ПЕТ КАРТИНИ_Теодор

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

ПЕТ КАРТИНИ:

ПЕТ КАРТИНИ Автор: Теодор Василев, 2.а клас 54 СОУ “Св.Иван Рилски” 2016 г.

Slide2:

Леонардо да Винчи ( Leonardo di ser Piero da Vinci) (15 април 1452 – 2 май 1519) е знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса. Историята разказва, че Леонардо да Винчи е рисувал картината на Мона Лиза в продължение на четири години. Предполага се, че това е била любимата картина на Леонардо да Винчи и той не можел да се раздели с нея, затова казвал, че творбата все още не е завършена. Много по-късно картината била продадена на краля на Франция, а след революцията в държавата, портретът на загадъчната дама е изложен в Лувъра.

Slide3:

Винсент Вилем ван Гог (1853 – 1890) е нидерландски художник, смятан от мнозина за един от най-великите художници в историята на европейското изкуство. През последните 10 години от своя живот развива цялата си художническа дейност – автор е на около 900 картини и 1100 рисунки. Заболява от психична болест и извършва самоубийство на 37 години. Картината „Звездна нощ“, която е една от най-известните изображения в света и се намира в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк.

Slide4:

Клод Моне ( 1840-1926 ) е френски художник, основател и защитник на стила импресионизъм. Тези картини се характеризират с малки и тънки удари с четката и точното изобразяване на светлината в различни състояния. Френския импресионист Клод Моне създава серия от около 250 маслени картини наречени “Водни лилии”, които пресъздават цветните градини в дома му в северна Франция. Картините са разпръснати по целия свят и се намират в музеи във Вранция, САЩ и Япония.

Slide5:

Пабло Пикасо ( 1881-1973 ) е испански художник, който остава завинаги в историята на изобразителното изкуство с над 20 000 творби - картини, керамика, костюми и др. Той е сред най-ексцентричните художници. През 30-те години е погълнат от смели цветове и контури. Неговата работа е високо ценена и днес , а картините му се продават за милиони. През 2013 картината Клод и Палома е продадена за 28 милиона долара най-богатия китаец в света. Картината е на двете му деца – Клод и Палома.

Slide6:

Владимир Димитров – Майстора (1882-1960) е много известен художник. Едно от големите имена в българската живопис. Той р исува портрети и пейзажи. Участва в Балканската и Първата световна война, където е военен художник. След войните създава цикъл платна, наречен „Сватба“, където запечатва тайнството на народният обред при традиционната сватба. Тази картината е оценена на 2 милиона долара и днес се намира в Президенството.

authorStream Live Help