Current Affairs Quiz February 2013

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

All general knowledge questions are related to the major events happened in the month of December 2012. For more GK and current affairs visit www.onlinegkguide.com

Comments

Presentation Transcript

Current Affairs Quiz Questions with Answers for February 2013:

Current Affairs Quiz Questions with Answers for February 2013 Visit: http/ http://www.onlinegkguide.com/test-and-quizzes/current-affairs/february-2013-quiz/ Copyright @ www.onlineGKguide.com

1.) Which Indian Neighbouring country amended her war crimes law in February 2013?:

1.) Which Indian Neighbouring country amended her war crimes law in February 2013? a) Bangladesh b) Pakistan c) Sri Lanka d) Myanmar Answer: a) Bangladesh Copyright @ www.onlineGKguide.com

2.) Which part of the world was affected by a plunging meteor on February 15, 2013? :

2.) Which part of the world was affected by a plunging meteor on February 15, 2013? a) Central America b) Central Russia c) Central China d) Central England Answer: b) Central Russia Copyright @ www.onlineGKguide.com

3.) Pope Benedict XVI, who announced to quit from the post on February 11, 2013 belongs to which country?:

3 .) Pope Benedict XVI, who announced to quit from the post on February 11, 2013 belongs to which country? a) France b) Italy c) Germany d) England Answer: c) Germany Copyright @ www.onlineGKguide.com

4.) Who won the Cyprus’ presidential runoff election on February 24, 2013?:

4.) Who won the Cyprus’ presidential runoff election on February 24, 2013? a) Stravros Malas b) Nabil al-Arabi c) Amadou Toumani Tour d) Nicos Anastasiades Answer: d) Nicos Anastasiades Copyright @ www.onlineGKguide.com

5.) Chief Justice of Nepal who agreed to become the country’s chief executive on February 25, 2013 is:

5 .) Chief Justice of Nepal who agreed to become the country’s chief executive on February 25, 2013 is a) Rana Bhagwan Das b) Khil Raj Regmi c) Babu Lal Bhattarai d) Laxmikant Rana Answer: b) Khil Raj Regmi Copyright @ www.onlineGKguide.com

6.) ‘Qaher’, touted as “one of the most advanced” aircraft in the world was in early February 2013 unveiled by which country?:

6.) ‘Qaher’, touted as “one of the most advanced” aircraft in the world was in early February 2013 unveiled by which country? a) Pakistan b) Afghanistan c) Iran d) China Answer: c) Iran Copyright @ www.onlineGKguide.com

7.) Which country in mid-February 2013 staged its most powerful nuclear test yet?:

7.) Which country in mid-February 2013 staged its most powerful nuclear test yet? a) North Korea b) South Korea c) Pakistan d) Iran Answer: a) North Korea Copyright @ www.onlineGKguide.com

8.) The strategically important Gwadar port that was given to china in February 2013 for its management is in which country?:

8.) The strategically important Gwadar port that was given to china in February 2013 for its management is in which country? a) North Korea b) Singapore c) Malaysia d) Pakistan Answer: d) Pakistan Copyright @ www.onlineGKguide.com

9.) Who bagged the best actor and actress awards respectively at the Oscar 2013 (the 85th Academy Awards)?:

9.) Who bagged the best actor and actress awards respectively at the Oscar 2013 (the 85th Academy Awards)? a) Daniel Day-Lewis & Jennifer Lawrence b) Daniel Day-Lewis & Jessica Chastain c) Bradley cooper & Jessica Chastai d) Denzel Washington & Emmanuelle Riva Answer: a) Daniel Day-Lewis & Jennifer Lawrence Copyright @ www.onlineGKguide.com

10.) Which picture stole the limelight of the 85th Academy 2013 by winning four Oscar awards in different categories?:

10.) Which picture stole the limelight of the 85th Academy 2013 by winning four Oscar awards in different categories? a) Argo b) Zero Dark Thirty c) Life of pi d) Skyfall Answer: c) Life of pi Copyright @ www.onlineGKguide.com

