Tennis

Views:
 
Category: Sports
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

Presentation Transcript

Slide 1: 

Tenis

Kandungan : 

Kandungan

Sejarah tenis : 

Sejarah tenis Tenis merupakan olahraga yang sudah sangat tua. Terekam pada pahatan yang dibuat sekitar 1500 tahun sebelum masehi di dinding sebuah kuil di mesir yang menunjukan representasi dari permainan bola tenis dan dimainkan pada saat upacara keagamaan. Permainan ini kemudian meluas ke seluruh daratan eropa pada abad ke-8. Olahraga ini sangat berkembang di Perancis waktu itu. Pada abad 16-18 telah mulai banyak digandrungi terutama oleh kalangan Raja-raja dan para bangsawan dengan nama ‘Jeu de Palme’ atau olah raga kepalan tangan. Kata Tenis sendiri dipercaya berasal dari pemain Perancis yang sering menyebut kata ‘Tenez’ yang artinya “Main!” Pada abad 19 barulah tenis dimunculkan kembali oleh para bangsawan Inggris dengan membangun fasilitas-fasilitas country club atau lapangan tenis di rumahnya yang besar. Karena pada waktu itu tenis populer dimainkan di halaman rumput, maka terkenal dengan sebutan ‘Lawn Tennis’ atau tenis lapangan rumput. Pada masa ini juga mulai muncul bola dari karet vulkanisir yang pada waktu itu dianggap dapat mengurangi rusaknya rumput di lapangan tanpa mengurangi elastisitas dari bola itu sendiri.

pengenalan : 

pengenalan

gelanggang : 

gelanggang Gelanggang Permukaan gelanggang tenis hendaklah rata dan bebas daripada sebarang gangguan. Ia boleh dalam bentuk gelanggang berumput atau diperuat daripada kayu, simen atau parguay. Ukukran gelanggang tenis adalah 23.77 meter (78 kaki) panjang dan 8.23 meter (27 kaki) lebar untuk perseorangan dan 10.98 meter untuk keseluruhan gelanggang. Semua garisan atau tanda didalamnya hendaklah jelas dan sebaik-baiknya dengan garisan putih.

Raket tenis : 

Raket tenis

raket : 

raket Raket Terdapat pelbagai jenis raket yang boleh dipilih oleh seseorang pemain. Ada raket yang bingkainya diperbuat daripada kayu, keluli, aluminium, plastik dan besi. Berat raket juga adalah berbeza. Namun, bagi pemain lelaki berat raket hendaklah diantara 282.7 hingga 396.9 gram. Manakala bagi wanita pula beratnya hendaklah diantara 368 hingga 382 gram. Pemain harus memilih raket yang sesuai dengannya, terutama dari segi keselesaan pengangannya.

Bola tenis : 

Bola tenis

Bola tenis : 

Bola tenis Bola Bola tenis biasanya hijau kekuningan. Berat satu-satu bola tenis ialah diantara 56.7 hingga 58.5 gram. Saiznya pula ialah diantara 6.35 hingga 6.65 cm diameter. Bola tenis harus dijaga dengan baik dan hendaklah sentiasa dalam keadaan kering.

Asas pembelajaran tenis : 

Asas pembelajaran tenis

Asas 1 : 

Asas 1 Memilih raket Apabila memilih raket dua perkara utama harus diberi tumpuan iaitu : -Saiz gengaman tangan -Saiz dan berat raket -Raket-raket yang lebih ringan dan kecil saiznya adalah lebih ---sesuai bagi mereka yang baru atau mula bermain tenis.   Cara memegang raket tenis Cara mmegang raket bergantung kepada jenis pukulan.Terdapat dua jenis atau cara memegang raket tenis iaitu cekak hadapan dan cekak kilas. Dalam permainan, seseorang pemain boleh menukarkan cara memegang raket dari masa ke semasa bagi menyesuaikan pukulan yang dibuatnya. Rasa selesa semasa pegangan raket perlulah diutamankan.

Asas ke-2 : 

Asas ke-2 Tempoh permainan Sesuatu permainan tenis mempunyai maksimum lima set dan kemenangan untuk tiga set dikira pemenang. Ia juga boleh dimainkan dalam tiga set dengan kemenangan dua set dikira sebagai pemenang. Untuk bahagian wanita pula, satu permainan mengandungi tiga set dan kemenangan dua set dikira pemenang. Tiada masa dihadkan bagi sesuatu set, yang pastinya pemain yang menamatkan permainan lebih dahulu daripada lawannya dikira pemenang. Masa 10 minit diperuntukan kepada pemain untuk berehat selepas set ketiga bagi lelaki dan pusingan kedua bagi wanita.

Asas ke-3 : 

Asas ke-3 Cara mendapatkan mata Kiraan mata dalam permainan tenis agak berbeza daripada permainan badminton. Dalam satu set ada sekurang-kurangnya enam permainan dan dalam satu permainan sekurang-kurangnya ada empat kali servis. Permainan dimulakan pada kedudukan 0-0.Mana-mana pemain yang berjaya memungut mata pertama, matanya dikira 15-0; mata kedua yang dipungut dikira 30-0; dan jika mata ketiga berjaya dipungutnya, maka dikira 40-0. Mata seterusnya yang diperolehi oleh pamain berkenaan menamatkan permainan dan kemenangankepadanya. Sepanjang permainan, mata untuk pembuat servis dikira dahulu. Apabila kedua-dua pemain mencapai tiga mata sam, matanya dikira 40-40 danini memaksa dius. Untuk mencapai kemengan salah seorang pemaian harus mendapatkan dua mata melebihi lawannya. Dengandemikian, permula servis perlu mendahului lawannya dengan satu mata. Untuk mendapatkan mata kedua pemain akan membuat servis disebelah kiri gelanggangnya puladan pungutan mata akan dikira seperti yang diterangkan tadi. Seseoarang pemain harus memperolehi enam mata dahulu untuk emenani sesuatu set. