Карловачка митрополија

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

www.vjeronauka.net

Comments

Presentation Transcript

Карловачка митрополија:

Урадила: Тијана Бундало , 7. раз. Карловачка митрополија

PowerPoint Presentation:

МИТРОПОЛИТИ МОЈСИЈЕ ПЕТРОВИЋ И ПАВЛЕ НЕНАДОВИЋ

PowerPoint Presentation:

Знатан преокрет у вјерском животу српског народа настао је када се крстио угарски владар Стеван I (997-1038). Он је примио хришћанство из Рима те је почео да гони присталице “грчке вјере” или православља .

PowerPoint Presentation:

Вјерско стање се поправило у вријеме краља Драгутина. Тада се у Мачви и Срему обнавља светосавско православље. Пред крај 13. и почетком 14. вијека вјерски надзор над Србима у Угарској вршили су мачвански и браничевски епископи. Београдски митрополит је управљао и Сремском епархијом и зато се називао београдско-сремски митрополит.

PowerPoint Presentation:

КРУШЕДОЛСКА МИТРОПОЛИЈА

PowerPoint Presentation:

Најпознатији од ових митрополита био је Максим, бивши српски деспот Ђорђе, који је подигао и манастир Крушедол.

PowerPoint Presentation:

Послиеј смрти проглашен је светитељем (1522), као и његови родитељи: деспот Стефан Слијепи (св. Стефан Нови) и мајка Ангелина (св. мајка Ангелина), која је подигла манастир Сретење код Крушедола.

PowerPoint Presentation:

Патријарх Арсеније III 1649. године је поднио молбу цару Леополду за потврду седам српских епископа на епархије које је он преуредио. 4. марта 1695. године цар је издао ту потврду. Тај датум се сматра аустријским признањем нове, аутономне крушедолске митрополије.

PowerPoint Presentation:

Године 1708. одржан је први црквено-народни сабор у Крушедолу на коме је одлучено да српска црква у Аустрији буде под духовном влашћу Пећке патријаршије. Митрополит Исаија Ђаковић покушао је да у Бечу оставри закључке сабора, али је убрзо умро. Аустријске власти су спречавале сцаку везу крушедолске митрополије са Пећком патријаршијом ради лакшег унијаћења.

PowerPoint Presentation:

КАРЛОВАЧКА МИТРОПОЛИЈА

PowerPoint Presentation:

Пошто су Турци у ново рату против Аустрије (1717-1718) продрли у Срем, запалили су и порушили манастир Крушедол, сједиште крушедолске митрополијепренесено је у Карловце. Од тада за српску цркву под аустријском влашћу преовладава назив Карловачка митрополија.

PowerPoint Presentation:

Када су Турци претрпјели од Аустрије тежак пораз код Петровварадина од Евгенија Савојског, који је освојио Београд и продро дубоко у Србију и Босни, под аустријском влашћу су се нашле двије засебне митрополије Београдска и Карловачка.

PowerPoint Presentation:

Миртополит Мојсије Петровић се енергично борио за уједињење Београдске и Карловачке митрополије. На црквено-народном сабору у Новом Саду он је изабран за помоћника обољелом карловачком митрополиту Вићентију Поповићу, са правом насљеђа.

PowerPoint Presentation:

УЈЕДИЊЕЊЕ МИТРОПОЛИТА

PowerPoint Presentation:

На црквено-народном сабору у Карловцима 1726. године митрополит Мојсије Петровић је изабран за митрополита обје српске митрополије. Тиме је и званично извршено уједињење у Београдско-карловачку митрополију. Митрополит Мојсије је основао у Београду грчку школу и семинар за ученике,а за његове управе отпочета је и изградња митрополитског двора (1725.) и Саборне цркве у Београду.

PowerPoint Presentation:

БОРБА ПРОТИВ СУЖАВАЊА ПРИВИЛЕГИЈА ЗА СРПСКУ ЦРКВУ У АУСТРИЈИ

PowerPoint Presentation:

Послије смрти патријарха Арсенија IV Карловачком митрополијом је кратко управљао Исаија Антоновић , а онда је за митрополита постављен енергични и вриједни Павле Ненадовић (1749-1768). Он је морао водити тешку борбу против сужавања привилегија за Српску цркву, које је вршила аустријска царица Марија Терезија.

PowerPoint Presentation:

Марија Терезија је дозволила зидање цркава у мјестима гдје живе искљућиво Срби, али је забранила зидање нових манастира. Митрополит Павле је успио да утиће на Марију да изда прописе којим је одређен минимум земљишта и максимум сељачких обавеза према феудалним господарима.

PowerPoint Presentation:

СРЕЂИВАЊЕ ЦРКВЕНЕ УПРАВЕ И ОСНИВАЊЕ БОГОСЛОВСКИХ УЧИЛИШТА

PowerPoint Presentation:

Упоредо са одбраном културних, вјерских и економских права српског народа, митрополит Ненадовић је сређивао и црквену управу. Основао је редовне црквене судове,саградио саборну цркву у Карловцима и обновио манастир Гргетег. Основао је богословенско-учитељско училиште у Плашком и у Залужници за Лику и Крбаву. Умро је 1768. године.

authorStream Live Help