Current Affairs Quiz February 2012

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

All general knowledge questions are related to the major events happened in the month of February 2012. For more GK and current affairs visit

Comments

Presentation Transcript

Current Affairs Quiz Questions with Answers for February 2012:

Current Affairs Quiz Questions with Answers for February 2012 Visit: http://www.onlinegkguide.com/test-and-quizzes/current-affairs/february-2012-quiz/ Copyright @ www.onlineGKguide.com

1.) What is the name of the India’s new rating index? :

1.) What is the name of the India’s new rating index? CRIS MEP CRISIL LRN Answer: CRIS Copyright @ www.onlineGKguide.com

2.) Rice output of which state has more than doubled in financial year 2011-12? :

2.) Rice output of which state has more than doubled in financial year 2011-12? West Bengal Madhya Pradesh Bihar Tripura Answer: Bihar Copyright @ www.onlineGKguide.com

3.) A high level committee appointed by the government to study the generation and curbing of black money has suggested enhancement in penal punishment for corruption-related offences. What is the maximum limit? :

3 .) A high level committee appointed by the government to study the generation and curbing of black money has suggested enhancement in penal punishment for corruption-related offences. What is the maximum limit? 7 years 10years 5 years 1 year Answer: 10years Copyright @ www.onlineGKguide.com

4.) India has decided to pay 45 per cent of the value of its oil import to Iran in. :

4.) India has decided to pay 45 per cent of the value of its oil import to Iran in. Euro Dollar Yen Rupee Answer: Rupee Copyright @ www.onlineGKguide.com

5.) Based on 2004-05 prices, per capita income in India in 2010-11was…… :

5 .) Based on 2004-05 prices, per capita income in India in 2010-11was…… 53,331 48,000 35,993 32,842 Answer: 35,993 Copyright @ www.onlineGKguide.com

6.) Government has approved capital infusion of 7900 crore in February 2012 in which of the following banks? :

6.) Government has approved capital infusion of 7900 crore in February 2012 in which of the following banks? UCO Bank Indian Bank ICICI Bank SBI Answer: SBI Copyright @ www.onlineGKguide.com

7.) Which of the following banks have launched account portability in February 2012? :

7.) Which of the following banks have launched account portability in February 2012? SBI and UCO Bank UCO Bank and Indian Bank Indian Bank and Dena Bank Indian Bank and HDFC Answer: Indian Bank and Dena Bank Copyright @ www.onlineGKguide.com

8.) In which state, Union cabinet has approved the setting up of a new rail coach manufacturing unit in February 2012? :

8.) In which state, Union cabinet has approved the setting up of a new rail coach manufacturing unit in February 2012? Kerala West Bengal Bihar Punjab Answer: Kerala Copyright @ www.onlineGKguide.com

9.) Which state has made MGNREGS Fund Act to check the proper and dedicated utilization o the fund? :

9.) Which state has made MGNREGS Fund Act to check the proper and dedicated utilization o the fund? Punjab Bihar Haryana Madhya Pradesh Answer: Punjab Copyright @ www.onlineGKguide.com

10.) Which state has emerged as the leading investment destination in the country during 2102-11? :

10.) Which state has emerged as the leading investment destination in the country during 2102-11? Maharashra Gujarat Karanataka Andhra Pradesh Answer: Gujarat Copyright @ www.onlineGKguide.com

11.) Which film was bestowed with Best film award in Oscar ceremony in February 2012? :

11.) Which film was bestowed with Best film award in Oscar ceremony in February 2012? The Help The Iron Lady The Artist Biginners Answer: The Artist Copyright @ www.onlineGKguide.com

12.) A mono rail, first in India, has been flagged off in February 2012 in which of the following city? :

12.) A mono rail, first in India, has been flagged off in February 2012 in which of the following city? Mumbai Hyderabad Bengaluru Ahemdabad Answer: Mumbai Copyright @ www.onlineGKguide.com

13.) According o he statistical report released in February which state topped in the list of per capita income in India during 2009-10? :

13.) According o he statistical report released in February which state topped in the list of per capita income in India during 2009-10? Goa Delhi Maharashtra Tamil Nadu Answer: Delhi Copyright @ www.onlineGKguide.com

14.) Which two European countires have siged civil nuclear deals worth 500 million in February 2012? :

14.) Which two European countires have siged civil nuclear deals worth 500 million in February 2012? UK and France UK and Germany France and Germany Germany and Italy Answer: UK and France Copyright @ www.onlineGKguide.com

15.) Name the Indian Ocean Arhcipelago which faced police mutiny in February 2012? :

