A4 Γλυκίσματα - ροφήματα -ποτά - Παρουσίαση του Microsoft PowerPoint

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Παρουσιαση μαθητων για ενοτητα Γλυκισματα ροφηματα ποτα

Comments

Presentation Transcript

ΠΗΓΕΣ:

Ενότητα 3.8 Γλυκίσματα- Ροφήματα- Ποτά ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΛΗΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΙΠΕΡΙΔΟΥ

ΠΗΓΕΣ:

Γλυκίσματα!!! ΕΙΔΗ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΩΝ: Σοκολάτες, γκοφρέτες Καραμέλες, τσίχλες Παγωτά και γρανίτες Τούρτες, πάστες και άλλα γλυκά Κέικ, μπισκότα Γλυκά κουταλιού, μέλι, μαρμελάδα Γλυκά ταψιού Υπάρχουν πολλά είδη γλυκισμάτων τα οποία περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα είτε σε ζάχαρη είτε σε λιπίδια ( π.χ. κρέμα ζαχαροπλαστικής, σαντιγί, βούτυρο, λάδι)

ΠΗΓΕΣ:

Βασικό συστατικό των γλυκισμάτων Ένα από τα βασικά συστατικά των γλυκισμάτων είναι η ζάχαρη. Η ζάχαρη προκαλεί τερηδόνα και δεν περιέχει κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό παρά μόνο θερμίδες γιατί αποτελείται από πολλούς υδατάνθρακες.

ΠΗΓΕΣ:

Οι θερμίδες που προσφέρουν μόνο ενέργεια ονομάζονται κενές ή περιττές θερμίδες και πρέπει να τις αποφεύγουμε

ΠΗΓΕΣ:

Όταν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε παρατηρείτε αύξηση του σωματικού μας βάρους σ’ αυτή την περίπτωση συστήνεται να αποφεύγουμε τις περιττές θερμίδες και

ΠΗΓΕΣ:

Τα γλυκά Τα γλυκά αποτελούν συχνά το επιδόρπιο ενός νόστιμου γεύματος. Για να τα απολαύσουμε χωρίς να παχαίνουμε είναι καλό να αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες. Επίσης και όσα είναι πλούσια σε λιπίδια όπως οι τούρτες και οι πάστες να προτιμάτε τα γλυκά του ταψιού όπως ο μπακλαβάς και το κανταΐφι από φύλλο και ξηρούς καρπούς και τα γλυκά του κουταλιού όπως βύσσινο ,κυδώνι κτλ

ΠΗΓΕΣ:

Ο οργανισμός μας χρειάζεται νερό διότι το σώμα μας αποτελείται κατά 60% από νερό. Υψηλή περιεκτικότητα δηλαδή περισσότερο από 90% νερό περιέχουν τα λαχανικά, οι πατάτες , οι σούπες και τα φρούτα . Όμως δεν αρκεί το νερό που προσλαμβάνουμε τρώγοντας τη στερεά τροφή μας . Για τον λόγο αυτό συστήνεται να πίνουμε 1,5 λίτρα νερό , δηλαδή περίπου 6 ποτήρια την ημέρα σύνολο 547,5 λίτρα δηλαδή 2190 ποτήρια τον χρόνο.

ΠΗΓΕΣ:

Οι χυμοί! Οι χυμοί έχουν κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητες των φρέσκων φρούτων ,όπως βιταμίνες , μέταλλα και διαιτητικές ίνες, κυρίως όταν πρόκειται για φρεσκοστυμμένους .

ΠΗΓΕΣ:

Οι τυποποιημένοι χυμοί περιέχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τους φρεσκοστυμμένους . Αυτό συμβαίνει κατά την επεξεργασία τους καταστρέφονται ή χάνονται ορισμένα από αυτά . Όλοι οι χυμοί δεν αποτελούνται κατά 100% από φρούτα , ενώ σε άλλους προσθέτουν ζάχαρη , συνεπώς περιέχουν περισσότερες θερμίδες αλλά λιγότερα θρεπτικά συστατικά αποτελούνται δηλαδή και από κενές θερμίδες .

ΠΗΓΕΣ:

Για να γνωρίζουμε τι πίνουμε είναι σημαντικό ,πριν αγοράσουμε τον τύποποιημένο χυμό , να διαβάσουμε στην ετικέτα της συσκευασίας τη σύνθεση και να επιλέγουμε μόνο όσους αποτελούνται 100% από φυσικό χυμό ,δηλαδή χωρίς προσθήκης ζάχαρης. Πάντα όμως είναι προτιμότεροι οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί .

ΠΗΓΕΣ:

Αναψυκτικά Τα ζαχαρούχα ανθρακούχα αναψυκτικά μας προσφέρουν κυρίως ζάχαρη, χωρίς να περιέχουν σχεδόν καθόλου θρεπτικά συστατικά, δηλαδή ανήκουν στις τροφές με «κενές θερμίδες ». Επιπλέον περιέχουν συνήθως «πρόσθετα» τροφίμων, δηλαδή χημικά συστατικά τα οποία είναι συντηρητικά ή χρώματα ή με τεχνητή γεύση-άρωμα ή έχουν άλλες ιδιότητες, για να είναι το αναψυκτικό ευχάριστο στον καταναλωτή (π.χ. με έντονο χρώμα, επιθυμητή γεύση και αίσθημα δροσιάς). Αν και τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων είναι ελεγμένα, συστήνεται να περιορίζουμε την πρόσληψή τους όσο περισσότερο γίνεται .

