Η φιλια στην αρχαια Ελλαδα , OΛΓΑ, ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Η φιλια στην αρχαια Ελλαδα:

Η φιλια στην αρχαια Ελλαδα ΟΝΟΜΑ: ΠΛΑΣΚΑΣΟΒΙΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΜΟΥΡΤΙΔΟΥ ΟΛΓΑ

:

Βραδέως μεν φίλος γίγνου, γενόμενος δε, πειρώ διαμένειν. Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας μτφρ: Μη βιάζεσαι να γίνεις φίλος, αλλά όταν γίνεις, προσπάθησε να παραμείνεις

PowerPoint Presentation:

Φίλους μη ταχύ κτω. Σόλων, 630-560 π.Χ., Αθηναίος νομοθέτης & φιλόσοφος μτφρ: μην κάνεις βιαστικά φίλους Βραδέως μεν φίλος γίγνου, γενόμενος δε, πειρώ διαμένειν. Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας μτφρ: Μη βιάζεσαι να γίνεις φίλος, αλλά όταν γίνεις, προσπάθησε να παραμείνεις

Τι ειναι φιλια; :

Τι ειναι φιλια; Η φιλία είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. O αληθινός φίλος είναι δύσκολο να βρεθεί, δύσκολο να χαθεί και κυρίως αδύνατο να ξεχαστεί. Ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που στις δύσκολες στιγμές στέκεται δίπλα σου και σε υποστηρίζει. Είναι αυτός που δε φοβάται να σου πει την αλήθεια ακόμα κι αν σε στεναχωρήσει.

PowerPoint Presentation:

Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη. Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος μτφρ: Η φιλία [ή η αγάπη] είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα.

PowerPoint Presentation:

Γιατί ο καλός και πιστός φίλος είναι αναντικατάστατος κατά το Σωκράτη; Ποια επιχειρήματα προβάλλει, για να ενισχύσει την άποψή του; Κατά τον Σωκράτη ο καλός και πιστός φίλος είναι αναντικατάστατος γιατί τίποτε, ούτε άλογα, ούτε ζευγάρι βοδιών, ούτε δούλοι είναι πιο ωφέλιμο σε διάρκεια όσο ο φίλος. Τα επιχειρήματα που προβάλλει είναι: Α. Ο καλός και πιστός φίλος αφιερώνεται στην κάλυψη των αναγκών του φίλου του. Β. Αν χρειάζεται να κάνει καλό σε κάποιον, τον ενισχύει βοηθώντας τον και αν κάποιον τον ταράζουν οι φόβοι τον βοηθά μαζί με άλλους. Γ. Όταν ευτυχεί κάποιος, ο καλός φίλος του προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση, ενώ όταν δυστυχεί τον παρηγορεί. .

PowerPoint Presentation:

Υπάρχουν και παραδείγματα πιστών φίλων από τη μυθολογία και την ιστορία που ξέρουμε. Κάποια από αυτά είναι: Πάτροκλος-Αχιλλέας: Η φιλία των δύο ανδρών έμεινε παρομοιώδης. Ο Πάτροκλος ήταν γιος του Αργοναύτη Μενοίτου (αδερφού του Πηλέα) και της θυγατέρας του Άκαστου, Σθενέλης ή της κόρης του Πηλέα,Πολυμήλης (και επομένως ξάδερφος του Αχιλλέα) κατά τον Ησίοδο.

PowerPoint Presentation:

Πελοπίδας-Επαμεινώνδας: O Πελοπίδας ήταν ένα δοξασμένο αρχοντόπουλο της Θήβας που πολεμούσε στο πλευρό του αδελφικού του φίλου Επαμεινώνδα. O Επαμεινώνδας ήταν μεγάλος πολιτικός και στρατηγός. Γεννήθηκε το 420 πχ. Ήξερε να πολεμά γενναία, να δίνει το δίκαιο στους αδικημένους και είχε ευγενική ψυχή. Όταν οι Σπαρτιάτες κατέλαβαν τη Θήβα, ο Επαμεινώνδας και ο Πελοπίδας με χίλια παλικάρια, κατάφεραν να τους διώξουν και να ελευθερώσουν την πατρίδα τους.

PowerPoint Presentation:

Θησέας-Πείριθους

PowerPoint Presentation:

Αλέξανδρος-Ηφαιστίωνας: Στενός φίλος και Στρατηγός του Μέγα Αλεξάνδρου, ήταν ο Ηφαιστίωνας , γιός του Μακεδόνα Αριστοκράτη Αμύντορα, μαθητής του Αριστοτέλη (όπως άλλωστε ήταν κι ο Μέγας Αλέξανδρος). Οι δύο νέοι συνδέθηκαν με αδελφική αγάπη - ο Μέγας Αλέξανδρος αποκαλούσε τον Ηφαιστίωνα ισάδελφο.

PowerPoint Presentation:

Ο φίλος τον φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκει.

PowerPoint Presentation:

ΠΗΓΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Πηγή: http://www.gnomikologikon.gr/ancient-greek-quotes.php?page=9#ixzz2MDNmPRt5 Πηγή: http :// www . asxetos . gr / articles / greece / mega - alexandros - o - makedon - i - alithini - istoria - iii . html # ixzz 2 MDdv 9 GDX Πηγή: http://www.odyssey.com.sy ΜΑΡΤΙΟΣ 2013 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΠΑΠΑΔΑ Π.

authorStream Live Help