Учебен проект на Мартин Георгиев

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

5 картини, които трябва да познавате - гледната точка на Мартин Георгиев

Comments

Presentation Transcript

Учебен проект 5 картини:

Учебен проект 5 картини Изготвил: Мартин Георгиев Георгиев , 2.а клас, 54 . СОУ „Св.Иван Рилски“

Мона Лиза или Джокондата е картина, нарисувана с маслени бои върху дъска от топола през 16 век от Леонардо да Винчи. Това е най-популярният портрет в историята и може би най-известната картина от западно-европейското изкуство. :

Мона Лиза или Джокондата е картина, нарисувана с маслени бои върху дъска от топола през 16 век от Леонардо да Винчи. Това е най-популярният портрет в историята и може би най-известната картина от западно-европейското изкуство . След като завършил творбата си, Леонардо я занесъл в Рим, а по-късно във Франция, където се е съхранявала до смъртта му. Знае се, че е станала собственост на френския крал Франсоа I. През 19 век и Мона Лиза, и Джокондата са вече утвърдени имена на картината. Преди да се утвърдят тези имена, картината е била назовавана с много и различни описания като "неизвестната флорентинска дама«.

:

Рафаело, Raffaello Sanzio Роден в Урбино през 1483 г., син на провинциалния художник и поет Джовани Санти. Във Флоренция Рафаело се прочува с картини на Мадони и се посвещава изцяло на тях. През 1513 г. той създава едно от най-известните си произведения - "Сикстинската мадона". В нея Мадоната има излъчване на кралица, въпреки скромното си облекло, заобиколена от папа Сикст и св. Варвара. По време на Втората световна война нацистите изнасят картината от галерия в Дрезден и я укриват в бункер, заедно с други произведения на изкуството . И до днес не е ясно дали откритата и реставрирана творба е оригиналът на Рафаело.

Клод Моне, „Импресия. Изгряващото слънце“, 1872 г.:

Клод Моне, „Импресия. Изгряващото слънце“, 1872 г. Оскар Клод Моне е френски художник , основател на стила импресионизъм . Една от неговите картини (“Импресия, Изгряващо слънце”, Париж, 1872) дава името на движението. Страстта на Моне да рисува навън е разкрита чрез една известна история, свързана с картината "Жени в градината" (1866-1867). Картината е около 2,5 метра на височина и за да може да я рисува навън, той поръчва да му се изкопае ров в градината, така че да може да издига или снижава платното до желаната от него височина. Умира през 1926 г. в Живерни, на 86 годишна възраст.

Slide5:

Пабло Пикасо е испански художник и скулптор, занимава се с живопис , керамика, колажи, графика и други. Неговото творчество преминава през много и различни периоди. Създател е на кубизма (заедно с Жорж Брак), преминава през сюрреализма, но остава един от най-големите художници, повлияли изключително много развитието на изобразителното изкуство на XX- ти век . Признат е за най-добрият художник за последните 100 години. Неговите произведения са едни от най-скъпите и най-крадените. «Аз не рисувам това, което виждам. Рисувам това, което мисля». «Аз не търся, аз намирам». «Винаги правя това, което не мога, за да мога да се науча да го правя». «Всяко дете е творец. Проблемът е как да се запази такъв като порасне».

Slide6:

Владимир Димитров – Майстора е изтъкнат български художник. Едно от големите имена в българската живопис. Твори през първата половина на ХХ век. В своя начален период рисува главно портрети и пейзажи. По време на Балканската и Първата световна война е военен художник и в редица картини отразява българското участие във войните и живота на фронта. Неговите картини притежават изразителни цветове, идеалистичен рисунък и силно символно излъчване.

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!:

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!

authorStream Live Help