11.) Who has been bestowed with Vyas Samman awards for the year 2012?:

11.) Who has been bestowed with Vyas Samman awards for the year 2012? a) Dr. Amol Ghose b) Dr. Prem Chand khemka c) Dr. Narendra Kohi d) r. Bhanu Pratap Singh Answer: c) Dr. Narendra Kohi Copyright @ www.onlineGKguide.com

12.) For which category Living Room Sessions Part 1 won the Grammy Award 2012?:

12.) For which category Living Room Sessions Part 1 won the Grammy Award 2012? a) Album of the year b) Best country song c) Song of the year d) Best world Music Album Answer: d) Best world Music Album Copyright @ www.onlineGKguide.com

13.) Who has become the first writer in literary history to win both the Costa Book of the year Award and the Booker Prize in the same Year in February 2013?:

13.) Who has become the first writer in literary history to win both the Costa Book of the year Award and the Booker Prize in the same Year in February 2013? a) Jeet Thayil b) Hillary Mantel c) Jerry Pinto d) Tahmima Anam Answer: b) Hillary Mantel Copyright @ www.onlineGKguide.com

14.) Who has been appointed as US Secretary of state on February 1, 2013 replacing Hillary Clinton?:

14.) Who has been appointed as US Secretary of state on February 1, 2013 replacing Hillary Clinton? a) John kerry b) Joseph Dunford c) John Allen d) Allen Douglous Answer: a) John kerry Copyright @ www.onlineGKguide.com

15.) India’s New Solicitor General is ……………:

15.) India’s New Solicitor General is …………… a) Amar Pratap Singh b) Subodh Kumar Agarwal c) Mohan Parasaran d) P.R. Vasudeva Rao Answer: c) Mohan Parasaran Copyright @ www.onlineGKguide.com

16.) Which state has got its first chief Vigilance Commissioner on February 11, 2013 with the appointment of the former DGP Kuldeep Khoda?:

16.) Which state has got its first chief Vigilance Commissioner on February 11, 2013 with the appointment of the former DGP Kuldeep Khoda? a) Arunachal Pradesh b) Nagaland c) Manipur d) Jammu & Kashmir Answer: d) Jammu & Kashmir Copyright @ www.onlineGKguide.com

17.) Who has become one of the youngest ever member of IQ society Mensa with a score of 162 higher than former US presidents Abraham Lincoln and Benjamin Franklin?:

17.) Who has become one of the youngest ever member of IQ society Mensa with a score of 162 higher than former US presidents Abraham Lincoln and Benjamin Franklin? a) Alice Amos, UK b) Ehsaan Mohamood, UK c) Shen Si, China d) Matt Kucher, USA Answer: a) Alice Amos, UK Copyright @ www.onlineGKguide.com

18.) . ……….. won the women’s World Cup for a record sixth time beating ………… in the final on February 17, 2013.:

18.) . ……….. won the women’s World Cup for a record sixth time beating ………… in the final on February 17, 2013. a) Australia, Sri Lanka b) England, West Indies c) Australia West Indies a) West Indies, Australia Answer: a) Australia West Indies Copyright @ www.onlineGKguide.com

19.) Which team won the inaugural Hockey India League in Ranchi on February 10, 2013?:

19.) Which team won the inaugural Hockey India League in Ranchi on February 10, 2013? a) Ranchi Rhinos b) Delhi Waveriders c) Punjab Warriors d) Uttar Pradesh Wizards Answer: a) Ranchi Rhinos Copyright @ www.onlineGKguide.com

20.) The most expensive player at the IPL, auction 2013, was………:

20.) The most expensive player at the IPL, auction 2013, was……… a) Vernon Philander b) Kane Richardson c) Glenn Maxwell d) Ajantha Mendis Answer: c) Glenn Maxwell Copyright @ www.onlineGKguide.com

