Current Affairs Quiz November 2012

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

All general knowledge questions are related to the major events happened in the month of December 2012. For more GK and current affairs visit www.onlinegkguide.com

Comments

Presentation Transcript

Current Affairs Quiz for the Month of November 2012:

Current Affairs Quiz for the Month of November 2012 Visit: http://www.onlinegkguide.com/test-and-quizzes/current-affairs/november-2012-quiz/ Copyright @ www.onlineGKguide.com

1.) The Australian Climate Commission warned that the world's sea levels could increase by the end of the 21st Century is.:

1.) The Australian Climate Commission warned that the world's sea levels could increase by the end of the 21st Century is. 1.5 Metre. 2 Metres. 3 Metres. 1 Metres. Answer: 1 Metres. Copyright @ www.onlineGKguide.com

2.) Who has been selected as the new PM of China? :

2.) Who has been selected as the new PM of China? Jiang Zemin Tao Jingzhou Li Keqiang Hu Keqiang Answer: Li Keqiang Copyright @ www.onlineGKguide.com

3.) Which two countries signed Agreement for the Modernization of Indian Railways?:

3.) Which two countries signed Agreement for the Modernization of Indian Railways? India and Afghanistan India and Belgium Russia and China United States and India Answer: India and Belgium Copyright @ www.onlineGKguide.com

4.) Recently GOI has raised the income bar norm for the Low Income Group. The new norm lies in range of::

4.) Recently GOI has raised the income bar norm for the Low Income Group. The new norm lies in range of: 1-2 lac 50000-1 lac 2-2.5 lac 2-3 lac Answer: 1-2 lac Copyright @ www.onlineGKguide.com

5.) According to the international rating agency Moody’s Analytics, India’s Gross Domestic Product (GDP) growth in 2012 is forecast to be.:

5.) According to the international rating agency Moody’s Analytics, India’s Gross Domestic Product (GDP) growth in 2012 is forecast to be. 5.5 per cent 5.7 per cent 5.8 per cent 5.3 per cent Answer: 5.5 per cent Copyright @ www.onlineGKguide.com

6.) The Kyoto Prize to honour those who have contributed significantly to the scientific, cultural and spiritual betterment of mankind has been awarded to::

6.) The Kyoto Prize to honour those who have contributed significantly to the scientific, cultural and spiritual betterment of mankind has been awarded to: László Lovász Rashid Alievich Sunyaev Walter Jakob Gehring Gayatri Chakravorty Spivak Answer: Gayatri Chakravorty Spivak Copyright @ www.onlineGKguide.com

7.) India has recently been launched its heaviest (3400 kg) communication satellite GSAT-10 from Kourou spaceport. Where is Kourou spaceport situated?:

7.) India has recently been launched its heaviest (3400 kg) communication satellite GSAT-10 from Kourou spaceport. Where is Kourou spaceport situated? Italy France Russia Guyana Answer: France Copyright @ www.onlineGKguide.com

8.) Who has been selected as the new CBI chief in India?:

8.) Who has been selected as the new CBI chief in India? Ranjit Sinha A.P Singh Vineet K. Gupta Rupak Kumar Dutta Answer: Ranjit Sinha Copyright @ www.onlineGKguide.com

9.) Which is the country's first open defecation free state? :

9.) Which is the country's first open defecation free state? Goa Kerala Assam Sikkim Answer: Sikkim Copyright @ www.onlineGKguide.com

10.) Carrier of Parasite Plasmodium is- :

10.) Carrier of Parasite Plasmodium is- Tick Mosquito Fly Lice Answer: Mosquito Copyright @ www.onlineGKguide.com

11.) First organic chemical to be synthesized in laboratory- :

11.) First organic chemical to be synthesized in laboratory- Citric acid Oxalic acid Urea Phosphoric acid Answer: Urea Copyright @ www.onlineGKguide.com

12.) Ice floats on water because- :

12.) Ice floats on water because- Ice is filled with air Ice less dense than water Waters depth more than ice Ice more dense than water Answer: Ice less dense than water Copyright @ www.onlineGKguide.com

13.) Lens system used in a microscope-:

13.) Lens system used in a microscope- Convex Concave Concave, convex Plain Iens Answer: Convex Copyright @ www.onlineGKguide.com

14.) Ozone layer protects earth from- :

14.) Ozone layer protects earth from- Meteriorites Cosmic the other radiations Harmful gases Space debris Answer: Cosmic the other radiations Copyright @ www.onlineGKguide.com

15.) . ‘Raman effects’ was used to develop-:

15.) . ‘Raman effects’ was used to develop- Cooling glasses Space craft Atom bomb Detecting Scanners Answer: Cooling glasses Copyright @ www.onlineGKguide.com

16.) Mewa-nagar in Rajasthan is famous for— :

16.) Mewa-nagar in Rajasthan is famous for— Jain temples of Parshwanath Exports of dry fruits Production of cumin seed Exports of Kathputli items Answer: Jain temples of Parshwanath Copyright @ www.onlineGKguide.com

17.) Curd making is an ancient ‘Biotechnological’ Process involving— :

17.) Curd making is an ancient ‘Biotechnological’ Process involving— Bacteria Virus Fungus Protozoa Answer: Bacteria Copyright @ www.onlineGKguide.com

18.) . H5NI virus causing global pandemic influenza is- :

18.) . H5NI virus causing global pandemic influenza is- Goat flu Bird flu Hose flu Cow flu Answer: Bird flu Copyright @ www.onlineGKguide.com

19.) The first human statues worshipped in India were those of- :

19.) The first human statues worshipped in India were those of- Brahma Vishnu Buddha Shiva Answer: Buddha Copyright @ www.onlineGKguide.com

20.) Mixed farming consists of— :

20.) Mixed farming consists of— Growing of several crops in a planned Growing rabi as well as kharif crops Growing several crops and also rearing animals Growing of fruits as well as vegetables Answer: Growing several crops and also rearing animals Copyright @ www.onlineGKguide.com

Hope it was helpful for you.:

Hope it was helpful for you. Thank You! Copyright @ www.onlineGKguide.com

authorStream Live Help