Zichy Mihály Múzeum és Emlékház (Zala, Somogy megye)

Views:
 
     
 

Presentation Description

"A világ közepén állok." - mondta a miniszter. Zichy Mihály, a rajzoló fejedelem munkássága a Kaukázustól kezdve, egész Európán át, egészen Skóciáig. Nemzeti hős, cári festő, a párizsi Magyar Egylet örökös elnöke.

Comments

Presentation Transcript

PowerPoint Presentation:

Forgalmas főutak, a Balaton (Siófok, Balatonföldvár) és Kaposvár közelében fekszik… … ám a somogyi dombok elrejtik Zala községet, ahogyan sokan nevezik, Zalafalu t.

PowerPoint Presentation:

Ebből a több, mint 700 éves, kicsiny, ám csodálatos természeti adottságokkal, gazdagon termő földdel megáldott faluból indult el pályáján másfél évszázada… Zichy Mihály, a Rajzoló Fejedelem

PowerPoint Presentation:

Zichy Mihály minden magyar számára Az ember tragédiájá nak és Arany Balladáinak képi megalkotója,

PowerPoint Presentation:

Georgiában nemzeti hős, Rustaveli „A tigrisbőrös lovag” c. eposzának illusztrátora,

PowerPoint Presentation:

Oroszországban a cárok festője,

PowerPoint Presentation:

Párizsban a Magyar Egylet örökös elnöke,

PowerPoint Presentation:

skót királyi kastélyok falait az ő vadászjelenetei díszítik,

PowerPoint Presentation:

A kalandos életút során mindig ide jött megpihenni, abba a kúriába, ahol ma emlékmúzeuma működik. világszerte elismert művész.

PowerPoint Presentation:

A festészeti terem , a nemesi kúria egykori szalonja impozáns hatásával lepi meg a látogatót. A művész 17–20 éves kori, a bécsi művészeti életben átütő sikert kivívó pályaindulását reprezentáló korai olajfestmények sorakoznak.

PowerPoint Presentation:

„Koporsó-lezárás – Az anya fájdalma” (1846) „Krisztus levétele a keresztről” (1847)

PowerPoint Presentation:

A dokumentációs szoba falán grafikák, Lermontov illusztrációk, a vitrinekben a művész életútját követő archív fotók, levelek, okiratok, kitűntetési oklevelek gyűjteménye látható.

PowerPoint Presentation:

A családi szobában találjuk a művész által festett rokoni arcképeket és a ház egykori lakóira vonatkozó korabeli fényképes dokumentumokat. Ott van a művész bölcsője is.

PowerPoint Presentation:

A grafikai terem az irodalmi művek illusztrátorának állít emléket. A Madách illusztrációkat 1885-ben kezdte el rajzolni. Az ember tragédiája színeihez egy, vagy több bravúros finomságú szénrajzot készített. Arany János balladái nak illusztrálásán öt évig dolgozott. Maga rajzolta képhez a szöveget is, hogy a sorok közé stílusegységben apró jeleneteket ékelhessen be. A különálló rajzokban a ballada leginkább drámába illő cselekményét sűrítette össze.

PowerPoint Presentation:

„Vége a komédiának” (XV. szín) „Londoni vásár” (XI. londoni szín) „Danton a nyaktilónál” (IX. párizsi szín) „A paradicsomban” (II. szín) Madách-illusztrációk

PowerPoint Presentation:

Illusztráció Arany János „Tetemrehívás c. művéhez Illusztráció Arany János „Hídavatás” c. művéhez Arany-illusztrációk

PowerPoint Presentation:

A következő terem a közel 4000 kötetet tartalmazó könyvtárszoba , amely Zichy rajzművészetét megihlető, széles irodalmi látókörét hivatott képviselni. Az európai irodalom színe-java, a görögök, a latinok művei a művész szerzeményei. A könyvek közt érdekes apró kincsek, régiségek, művészien faragott elefántcsont kupa, szobrok, kínai vörös lakk ládika, elefántcsont pipatórium csodálható meg.

PowerPoint Presentation:

Zichy 1881-ben Georgiába utazott. Tbilisziben óriási sikert aratott azzal, hogy színpadi élőképeket rendezett a georgiaiak nemzeti eposza, Sota Rusztaveli „A tigrisbőrös lovag” című történet jeleneteiből. Zichyt a georgiaiak a mai napig is nemzeti művészükként ünnepelik. Emlékét a georgiai fővárosban egészalakos szobor, utcanév és múzeumi kiállítás őrzi.

PowerPoint Presentation:

A georgiai szobában az elrendezett szokatlan stílusú bútorokkal kelet egzotikuma hat a nézőkre. Az apró gyöngyház és réz intarziadíszítés a bútort, tükröt, dobozkákat és puskatusokat egyaránt beborít. Európai múzeumban csak itt látható egy kicsiny testalkatra szabott sámán öltözék, a hozzávaló agancsos koronával, ökör fejes jogarral és a sámán dobbal, végezetül a halbőr köpennyel - a szibériai tunguz-evenki néptől.

PowerPoint Presentation:

A műterembe lépve, a bejárattal szemközti falat egészen kitöltve fogadja a látogatót a nagy hatású főmű, „A pusztítás géniuszának diadala” című festmény . A művész Párizsban készült a tehetségéhez méltó, elismerést hozó, nagyszabású festménnyel kitűnni. A 25 négyzetméteres képpel a korabeli nagyhatalmak háborús politikáját úgy állította be, mint amelyet egy ördögi démon vezérel. A világkiállítás zsűrije felismerte a képen a korabeli uralkodókat, botrány tört ki, a kép a kiállításon nem jelenhetett meg. Ezért Zichy a festményt egy bérelt teremben mutatta be. Később Zichy visszatért Oroszországba, ahol a cári udvar jól fizető állással fogadta s nagy megbecsülésnek örvendett az 1906-ban bekövetkezett haláláig. A rajzoló Zichy legfontosabb műtermi kellékei vannak középen elrendezve. Szembeötlő a szétnyitható, feltámasztható táblás rajzasztal. Nemcsak a gyűjtőszenvedély, hanem a hiteles ábrázolási igény vezette a tárgyainak hallatlan gazdag összetételű gyarapításához. A romantikus-historizáló felfogása révén, a történelmi korszakok hiteles fegyver és ruha viselete dolgában Zichy szakember volt.

PowerPoint Presentation:

Csicsery-Rónay István azt vallotta, hogy a Zichy Emlékház „A pusztítás géniuszának diadala” című festmény által a XX. század apokaliptikus víziójának beteljesülése. Zichy Mihály művészetén és Csicsery-Rónay István életútján keresztül célunk a Hírünket a világban bemutatni és terjeszteni.

authorStream Live Help