21.) The first Indian wicketkeeper to hit a double century in a test match is …….:

21.) The first Indian wicketkeeper to hit a double century in a test match is ……. a) Bidhi Kunderan b) Saiyyed Kirmani c) Amol Majumdar d) M.S. Dhoni Answer: d) M.S. Dhoni Copyright @ www.onlineGKguide.com

22.) The RBI has allowed all private and public sector companies to apply for bank licences. The last time in 2004 the licence was issued to which private player?:

22.) The RBI has allowed all private and public sector companies to apply for bank licences. The last time in 2004 the licence was issued to which private player? a) Srei Finance b) LIC Housing Finance c) Yes Bank d) Bajaj Finserv Answer: c) Yes Bank Copyright @ www.onlineGKguide.com

23.) Who is the publisher of the 91-year-old Reader’s Digest magazine that filed for bankruptcy on February 17, 2013 in US Bankruptcy courts?:

23.) Who is the publisher of the 91-year-old Reader’s Digest magazine that filed for bankruptcy on February 17, 2013 in US Bankruptcy courts? a) RDA Holding b) Luxor Capital Group c) US Federal Trade Commission d) Ripplewood Holding Answer: a) RDA Holding Copyright @ www.onlineGKguide.com

24.) World’s most expensive city is …… :

24.) World’s most expensive city is …… a) Zurich, Switzerland b) Tokyo, Japan c) Sydney, Australia d) Oslo, Norway Answer: b) Tokyo, Japan Copyright @ www.onlineGKguide.com

25.) A Maharatna firm can take investment decision of upto ……. Crore without going to the government.:

25.) A Maharatna firm can take investment decision of upto ……. Crore without going to the government. a) Rs10,000 b) Rs7,500 c) Rs15,000 d) Rs5,000 Answer: d) Rs5,000 Copyright @ www.onlineGKguide.com

26.) The five-day air show and exposition-Aero India 2013, was held during February 6-10, at which place?:

26.) The five-day air show and exposition-Aero India 2013, was held during February 6-10, at which place? a) Jaipur b) Jodhpur c) Bangalore d) Hyderabad Answer: c) Bangalore Copyright @ www.onlineGKguide.com

27.) India on February 18, 2013 won Kishenganga case in the court of Arbitration a the Hague. Kishenganga is a tributary of which river?:

27.) India on February 18, 2013 won Kishenganga case in the court of Arbitration a the Hague. Kishenganga is a tributary of which river? a) Indus b) Brahmaputra c) Ganga d) Jhelum Answer: d) Jhelum Copyright @ www.onlineGKguide.com

28.) Who among the following visited India in February 2013? a) Francois Hollande b) David Cameron c) Both the above d) None of the above :

28.) Who among the following visited India in February 2013? a) Francois Hollande b) David Cameron c) Both the above d) None of the above a) Francois Hollande b) David Cameron c) Both the above d) None of the above Answer: c) Both the above Copyright @ www.onlineGKguide.com

29.) After a gap of how many year Congress Party’s Railways Minister presented the Railway Budget 2013-14 in Lok sabha of February 26, 2013?:

29.) After a gap of how many year Congress Party’s Railways Minister presented the Railway Budget 2013-14 in Lok sabha of February 26, 2013? a) 17 years b) 15 years c) 14 years b) 12 years Answer: a) 17 years Copyright @ www.onlineGKguide.com

30.) What name is given to the world’s first bionic man, a work by UK Roboticist Richard Walker and Matthew Godden with support of the Wellcome Trust?:

30.) What name is given to the world’s first bionic man, a work by UK Roboticist Richard Walker and Matthew Godden with support of the Wellcome Trust? a) Mask b) Face c) Rex d) Robman Answer: c) Rex Copyright @ www.onlineGKguide.com

Hope it was helpful for you.:

Hope it was helpful for you. Thank You! Copyright @ www.onlineGKguide.com

authorStream Live Help