1926 година учи в Разложката гимназия. 1926 – 1932 година - по волята на баща си учи в Морското машинно училище във Варна. От 25 април до 28 май 1932 година стажува на кораба „Бургас”. От 8 юли 1932 до 1936 година Вапцаров е работник във фабриката на Анонимното акционерно дружество „Българска горска индустрия” в село Кочериново. В периода 1936-1938 работи като техник във фабриката на братя Бугарчеви в София . После работи като огняр в железниците и в Софийския общински екарисаж.

Slide 8:

През 1940 събира подписи из Пиринско, по т. нар. "Соболева акция". Заловен за това, съден, интерниран в Годеч. След завръщането му от Годеч (септември 1941 г.) се занимава с минноподривни дела срещу немските войски. На 04 март 1942 година цивилни агенти и двама стражари нахълтват в дома на поета.Арест.Обиск.Инквизиции Арестуван на 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер - разстрелян. Единствената му стихосбирка "Моторни песни" излиза през 1940 г. Получава посмъртно почетна Международна награда за мир (1952). ЖИЗНЕН ПЪТ

Slide 9:

Н. Вапцаров с група приятели, 1932 г., Варна. Вапцаров като матрос във Висшето военноморско училище във Варна.

Slide 10:

ПОЕТЪТ-ОГНЯР-СОЦИАЛИСТ

Slide 11:

Със съпругата си Бойка Вапцарова. Бойка и Никола Вапцаров с Антон Попов на екскурзия в с. Черепиш през 1939 г.

Slide 12:

Последната снимка на Вапцаров.

Slide 13:

ПАМЕТ БЪЛГАРСКА Вонноморско училище”Никола Вапцаров” град Варна

Slide 14:

Читалище “Никола Вапцаров” Банско – паметник на Вапцаров

Slide 15:

Паметникът на Вапцаров пред ВВМУ-гр.Варна

Slide 16:

ПРОИЗВЕДЕНИЯ СТИХОСБИРКИ РАЗКАЗИ СТИХОТВОРЕНИЯ ПРОИЗВЕДЕНИЯ ЗА ДЕЦА ДРАМИ

Slide 17:

За Никола Вапцаров индийският поет Джафли пише: “ Той пееше със сигурност, с убеждение, с дълбоко чувство. Обявяваше своята “Вяра” в човечеството, една непоклатима, неразрушима “Вяра”. Днес виждам как този снажен и непоколебим поет-борец на България е станал толкова голям, че не може да се задържи в географските граници на родината си. Той е навсякъде. Там, където има тирания, жестокост, несправедливост, глад и болести.”

Slide 18:

Сн. Витанова, СОУ "Н. Вапцаров" гр. Суворово Използвани са материали от Интернет Сн. Витанова,СОУ” Н. Вапцаров”,гр.Суворово

authorStream Live Help