ΠΗΓΕΣ:

Έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά που πίνουν συστηματικά ή και σε καθημερινή βάση ζαχαρούχα αναψυκτικά, κινδυνεύουν να παχύνουν, ιδιαίτερα όταν παρακολουθούν και πολλές ώρες τηλεόραση, δηλαδή δεν έχουν αρκετή φυσική δραστηριότητα (παιχνίδι έξω, αθλητισμός ). Και γι’ αυτό καλό είναι να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες .

ΠΗΓΕΣ:

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι τα αναψυκτικά «κόβουν» την όρεξη, προκαλώντας το αίσθημα του κορεσμού (φούσκωμα), λόγω της ζάχαρης που περιέχουν. Έτσι δεν τρώμε το γεύμα μας, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με τα συστατικά που χρειάζεται.

ΠΗΓΕΣ:

Ροφήματα Τα ροφήματα, όπως μαύρο και πράσινο τσάι ή καφές έχουν διεγερτική δράση στο νευρικό σύστημα και δε συστήνονται στα παιδιά, ενώ το κακάο επιτρέπεται και για τις μικρότερες ηλικίες. Επίσης επιτρέπονται στα παιδιά και στους εφήβους τα αφεψήματα βοτάνων (π.χ. τσάι βουνού, χαμομήλι, φασκόμηλο κ.λπ.), τα οποία έχουν διαφορετικές ιδιότητες το καθένα, δεν παρουσιάζουν όμως διεγερτική δράση.

ΠΗΓΕΣ:

Αλκοολούχα ποτά Στα αλκοολούχα ποτά ανήκουν όλα τα ποτά που περιέχουν οινόπνευμα. Έχει διαπιστωθεί ότι μικρές ποσότητες οινοπνεύματος τονώνουν στους ενήλικες την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία της καρδιάς. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι το κρασί και η μπίρα περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες και με φαγητό. Αλλά με μέτρο.

ΠΗΓΕΣ:

Τα κατατάσσουμε σε: Κατηγορίες Είδη Ποσότητα οινοπνεύματος Ελαφριά Κρασί ,μπίρα Περίπου 5-13% Βαριά Ρακί , τσίπουρο , ούζο, ουίσκι, βότκα, λικέρ κ.ά Περίπου 40-50%

ΠΗΓΕΣ:

Όμως, από την άλλη πλευρά, υπάρχει το πρόβλημα του αλκοολισμού, που θέτει πολλά άτομα στο κοινωνικό «περιθώριο». Χάνουν τη δουλειά τους, την οικογένεια, την υγεία και την αξιοπρέπειά τους, επειδή ενοχλούν συνανθρώπους τους ή ζητιανεύουν ή παρανομούν συχνά για λιγοστά χρήματα, προκειμένου να αγοράσουν οινοπνευματώδη ποτά . Αυτός είναι ο εθισμός στο αλκοόλ που δεν έχει καλά αποτελέσματα.

ΠΗΓΕΣ:

Για να έχουμε τα οφέλη του ποτού, αποφεύγοντας συγχρόνως το κοινωνικό πρόβλημα του αλκοολισμού, συστήνεται η μέτρια κατανάλωση ποτών (1-2 ποτηράκια κρασί την ημέρα) από τους ενήλικες, πάντα με παρέα και με φαγητό.

ΠΗΓΕΣ:

Όμως τα αλκοολούχα ποτά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή παιδιών και εφήβων! Πολλά τροχαία ατυχήματα στους νέους οφείλονται σε υπερκατανάλωση οινοπνευματοδών ποτών , συνήθως μετά από μια βραδινή έξοδο. Το μεθυσμένο άτομο έχει μειωμένα αντανακλαστικά και αλλοιωμένη συμπεριφορά, με συχνά δυσάρεστες και μοιραίες συνέπειες για το ίδιο και για τους συνανθρώπους του.

ΠΗΓΕΣ:

ΟΧΙ Όχι αλκοολούχα ποτά σε παιδιά και σε εφήβους

ΠΗΓΕΣ:

Τέλος, αναφέρουμε ότι το οινόπνευμα περιέχει αρκετές θερμίδες (7Κcal/gr) και ενδέχεται να προκαλέσει αύξηση βάρους σε περίπτωση που καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες.

ΠΗΓΕΣ:

Τροφές πλούσιες σε λιπίδια και ζάχαρη Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πολλά τρόφιμα από την ομάδα των λιπών και αρκετά γλυκίσματα όπως : βούτυρο , μαργαρίνη, κρέμα γάλακτος σάλτσες για σαλάτες, όπως η μαγιονέζα μπισκότα, κέικ, πάστες, τούρτες, παγωτό γλυκίσματα, όπως σοκολάτες και καραμέλες τσιπς, γαριδάκια και άλλα σνακ ζαχαρούχα αναψυκτικά τηγανισμένες και παναρισμένες τροφές, όπως κροκέτες, σνίτσελ, πατάτες τηγανητές.

