Power Jan (Garraf)

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

GARRAF:

GARRAF

La Capital i els seus Municipis:

La Capital i els seus Municipis La capital és VILANOVA I LA GELTRU Municipis que la formen: Vilanova i la Geltrú Sitges Sant Pere de Ribes Cubelles Olivella Canyelles Les seves comarques frontereres són: el Baix Penedès (pel sud), l’Alt Penedès (interior) i Baix Llobregat (pel nord).

Població:

Població La comarca del Garraf té 147.107 persones, de les que 73.101 són homes i 74.006 són dones.

Superfície:

Superfície El Garraf té una superficie de 185,1Km 2 i la seva densitat de població és de 794,7 Hab/Km 2 . Aixó vol dir que si repartim els Km 2 per la població total, per cada Km 2 hi podriem trobar 794,7 habitants.

Clima:

Clima El clima del Garraf és Mediterrani de tipus Litoral Sud. La precipitació mitjana (pluja) anual es mou entre els 550 mm i 600 mm, produint-se els màxims al massís del Garraf. L’estació més plujosa és la tardor i les més seques l’estiu i l’hivern. Pel que fa a les temperatures, els hiverns són moderats, amb mitjanes de 7 °C a 9 ºC , registrant-se els valors més alts a la línia de la costa (Sitges, Vilanova i Cubelles), i els estius calorosos, entre 22 °C i 24 ºC Així, podem trobar una mitjana màxima al juliol de 30,2 °C i una mínima pel gener de 3,2°C.

Rius, pantants i muntanyes:

Rius, pantants i muntanyes El Parc del Garraf Molta gent associa el nom del Garraf amb la carretera de corbes  a tocar del mar, o pel llarg túnel que travessa per sota les muntanyes. Però el Parc del Garraf és un espai natural únic i amb uns atractius paisatgístics insòlits que val la pena descobrir. El massís de Garraf és un conjunt muntanyós situat a l'extrem sud de la Serralada Litoral El Parc del Garraf , junt amb el Parc d’Olèrdola, ocupen una extensió de 12.984 hectàrees i es troben entre les comarques del Baix Llobregat, l'Alt Penedès i el Garraf. Enmig dels penya-segats hi ha algunes cales, o entrades de mar, que han estat aprofitades tradicionalment pels pescadors com a refugi. La característica geològica del parc és la roca calcària, formant un paisatge rocós, àrid i agrest que, tot i donar la sensació de feréstec, té una bellesa singular i  salvatge al mateix temps.

Pantà de Foix:

Pantà de Foix A l'extrem sud de la comarca hi ha el riu Foix . Entra a la comarca de Garraf després d'haver travessat tota la depressió del Penedès. El riu de Foix té un recorregut molt curt per la comarca de Garraf, sobretot des de la segregació del municipi de Castellet i la Gornal . Dins d'aquest terme hi ha l' embassament de Foix . Malgrat situar-se fora de la comarca, l'embassament beneficia sobretot els habitants del Garraf. Es troba als contraforts del Massís del Garraf, entre les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès  i el Garraf, és a dir, al centre geomètric i per tant, equidistant, del triangle Vilanova i la Geltrú, el Vendrell i Vilafranca del Penedès, capitals de les tres comarques. Comprèn una superfície aproximada de 2.900 ha.

Oficis importants:

Oficis importants Antigament un dels oficis importants era el de ferrer . Anys després la comarca del Garraf va crèixer per la indústria i la construcció , però ara el que més diners dóna a la comarca és el turisme i el comerç . Podem parlar d’oficis com Cambrer /a, Cuiner /a, Dependent /a…

Menjars típics:

Menjars típics El xató és un plat típic del Garraf i del Penedès que té els seus orígens en la cerimònia d’aixetonar la bóta de vi. Avui en dia podem gaudir de la ruta del xató, una iniciativa que permet fer un recorregut per les principals localitats en les qual es tradició elaborar aquest plat tradicional.

Cultura: festes i tradicions populars:

Cultura: festes i tradicions populars SANT ANTONI: El 17 de gener , per Sant Antoni (co-patrò de la Vila), se celebra la Festa Major d'hivern o dels Tres Tombs . Aquest dia carruatges i carros de pagès tirats per cavalls, ases i rucs donen tres tombs a la rambla principal de la ciutat per tal de ser beneïts.

Carnaval de Vilanova:

Carnaval de Vilanova El Carnaval a Vilanova i la Geltrú té una llarga tradició. Tothom qui ho desitja participa en els seus actes : la Merengada, l'Arrivo, el Ball de Mantons, la Comparsa, la Xatonada, el Caramel... El 24 de gener de 1985 va ser declarada Festa Tradicional d'interès Nacional i reclassificada com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l'any 2010.

La festa major:

La festa major Les festes majors de la comarca del Garraf són a l’estiu. Així, els carrers i places dels pobles s'omplen dels tradicionals balls populars i d'activitats per a totes les edats. Es pot gaudir d'uns dies plens d'actes com el convit a la festa, els 12 morterets, activitats familiars al carrer, correfocs, balls, cercaviles, actuacions castelleres, concerts, cinema i molt més. A Vilanova, que és la capital de la comarca, s'inicia l'últim cap de setmana de juliol i finalitza el 6 d'agost.

Fonts d’informació:

Fonts d’informació www.idescat.cat www.comarcalia.com www.meteo.cat www.sortirambnens.com www.wikipedia.org www.vilanova.cat

authorStream Live Help