Пет картини_Елица

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

5 картини, избрани от Елица

Comments

Presentation Transcript

Slide1:

П Р О Е К Т Пет картини , които трябва да видите Автор : Елица Николова , 2.а клас , 54 .СОУ „ Св . Иван Рилски “, 2016 г.

Slide2:

1. Мона Лиза на Леонардо да Винчи Започваме с вероятно най-обсъжданата , спорна и репродуцирана картина , която западната цивилизация познава – картината на Леонардо да Винчи от 16-ти век , наречена „ Джокондата “ („ веселата жена “). Много са предположенията за нейната история – някои експерти дори смятат , че съпругата на търговец е своеобразен женски облик на художника ( след направени съпоставки между неговите образи и портрета ). На въпроса защо жената се усмихва така загадъчно и как е успяла да стои неподвижна и усмихната толкова много време , историци и учени изказват предположение , че Джокондата всъщност е имала болест , която не е позволявала на лицевите мускули да се отпуснат . Според изследвания на френски и канадски учени , когато да Винчи е завършвал картината , Мона Лиза е била бременна .

Slide3:

Една от най-известните картини на Винсент ван Гог , която вдъхновява композитора Дон Маклейн за песента „Starry, Starry Night” (1970 г.). Макар приживе да продава само една картина , след смъртта си ван Гог се превръща в един от най-известните художници и един от най-видните представители на постимпресионизма . Картината „ Звездна нощ “, която е една от най-репродуцираните изображения в света , се намира в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк . 2. Звездна нощ на Винсент ван Гог

Slide4:

3. Раждането на Венера на Сандро Ботичели Когато Ботичели създава картината „ Раждането на Венера “, само неговите политически връзки спасяват произведението от изгаряне заради езическата му тематика . Платното изобразява Венера , древногръцката богиня на любовта и красотата , излизаща от огромна мидена раковина , на която орите ( богините на сезоните ) подават голямо наметало . Тъй като италианският Ренесанс се заражда във Флоренция , няма нищо чудно в това , че една от най-известните италиански картини се съхранява именно там – в най-стария и най-известния флорентински музей , галерията Уфици . Сандро Ботичели е роден във Флоренция . От 1461 г. учи живопис при Филипо Липи , а по-късно е уче-ник и на забележителния скулптор и живописец Андреа Верокио , където се сближава с Леонардо да Винчи , който също е ученик на Верокио .

Slide5:

4. Портрет на Адел Блох-Бауер I на Густав Климт Картината е на австрийския сим-волист Густав Климт и е рисувана в 1907 г. Също известен като „ Златната Адел “ или „ австрийската Мона Лиза “. Картината е считан за един от най-значимите картини на Климт и е създадена по време на „ златния “ период на художника . „ Златният период “ в творчеството на Климт е най - успешният за художника . Названието произхожда от позлатата , използвана в много от работите му . Златният фон и символиката , близка до византийската , насочват към мозайките на Венеция и Равена , които Климт вижда по време на пътешествието си из Италия . В същото време той се увлича по декоративното изкуство в стил ар нуво .

Slide6:

5. Водни лилии на Клод Моне Френският импресионист Клод Моне създава серия от около 250 маслени картини , наречени „ Водни лилии “, които пресъздават цветните градини в дома му в Живерни , северна Франция . Картините са разпръснати по целия свят и се намират във водещи музеи във Франция , САЩ и Япония . Най-голямата колекция от картини на Моне се намира в имение то 19-ти век – музеят Marmottan , който е бенефициент на над 130 творби на художника .

authorStream Live Help