ΠΗΓΕΣ:

Στην κατηγορία αυτήν ανήκουν τρόφιμα τα οποία πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο. Oι περισσότερες τροφές της ομάδας αυτής είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπίδια , τα οποία πρέπει να αποφεύγουμε. Επίσης είναι κρυμμένα και έτσι δε βλέπουμε πόση ποσότητα λιπιδίων τρώμε. Αν περιορίσουμε την κατανάλωσή τους, περιορίζουμε αυτόματα και την πρόσληψη ανεπιθύμητων λιπιδίων.

ΠΗΓΕΣ:

Τα τρόφιμα αυτά που περιέχουν πολύ αλάτι μπορεί να οδηγήσουν υπέρταση ενδέχεται να καταλήξει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή σε έμφραγμα. σε η οποία

ΠΗΓΕΣ:

Τα μπισκότα θεωρούνται αλμυρή τροφή, ενώ στο νου μας τα έχουμε μόνο ως κάτι γλυκό

ΠΗΓΕΣ:

Όσον αφορά τη ζάχαρη, μπορούμε να εκπαιδευτούμε στο να τρώμε λιγότερη, ενώ τα υποκατάστατα ζάχαρης ( ασπαρτάμη , ζαχαρίνη), τα οποία δεν περιέχουν θερμίδες, δε θεωρούνται επικίνδυνα, αλλά ούτε και απαραίτητα.

ΠΗΓΕΣ:

Θεωρείται εφικτό να μην τρώμε περισσότερες από 4 φορές την ημέρα ζάχαρη. Δηλαδή συστήνονται καθημερινά ως 4 επεισόδια ζάχαρης.

ΠΗΓΕΣ:

Για παράδειγμα 1 ο επεισόδιο : γάλα και δημητριακά με ζάχαρη για πρωινό 2 ο επεισόδιο : ένα σοκολατάκι μετά το μεσημεριανό γεύμα 3 ο επεισόδιο : ψωμί με μέλι για απογευματινό 4 ο επεισόδιο : γάλα με κακάο και ζάχαρη στο βραδινό

ΠΗΓΕΣ:

Τονίζουμε όμως ότι δεν υπάρχει απαγορευμένη τροφή, αρκεί να μην τρώμε τις τροφές αυτές συχνά. Δοκιμάστε να τρώτε ένα είδος, μια φορά κάθε εβδομάδα. Μπορούμε για παράδειγμα, μια φορά την εβδομάδα να πιούμε ένα αναψυκτικό,την επόμενη να φάμε μια σοκολάτα ή λίγα μπισκότα και την μεθεπόμενη μια μερίδα πατάτες τηγανητές

ΠΗΓΕΣ:

It’s Quiz time!

ΠΗΓΕΣ:

1. Ποιο από τα παρακάτω ανήκει στα γλυκά; α. γάλα β. γκοφρέτα γ. αμύγδαλο δ. μαρούλι

ΠΗΓΕΣ:

2. Ποια δεν ανήκουν στα γλυκά; α. τούρτα β. βερίκοκο γ. γρανίτα δ. τσίχλα ε. μαρμελάδα στ. κουνουπίδι

ΠΗΓΕΣ:

3. Ποια είναι ροφήματα; α. μαύρο τσάι β. πράσινο τσάι γ. κρασί δ. χαμομήλι ε. κακάο στ. φασκόμηλο

ΠΗΓΕΣ:

4. Ποια από τα παρακάτω δεν ανήκουν στα αλκοολούχα ποτά; α. μπίρα β. τσάι γ. ούζο δ. λικέρ ε. πορτοκαλάδα στ. γράπα

ΠΗΓΕΣ:

5. Πόσα ποτήρια την ημέρα αλκόολ συστήνεται να πίνουμε; α. 2-3 β. 10 γ. 1-2 δ. 5 ε. 100

ΠΗΓΕΣ:

6. Πόσο οινόπνευμα περιέχουν τα ελαφριά ποτά; α. 40-50% β. 5-13% γ. 0-1% δ. 3-4%

ΠΗΓΕΣ:

ΤΕΛΟΣ

ΠΗΓΕΣ:

Θέλετε να παίξουμε κρεμάλα;

ΠΗΓΕΣ:

Παιχνίδια http:// www.classtools.net/widgets/dustbin_2/VMHrF.htm ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ-ΡΟΦΗΜΑΤΑ-ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ-ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ http://www.classtools.net/widgets/quiz_52/_________v1634.htm ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ - ΡΟΦΗΜΑΤΑ - ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ - ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

ΠΗΓΕΣ:

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!

ΠΗΓΕΣ:

ΠΗΓΕΣ Βιβλίο Οικιακής Οικονομίας https://www.google.com/imghp?hl=el&gws_rd=ssl

authorStream Live Help