15.) Name the Indian Ocean Arhcipelago which faced police mutiny in February 2012? Sri Lanka Mauritius Maldives Indonesia Answer: Maldive Copyright @ www.onlineGKguide.com

16.) The third Afghanistan- Pakistan-Iran trilateral summit was held in February 2012 at which of the following places? :

16.) The third Afghanistan- Pakistan-Iran trilateral summit was held in February 2012 at which of the following places? Kabul Islamabad Karachi Tehran Answer: Islamabad Copyright @ www.onlineGKguide.com

17.) Disparate leaders of which country have agreed on he basic structure of a new government to replace the fragile transitional body in February 2012? :

17.) Disparate leaders of which country have agreed on he basic structure of a new government to replace the fragile transitional body in February 2012? Somalia Hain Morocco Libya Answer: Somalia Copyright @ www.onlineGKguide.com

18.) Which of the following cities hosted summit on sustainable development in February 2012?:

18.) Which of the following cities hosted summit on sustainable development in February 2012? Ahmedabad Visakhapatnam Delhi Jaipur Answer: Delhi Copyright @ www.onlineGKguide.com

19.) 2In February 2012, which country approved construction of two atomic reactors in more than three decades?:

19.) 2In February 2012, which country approved construction of two atomic reactors in more than three decades? Japan USA Candada Germany Answer: USA Copyright @ www.onlineGKguide.com

20.) What is Julang-27? :

20.) What is Julang-27? Nuclear-powered submarine Ballistic missile Super computer Anti-missile aircraft Answer: Ballistic missile Copyright @ www.onlineGKguide.com

21.) Which American state has legalized same sex marriage in February 2012?:

21.) Which American state has legalized same sex marriage in February 2012? New England Virginia Washinagton South Carolina Answer: Washinagton Copyright @ www.onlineGKguide.com

22.) Who has been appointed as the CEO of Prasar Bharti?:

22.) Who has been appointed as the CEO of Prasar Bharti? Jawahar sircar Sushobjan sarkar Jitendra Tyagi Laxman Das Answer: Jawahar sircar Copyright @ www.onlineGKguide.com

23.) A multi-nation naval exercise ‘milan’ was launched in February 2012 along the coast of…:

23.) A multi-nation naval exercise ‘milan’ was launched in February 2012 along the coast of… Gujrat Kerala Andhra Pradesh Andaman and Nicobar Answer: Andaman and Nicobar Copyright @ www.onlineGKguide.com

24.) India’s leading radio station, Radio Mirchi, has launched overseas station in February 2012 in which of the following countries?:

24.) India’s leading radio station, Radio Mirchi, has launched overseas station in February 2012 in which of the following countries? Kuwait UAE Kazakhstan USA Answer: UAE Copyright @ www.onlineGKguide.com

25.) Mummies in which country have been claimed to preserve in mercury for almost 200 years?:

25.) Mummies in which country have been claimed to preserve in mercury for almost 200 years? Turkey Syria Italy Saudi Arabia Answer: Italy Copyright @ www.onlineGKguide.com

26.) Whose album has been declared Album of the year at the 54th annual Grammy Awards?:

26.) Whose album has been declared Album of the year at the 54th annual Grammy Awards? Adale Kanye West Foo Fighters Chris Brown Answer: Adale Copyright @ www.onlineGKguide.com

27.) Who has been honoured as leading actor at BAFTA in February 2012?:

27.) Who has been honoured as leading actor at BAFTA in February 2012? M. Hazanavicius Anil Kapoor Jean Dujardin Christopher Plummer Answer: Jean Dujardin Copyright @ www.onlineGKguide.com

28.) Pakistan government has declared ancestral home of which Indian actor as heritage site in Peshawar?:

28.) Pakistan government has declared ancestral home of which Indian actor as heritage site in Peshawar? A. Raj Kumar Dilip Kumar Raj Kumar Deveanand Answer: Dilip Kumar Copyright @ www.onlineGKguide.com

29.) Indian men’s hockey team qualified for London Olympic beating.:

29.) Indian men’s hockey team qualified for London Olympic beating. France Singapore Italy Canada Answer: France Copyright @ www.onlineGKguide.com

30.) Which country lifted Africa cup football title in February 2012?:

30.) Which country lifted Africa cup football title in February 2012? Kenya Zambia Ivory Coast Tanzania Answer: Zambia Copyright @ www.onlineGKguide.com

Hope it was helpful for you.:

Hope it was helpful for you. Thank You! Copyright @ www.onlineGKguide.com

authorStream Live Help