PREHIST�RIA

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

PREHISTÒRIA : 

PREHISTÒRIA

La divisió de la història : 

La divisió de la història La història és l’estudi d’alguns fets del passat des dels primers éssers humans fins l’actualitat. Els historiadors han dividit la història en cinc grans períodes o edats: - La Prehistòria (des de l’inici fins al 3000 a.C) - L’Edat Antiga (del 3000 a.C al 476 d.C) - L’Edat Mitjana (del 476 al 1492 d.C) - L’Edat Moderna ( del 1492 al 1789 dC) - L’Edat Contemporània (des del 1789 fins avui)

Slide 3: 

Els anys de la història es compten des del naixement de Jesucrist. És l’any 1. Els anys anteriors es compten com si fossin negatius, a l’inrevés. Si un fet ha passat abans del naixement de Jesucrist posem l’abreviació aC, que vol dir “abans de Crist”. Si el fet ha passat després de Crist, posem l’abreviació dC (després de Crist). Les unitats de mesura més habituals per comptar els anys de la història són el segle (100 anys) i el mil·lenni (1000 anys). Per numerar els segles s’utilitzen els nombres romans.

Els primers humans : 

Els primers humans Un ésser viu és “humà” quan camina dret i fabrica estris de pedra o d’os. Els homes i les dones no van aparèixer de cop i volta sobre la Terra. Van ser el resultat de la llarga evolució d’una espècie de simi. La primera espècie humana va existir fa tres milions d’anys. Eren els australopitecs, que vol dir “nòmades del sud”. Les restes humanes més antigues d’aquesta espècie s’han trobat a l’Àfrica.

Els primers humans : 

Els primers humans D’aleshores ençà l’espècie humana ha anat evolucionant. Fins ara s’han trobat diferents espècies humanes, com l’Homo habilis i l’Homo erectus. L’última ha estat l’Homo sapiens. Aquesta és la nostra espècie. Les altres es van extingir.

La descoberta del primers humans : 

La descoberta del primers humans Les restes més antigues d’humans d’Europa s’han trobat al jaciment arqueològic d’Atapuerca (Castella-Lleó). Van viure fa 800.000 anys. En territori català, les restes més antigues es van descobrir a Talteüll (Rosselló). Era un home que va viure fa 450.000 anys.

La Prehistòria : 

La Prehistòria La Prehistòria és l’etapa que va des de l’aparició dels primers humans fins a la invenció de l’escriptura l’any 3000 a.C, a l’Antic Egipte. A la penísnsula Ibèrica la Prehistòria arriba fins l’any 700 a.C. A partir d’aquest any ja tenim notícies escrites sobre els habitants del nostre territori. La Prehistòria es divideix en dos grans períodes: l’Edat de la Pedra i l’Edat dels Metalls. L’Edat de la Pedra, que és la més llarga, es divideix en Paleolític i Neolític.

EDAT DE PEDRA : 

EDAT DE PEDRA El Paleolític: pedra vella

EDAT DE PEDRA : 

EDAT DE PEDRA Primers caçadors i recol·lectors. Durant els milers d’anys que dura el Paleolític els humans vivien, en petits grups, en cabanes cobertes de branques o de pells seques d’animals. Sovint construïen les tendes a l’entrada de les coves. No vivien sempre al mateix lloc; eren nòmades.

EDAT DE PEDRA : 

EDAT DE PEDRA Es desplaçaven d’un lloc a un altre en busca d’animals per caçar (elefants, rinoceronts, cérvols, bisons, etc.). També recollien fruits dels arbres, arrels, fulles comestibles i gra. Pescaven als rius.

EDAT DE PEDRA : 

EDAT DE PEDRA Els primers humans van fabricar eines de pedra i d’os. Feien destrals, puntes de fletxa o de llança, arpons, hams i altres estris. També van aprendre a encendre foc. Amb el foc van poder cuinar els aliments salvatges, escalfar-se a l’hivern i iluminar-se de nit.

Els primers humans i l’art : 

Els primers humans i l’art Els primers humans van ser també uns grans artistes. Van fer escultures de pedra i d’os. També van fer unes pintures de gran qualitat a les parets i sostres de l’interior de nombroses coves; s’anomenen pintures rupestres. Les pintures més importants es troben a les coves de Lascaux (França) i d’Altamira (Cantàbria).

EDAT DE PEDRA : 

EDAT DE PEDRA Neolític pedra polida

EDAT DE PEDRA : 

EDAT DE PEDRA Primers pagesos i ramaders. Entre l’any 9000 i 8000 a.C, el territori on actualment és l’Iran, els humans van ser pastors per primer cop. Van aconseguir domesticar les cabres i els bens. Després, de mica en mica, van aprendre a cultivar cereals.

EDAT DE PEDRA : 

EDAT DE PEDRA La ramaderia i l’agricultura van fer que les persones s’establissin en un lloc fix. Van començar a construir cases de pedra. Així doncs, ja no eren nòmades, sinó sedentaris. També van començar a filar i a teixir i van aprendre a fer ceràmica.

EDAT DE PEDRA : 

EDAT DE PEDRA Els estris de pedra es van polir perquè tallessin més. Un dels estris nous va ser la falç per poder segar els cereals.

EDAT DE PEDRA : 

EDAT DE PEDRA Durant el període Neolític a Catalunya enterraven els morts ajupits i amb els estris i ornaments que havien portat en vida. Per això sabem que portaven collarets d’una pedra verda que es diu variscita. A la població de Gavà s’han descobert unes mines de l’època neolítica d’on s’extreia la variscita, pedra molt apreciada. Això indica que n’existia el comerç.

RECORDA-HO: : 

RECORDA-HO: Paleolític Nòmades Neolític Sedentaris

EDAT DELS METALLS : 

EDAT DELS METALLS L’últim període de la Prehistòria és conegut com l’Edat dels Metalls. Cap al 2500 a.C apareixen els primers destrals i punyals de coure. Ben aviat els homes van aprendre a elaborar estris de bronze. El bronze és la fosa dels minerals de coure i d’estany. A partir de l’any 1000 a.C es van començar a utilitzar els primers estris de ferro.

EDAT DELS METALLS : 

EDAT DELS METALLS Durant l’edat dels Metalls es van fer les primeres grans construccions que s’han conservat fins avui. S’anomenen megàlits, que vol dir “grans pedres”. Els principals megàlits són els menhirs i els dòlmens.

MENHIR : 

MENHIR

Slide 23: 

DOLMEN

authorStream Live Help