НЕ ПРОСТО КАРТИНИ, А ПРЕЖИВЯВАНЕ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Учебен проект на Мариян Георгиев, 2.а клас, по изобразително изкуство

Comments

Presentation Transcript

НЕ ПРОСТО ПЕТ КАРТИНИ, А ПРЕЖИВЯВАНЕ:

НЕ ПРОСТО ПЕТ КАРТИНИ, А ПРЕЖИВЯВАНЕ Картини от български художници Презентира: Мариян Георгиев 2 „а“ клас, 54 . СОУ „Св. Иван Рилски“

Slide2:

„Жътварки“ – Владимир Димитров – Майстора Владимир Димитров Поппетров - Майстора е роден през 1882 г. в село Фролош. По време на Балканската и Първата световна война е военен художник в състава на Рилската дивизия на българската армия и в редица картини отразява българското участие в тези войни . След това създава картини, вдъхновени от бита на отрудените българи . През 1922 излага картини от цикъла си "Жътва".

Slide3:

„ Мома на фон от ябълки“ – Владимир Димитров Майстора През този период тематиката на творбите му е свързана предимно с хората и природата в Кюстендилския край.  

Slide4:

„Ръченица“ – Иван Мърквичка Иван Мърквичка е български художник от чешки произход. Професор Иван Мърквичка e роден в село Видим при Дуба, Чехия на 23 април 1856г. Учи в Пражката академия за изобразителни изкуства . През 1894 г. Мърквичка илюстрира първото издание на романа „Под игото“ от Иван Вазов. Най-значителни са художествените му достижения в битовия жанр: народни празненства, обичаи, като образец в този жанр е прочутата му картина „Ръченица“.

Slide5:

„Залавянето на Васил Левски” – Никола Кожухаров Никола Атанасов Кожухаров е български живописец. Завършва живопис в София при Иван Мърквичка . Създава композиции на исторически, военни и битови теми. Едни от най-ценните му платна са със сюжет от българския фолклор. Известна негова живописна картина е „Залавянето на Васил Левски”. Тя е показана за първи път на Общата художествена изложба през 1952 г. Творбата прави впечатление както с големия си размер, така и с подхода на художника да потърси и предаде в общата композиция и най-вече в детайлите, съответствие с наличните сведения.

Slide6:

„Посрещането на генерал Гурко“ – Димитър Гюдженов Проф . Димитър Гюдженов е български художник, известен със своите картини на военна и историческа тематика, често използвани за илюстрации в енциклопедии и учебници по българска история. От 1933 до 1945 г. работи като художник към щаба на българската армия, което го вдъхновява за цяла поредица от платна с военни и исторически сюжети и личности. След 1944 г. социалните теми също биват добре застъпени в платната му. Една от най-внушителните картини на Димитър Гюдженов, „Симеон Велики“ (1927), е експонирана при президента на Република България.

authorStream Live Help