Свойства на веществата

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Свойства на веществата:

Свойства на веществата Човекът и природата ☺ БУЛВЕСТ 2000 4. клас Я.Алексиева

PowerPoint Presentation:

5 , , , , , , , , вещ е ст во Ако решиш картинния ребус, ще разбереш от какво са направени телата. ВЕЩЕСТВАТА ИЗГРАЖДАТ ТЕЛАТА. Има ли разлика между тяло и вещество? Едно тяло може да е изградено от няколко вещества. Едно вещество може да изгражда различни тела. брашно, сол, мая, вода пластмаса

PowerPoint Presentation:

пластмаса алуминий стъкло памук вълна коприна тяло вещество тяло вещество

PowerPoint Presentation:

сол пясък глина диамант разтваря се във вода не се разтваря във вода мека твърд Сравнете свойствата на веществата. Защо трябва да познаваме свойствата на веществата? От свойството на дадено вещество зависи за какво ще го използваме.

PowerPoint Presentation:

вкус мирис цвят прозрачно непрозрачно солен сладък кисел с мирис без мирис бял жълт черен Да си припомним още свойства на веществата… еластичност чупливост

PowerPoint Presentation:

Веществата се променят, ако се изгорят. Някои вещества горят. Веществото не се променя, ако тялото се разтроши или стрие на прах.

PowerPoint Presentation:

Човек добива някои вещества направо от природата въглища нефт памук Други вещества произвежда в заводите. лекарства желязо цимент В четвърти клас ще продължим да изучаваме и сравняваме свойствата на веществата.

PowerPoint Presentation:

Опит: Доближете магнит до тела, съставени от различни вещества: желязо, алуминий, дърво, стъкло, пластмаса и други. Извод: Само някои метали - желязо, никел и кобалт се привличат от магнит. Казваме, че те имат магнитни свойства. Повечето вещества не се привличат от магнит. Те нямат магнитни свойства. Веществата с магнитни свойства се използват като магнитни материали. Например самите магнити са направени от желязо. В компютрите и в телевизорите също има магнитни материали. Магнитни свойства стъкло желязо пластмаса алуминий дърво хартия медно-никелова сплав Магнитен кран

PowerPoint Presentation:

Опит: Неободими са:  железни стружки (железни карфици или кламери), магнит. Изсипете върху лист хартия малко железни стружки, карфици или кламери (внимание! кламерите трябва да са железни, а не пластмасови). Приближете към тях магнит. Изведнъж стружките оживяват, устремяват се към магнита и се прилепват към него така здраво че е необходимо доста сила за да бъдат отстранени. Силите, чрез който магнитите привличат железни предмети се наричат магнитни сили. Магнитите обикновено се правят от железни сплави, тъй като те съхраняват магнитните си свойства дълго време. Такива магнити се наричат постоянни магнити. Магнитите с различни геометрични форми : а)  пръчковиден магнит б) подковообразен магнит в) магнитна стрелка Едноимените магнитни полюси се отблъскват , а разноимените се привличат . Магнит   наричаме тяло , което привлича железни предмети . Това шега ли е?

PowerPoint Presentation:

Опит: Необходими са:  игла, магнит, малко стириопор , чаша с вода. Вземете иглата и движете по дължината и магнита. Постепенно иглата започва да придобива магнитни свойства и се превръща в магнит. Това е един от начините да се направи постоянен магнит - чрез намагнитване на железни предмети. От стириопора изрежете плосък диск с големината на монета от 10 стотинки. Внимателно прекарайте иглата през средата на диска, както е показано на фигурата. Поставете диска заедно с иглата в чашата с вода и се отдръпнете. Дискът се завърта така, че иглата сочи с единия си край северния полюс, а с другия край южния полюс на Земята. Ето че вече имате компас, с който винаги да намирате пътя към дома.

