Цар Константин

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Цар Константин и царица Јелена:

Цар Константин и царица Јелена Припремио: ДРАГАН ЈОЛЏИЋ VI-3

PowerPoint Presentation:

. Римски цар Константин рођен је у граду Нишу. Прије што је дошао на пријесто ,појави му се у Риму велики противник Максенције. Константин пође на њега свом војском.Која је била три пута мања од непријатељске и војници су се плашили. За вријеме битке Константин се сјети своје мајке Јелене(која је била хришћанка) и помоли се Богу да му помогне.

PowerPoint Presentation:

. У сред дана показа му се на небу чудан знак.Изнад сунца појави се сјајан крст ,а око њега је писало:”Овим ћеш побиједити”. У сну јави му се Христос и рече му да према знаку на небу направи ратну заставу и стави је на чело војске. Сутрадан Константин одмах нареди златарима ,те начине патну заставу са крстом и знаком Христова имена.Послије тога сударе се двије војске близу Рима и Бог поможе Константину те побједи и уђе у Рим. Да би захвалио Богу за ову побједу,цар Константин је издао у Милану 313. год. ЕДИКТ, по коме се у цјелој царевини сваком допушта да може слободно да исповједа Христову вјеру .

PowerPoint Presentation:

За хришћанство наступише мирна времена.Гоњења престадоше,хришћанима су враћена одузета имања.Порушени храмови су поново саграђени и укиниута је смртна казна на крсту. Наређено је да се празнује недјеља,а крст је стављен на штитове,заставе и на новац.Цар је видјео да су хришћани добри људи и дао им чиновничка мјеста. На мјесто старога града Византа подигао је нови град по имену Константинополис . Цар Константин је подигао многе хришћанске цркве.

PowerPoint Presentation:

. Царица Јелена је пронашла у Светој земљи крст на коме је Христос био распет на Голготи.Подиже цркву на Голготи и на Христовом гробу,у Витлејему и на другим светим мјестима. Цар Константин је цијелога живота помагао и штитио хришћане, али је примио крштење тек пред смрт. Хришћанска црква слави их 21.маја(3.јуна) јер се тог дана упокојио Константин.

authorStream Live Help