ASERTIF DIRI-ko-pln

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

By: adiaswad (85 month(s) ago)

aslmkm Cik Sitial 823..sy harap dpt membantu sy meng emailkan slide Asertif Diri tersebut ke alamat adi.aswad@yahoo.com.. segala susah payah dan keprihatinan saudari .... sy mohon maaf dan ucapkan ribuan terima kasih

Presentation Transcript

ASERTIF DIRI : 

ASERTIF DIRI

FALSAFAH KEASERTIFAN : 

FALSAFAH KEASERTIFAN Teori keasertifan adalah berdasarkan kepada asasi pendapat yang mengatakan bahawa setiap individu memiliki hak-hak asas manusia yang tertentu

FALSAFAH KEASERTIFAN : 

FALSAFAH KEASERTIFAN Hak asasi manusia merangkumi “hak untuk menolak sesuatu permintaan tanpa perlu merasa bersalah”, “hak bahawa keperluan diri juga adalah sama penting dengan keperluan-keperluan orang lain”, “hak untuk membuat kesilapan” dan “ hak untuk meluahkan perasaan diri asalkan tidak mencerobohi hak orang lain”.

A SAYING….. : 

A SAYING….. “A man who trims himself to suit everybody will soon whittle himself away.” Charles M. Schwab

KEASERTIFAN : 

KEASERTIFAN Menurut Lange dan Jakubowski keasertifan melibatkan 2 jenis penghormatan iaitu: 1. Menghormati keperluan dan hak diri 2. Menghormati keperluan dan hak orang lain.

Ciri-ciri individu asertif diri : 

Ciri-ciri individu asertif diri 1. Dia bebas menceritakan tentang dirinya melalui kata-kata dan tingkahlakunya, dia membuat kenyataan , “ Ini diri saya. Inilah yang saya fikir, rasa dan mahu.”

Ciri-ciri individu asertif diri : 

Ciri-ciri individu asertif diri 2. Dia boleh berkomunikasi dengan orang ramai – iaitu sama ada dengan orang yang tidak dikenali, rakan rakan, atau keluarga sendiri. Komunikasi ini adalah selalunya bersifat terbuka, terus- terang dan jujur.

Ciri-ciri individu asertif diri : 

Ciri-ciri individu asertif diri 3. Dia mempunyai orientasi yang aktif terhadap hidupnya. Dia akan berusaha mendapatkan apa yang dia ingini. Berlawanan dengan seorang yang bersifat pasif, yang menantikan peristiwa untuk terjadi, dia cuba membuatkan sesuatu perkara itu terjadi

Who are you? : 

Who are you? There are three types of people: 1. Those who make things happen 2. Those who watch things happen 3. Those who wonder what happen

Ciri-ciri individu asertif diri : 

Ciri-ciri individu asertif diri 4. Dia bertindak dalam cara di mana ia dapat menghormati dirinya. Dia sedar bahawa dia tidak boleh “menang” selalu dan dia menerima kekurangan yang ada pada dirinya. Akan tetapi dia akan selalu berusaha dengan bersungguh-sungguh supaya dia dapat memelihara harga dirinya.

ASERTIF DIRI : 

ASERTIF DIRI MELIBATKAN: 1. KONSEP KENDIRI 2. TINGKAHLAKU ASERTIF

KONSEP DIRI : 

KONSEP DIRI 1. Siapa diri saya? 2. Apa tujuan hidup saya? 3. Apa yang ingin saya capai? 4. Bagaimana untuk saya lakukan?

TINGKAHLAKU ASERTIF : 

TINGKAHLAKU ASERTIF Keasertifan adalah suatu kemahiran berkomunikasi. Berkomunikasi dalam bentuk bukan lisan (65%) dan lisan (35%) Cara menyampaikan mesej lebih penting dari ketepatan perkataan yang digunakan.

Komunikasi bukan lisan : 

Komunikasi bukan lisan Ekspresi muka selaras dengan mesej yang disampaikan (fikirkan, rasa dan dikatakan) Pergerakan kepala yang selaras dengan mesej lisan

Komunikasi bukan lisan : 

Komunikasi bukan lisan Kontak mata – orang lain membuat inferensi melalui arah pandangan mata. Pandang secara tepat ianya mengkomunikasikan keikhlasan hati dan menambahkan ketepatan mesej yang disampaikan.

Komunikasi bukan lisan : 

Komunikasi bukan lisan Pergerakkan anggota tubuh badan dapat memberikan maklumat penting tentang keseluruhan paras kebangkitan emosi seseorang. Semakin tegang dan aktif tubuh seseorang semakin tinggi pula paras kebangkitan emosinya.

Komunikasi bukan lisan : 

Komunikasi bukan lisan Pergerakan seperti mengigit kuku, menggaru kepala, perbuatan menyilang kaki dengan kerap, pergerakan tangan yang terlincah-lincah, permindahan satu kaki ke kaki yang lain dengan kerap, bahu yang terjatuh akan mengurangi atau menyangkal kesan sesuatu mesej yang asertif.

Komunikasi lisan : 

Komunikasi lisan Elemen-elemen vokal 1. Nada suara – suatu kenyataan dalam sesuatu perbualan yang perubahan dalam nadanya adalah baik dan rata akan menyakinkan si pendengar dan tidak pula mengugutkannya.

Komunikasi lisan : 

Komunikasi lisan 2. Kefasihan pertuturan Suatu pertuturan yang lancar adalh sejenis kemahiran yang bernilai terutamanya untuk mengutarakan pendapat supaya individu tersebut dapat difahami oleh si pendengarnya.

Komunikasi lisan : 

Komunikasi lisan Komen-komen yang diujarkan secara perlahan-lahan dan jelas adalah lebih senang difahami dan lebih kuat kesannya daripada pertuturan yang cepat, tidak menentu dan diikuti dengan banyak gagapan atau sebut “um” , “er”, “ah”

BAGAIMANA : 

BAGAIMANA ADA KESEDARAN PERLU ASERTIF BELAJAR ILMU JADI ASERTIF BUAT LATIHAN YAKIN DIRI MELAKSANAKAN

TERIMA KASIH : 

TERIMA KASIH

authorStream Live Help