PowerPoint Presentation:

Необходими материали : тънка и мека тел с дебелината на струна или здрав конец,магнит , кламер-задължително метален , тиксо,лепило , чист стъклен буркан със завиваща се метална капачка . Изпълнение : Отрежете парче тел  или конец дълго колкото височината на буркана . Вържете кламера за единия край на телта ( конеца ). Другият край на телта ( конеца ) залепете с тиксо от вътрешната страна на дъното на буркана . Залепете магнита от вътрешната страна на капака на буркана . Фокус с кламер Сега поканете приятелите си и им покажете , че кламерът лежи на дъното на буркана . Сложете капака на буркана ( дръжте капака така , че вашите зрители да не забележат магнита ) . Обърнете буркана с капака надолу така , че телта ( конеца )  да се изпъне и кламерът да виси на нея (него). Внимателно изправете буркана . Кламерът , дърпан от магнита ще виси в пространството върху изпънатата   тел, все едно придържан от магия.Ние с вас, обаче знаем, че тази магия е силата на притегляне на магнита.

PowerPoint Presentation:

Извод: Металната лъжичка се нагрява бързо. Следователно топлината лесно преминава през металите. Металите са добри проводници на топлина. Топлината много по-бавно преминава през пластмасата и дървото. Такива вещества се наричат топлоизолатори . Топлопроводимост на материалите Защо когато готви мама използва дървена лъжица за разбъркване на ястието ? Защо ли? -За да не се опари . Я да проверим дали е така . В чаша поставяме лъжици от различни материали:дървена , метална и пластмасова . На дръжките им с помощта на парченца масло закрепваме по едно бобено зърно.Наливаме в чашата топла   вода. От дръжката на коя лъжица първо ще падне зърното ? От металната.После от дървената , а накрая от пластмасовата . Защо ? Защото от трите материала най-добър проводник на топлина е металът , следван от дървото , а пластмасата много слабо провежда топлината . Затова първо се разтопява парченцето масло на дръжката на металата лъжица , после на дървената и едва накрая на пластмасовата .

PowerPoint Presentation:

Вълната и памукът са топлоизолатори . Затова от тях се шият дрехи. Те задържат топлината на тялото и ни предпазват от измръзване. Някои строителни материали също са топлоизолатори – тухла, дърво. Те задържат топлината в домовете ни през зимата.

PowerPoint Presentation:

Опит . Пуснете в съд с вода тела, съставени от различни вещества: например коркова тапа, парче дърво, бучка лед, стъклено топче, камъче и метален ключ. Кои от тези тела потъват на дъното? Кои тела изплуват на повърхността на водата? Изводи: 1. Телата, които потъват, са съставени от вещества, по-тежки от водата. Металите, камъните и стъклото са по-тежки от водата. 2. Телата, които плават на повърхността на водата, са съставени от вещества, по-леки от водата. Коркът, дървото и ледът са по-леки от водата. Плуват или потъват?

PowerPoint Presentation:

Приложение на материалите според техните свойства. При избора на материали за различни цели трябва да се отчита колко леки или тежки са те. Например повечето хора предпочитат зимни якета и палта, направени от леки материали. За да летят, самолетите не трябва да са много тежки. Затова те се правят от алуминий, а не от желязо. Алуминият е по-лек от желязото.

PowerPoint Presentation:

вещества, които са добри проводници на топлина: мед, алуминий, желязо, олово и др. Да запомним! метали - топлоизолатори - вещества, които не пропускат топлината да преминава през тях

PowerPoint Presentation:

Внимавахте ли? Въпроси и задачи Дайте примери за вещества : а/ с магнитни свойства б/ проводници на топлина в/ топлоизолатори г/ по-леки от водата д/ по-тежки от водата 2. Попълнете изреченията с думите добри или лоши . Добрите проводници са ……………….. изолатори. Лошите проводници са ………………. изолатори. желязо, никел, кобалт метали вълна, памук, тухла, дърво корк, дърво, лед стъкло, метал, камък лоши добри

PowerPoint Presentation:

3. Приборите за хранене се правят от стомана. Стоманата съдържа желязо. Проверете опитно дали стоманата има магнитни свойства. 4. Защо готвачът на рисунката е с ръкавици? Какви свойства трябва да имат материалите, от които са ушити тези ръкавици? Отговор: Стоманата има магнитни свойства. / Тя е желязо, обогатено с въглерод./ Отговор: Материалите за ръкавици трябва да имат топлоизолационни свойства.

authorStream Live Help