Вивиана 2ри А

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

Статуята на София е 26-метров монумент, езическа алегория на християнската светица, поставен в чест на настъпването на третото хилядолетие. Намира се в столицата на България София и е един от символите на града.

Slide2:

Народен театър „Иван Вазов“ е Национален културен институт в областта на театралното изкуство. След Освобождението  на  България  от османско иго град  София  е определен за столица. Постепенно тук  се създават нови учебни и културни институции. За начало на летоброенето на Народния театър се счита заповед на министъра на Народното просвещение  д-р Иван Д. Шишманов ,  с която от 1 януари 1904 г. управителят на подкрепяната от държавата Народна драматическа трупа „Сълза и смях“ г-н Илия Миларов е назначен за „Интендант“. От пролетта на същата година названието на трупата вече е Български народен театър.

Slide3:

Националният дворец на културата, известен и с краткото НДК (наименование до 1990 г. – Народен дворец на културата „Людмила Живкова“, на името на  Людмила Живкова , която дава идеята за създаването му  [1] ), е национален културен център за  конференции ,  изложби  и специални събития, най-големият конгресен център в Югоизточна Европа  [1] . Предназначението на  сградата , която разполага с 13 зали и се намира в центъра на  София , е да се използва за културни прояви. Строежът на НДК е част от инициативите през 1981 г. за отбелязването на 1300 години от създаването на българската държава.

Slide4:

Църквата "Света Неделя" е  катедрала  на  Софийската митрополия . Тя заема мястото на стария площад  Коручешме , който се славел със свой извор, засенчван от вековни дървета. Днес площадът се нарича "Света Неделя". През XIX и първите десетилетия на XX век храмът се нарича и "Свети Крал", тъй като в него се съхранявали мощите на сръбския крал  Стефан Урош II  (1282-1321). Около 1460 г. по време на чумна епидемия Софийският митрополит Силваний ги пренесъл от селището Трепче, северно от  Прищина , в днешния  Люлински манастир "Св. Кирил и Методий"  (наричан и "Св. Крал"). Впоследствие те били пренесени последователно в ротондата  "Св. Георги" , в храма "Св. Безплътни сили" (или "Св. Архангели"), в митрополитската църква "Св. Марина". Вероятно в началото на XVIII в. храм "Св. Неделя" станал митрополитски и мощите на сръбския крал били пренесени в него.

Slide5:

Паметникът на Царя Освободител , наричан още  Паметник на Освободителите , е един от най-внушителните паметници  в  София , дело на  италианския   скулптор   Арналдо Дзоки . Издигнат е в чест на  Освобождението на България  ( 1878  г.), в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император  Александър II  и като символ на българската свобода. Намира се на столичния булевард  „Цар Освободител“  на площад „Народно събрание“ с лице към сградата на  българския парламент . Официалното му откриване е през  1907  г .

authorStream Live Help