Dolmabahce palota-Istanbul

Views:
 
     
 

Presentation Description

Pictures from the Dolmabahce Palace in Ankara (Turkey), home of Turkish sultans and Kemal Ataturk. The presentation is Hungarian language

Comments

Presentation Transcript

Slide1: 

Dolmabache palota KÉZI KÉPTOVÁBBÍTÁS

Slide2: 

A Dolmabache szultáni palota Törökországban, Istambulban a Boszporusz szoros partján egy nagy parkban helyezkedik el. A híres szultáni palotát 1853-ban Abdul-Medzsid szultán építtette és 1855-től hosszú időn át ez volt az oszmán uralkodók székhelye. A török nemzeti örökség része és látogatható. A hatalmas palota eklektikus stílusban épült török barokk és rokokó jegyekkel. Díszes kapun keresztül lehet a palotába jutni, melynek középső traktusában hatalmas trónterem található. A palota teljes területe 14 595 négyzetméter, hossza 284 méter 46 terme, 285 szobája, 25 bejárata van. Az ablakok száma 1427 és a termeket 4500 négyzetméter szőnyeg borítja. A palota belsejét a Párisi Operaház belsőépítésze, Charles Séchan tervezte.

Slide4: 

A Dolmabahce palota fényét remekművű szobrok, festmények, bútorok és Sévres- i vázák, porcelánok emelik.

Slide5: 

Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság megalapítója és első elnöke . 1881. március 12.-én született. Pályafutását katonaként kezdte, az 1919-23-as török függetlenségi háború alatt kiszorította az országból a görög, olasz, francia és brit csapatokat, felszámolta a lázadásokat, eltörölte a szultánságot. 1923. Október 29.-én kikiáltották a Török Köztársaságot. A köztársaság létrejötte után Atatürk gazdasági, kulturális és szociális reformokat vezetett be. A modern török állam megalapítójaként már életében valóságos kultusza bontakozott ki, amely a mai napig tart.

Slide6: 

Kemal Atatürk szobája a palotában, itt hunyt el 1938. november 10.-én.

Slide7: 

A középső, úgynevezett ceremónia, vagy Muayede- szalon ékessége a Bohémia kristály csillár, ami Viktória angol királynő ajándéka. Súlya 4,5 tonna és 750 égővel világít.

Slide8: 

A palota minden termében különleges csillárok, kandeláberek, díszes állólámpák láthatók, főleg Bohémia és Baccarat kollekciók.

Slide12: 

A lépcsőházakat pompás Baccarat kristályból készült csillárok világítják meg és kristályból vannak a lépcsőkorlátok is. A lépcsők anyaga mahagóni , az oszlopoké márvány.

Slide16: 

Az elegáns berendezésben és dekorációban az európai stylusra rányomja bélyegét a török kultúra.

Slide21: 

A palota ezüstből és aranyból készült evőeszköz-és étkészletei, használati tárgyai.

Slide22: 

A Dolmabahce a legnagyobb török uralkodói palota. A középső nagy termének, a Muayede-szalonnak a hosszúsága 46, szélessége 44 méter, - amelynek a világban is alig van párja.

Slide23: 

A parkettákat gyönyörű kézi szövésű szőnyegek borítják, legnagyobb a középső terem 6,5x16 méteres „Hereke” szőnyege.

Slide27: 

A palota látképe a Boszporusz túlsó partjáról, (Ázsiából) nézve.

Slide28: 

V É G E Készítette: Manuel Raul Arceo Diaz Magyar szöveg: Dr Bajzák Tamásné

authorStream Live Help