Словенски апостоли Ћирило и Методије

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

www.vjeronauka.net

Comments

Presentation Transcript

СЛОВЕНСКИ АПОСТОЛИ ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ:

СЛОВЕНСКИ АПОСТОЛИ ЋИРИЛО И МЕТОДИЈЕ

Ћирило и Методије су били браћа из Солуна, који су ширили писменост и хришћанство међу Словенима, због чега су остали упамћени као „словенски апостоли“. :

Ћирило и Методије су били браћа из Солуна , који су ширили писменост и хришћанство међу Словенима , због чега су остали упамћени као „словенски апостоли“.

:

Свети Ћирило (право име Константин, име Ћирило узео је након замонашења, рођен у јулу 826. године, умро 14. фебруара 869. у Риму) и Методије (рођен између 816. и 820., умро 6. априла 885. године) .

PowerPoint Presentation:

Солун је други по величини и значају град у Грчкој, послије Атине. Обојица су завршила високе школе. Нарочито су се спремали да шире хришћанство. Њихов отац Лав био је ви ши чиновник . Ћирило и Методије су родом из Солун а .

PowerPoint Presentation:

У то вријеме у Моравској су живјели Словени који су проповиједали хришћанство и служили службу Божију на латинском језику. Страхујући да ће их њемачки свештеници покрстити, кнез Растислав затражи да му пошаљу мисионаре који познају словенски језик. Цар одреди свету браћу Ћирила и Методија за мисионаре међу Словенима.

PowerPoint Presentation:

Словени у то вријеме нису имали своје писмо, па су света браћа саставили азбуку од 38 слова која се зове ГЛАГОЉИЦА.

:

Послије састављања азбуке под називом глагољица, Ћирило и Методије су преводили најважније црквене књиге са грчког на словенски језик и са малим бројем ученика кренули у Велику Моравску. Народ их је срдачно дочекао, јер су проповиједали Христову науку на њима разумљивом језику.

PowerPoint Presentation:

Крстили су кнеза Растислава и увели словенски језик на богослужењу. Кнез Растислав ( икона из Словачког народног музеја из Братиславе )

PowerPoint Presentation:

Бирали су даровите младиће да их спремају за свештенике. Њихов успјех изазвао је завист латинских свештеника, који су их оптужили папи у Риму. Папа их је позвао на разговор и одобрио њихов рад. С обзиром на то да се Ћирило разболио и убрзо умро, папа је поставио Методија за панонског Архиепископа.

PowerPoint Presentation:

Методије се вратио у Моравску гдје је учвршћивао вјеру Христову међу Словенима, све до смрти 885. године. Послије Методијеве смрти рад свете браће са много тешкоћа су наставили њихови ученици. Од њемачких свештеника су били затварани и протјерани из земље.

PowerPoint Presentation:

Њихови најистакнутији ученици били су Климент и Наум.

PowerPoint Presentation:

У Београду се одржава културна манифестација под називом ‘’Дани Ћирила и Методија’’, која се наставља у Суботици, Руми, Ваљеву и Лесковцу. Као завршница програма приређује се свечаност код Споменика Ћирилу и Методију у Београду. У манифестацији учествују многи пјесници и други људи који говоре о значају и дјелима ова два апостола .

PowerPoint Presentation:

Споменик Ћирилу и Методију у Београду

PowerPoint Presentation:

КВИЗ ЗНАЊА

Ћирило и Методије су:

Ћирило и Методије су A Римски цареви Грчки владари Браћа из Солуна, који су ширили писменост и хришћанство међу Словенима. Б Ц

ЖАО МИ ЈЕ ВАШ ОДГОВОР НИЈЕ ТАЧАН. ПОКУШАЈТЕ ПОНОВО!:

ЖАО МИ ЈЕ ВАШ ОДГОВОР НИЈЕ ТАЧАН. ПОКУШАЈТЕ ПОНОВО!

ЧЕСТИТАМО, ВАШ ОДГОВОР ЈЕ ТАЧАН!:

ЧЕСТИТАМО, ВАШ ОДГОВОР ЈЕ ТАЧАН !

PowerPoint Presentation:

КРАЈ КВИЗА

PowerPoint Presentation:

Презентацију припремила: Милица Малић

authorStream Live Help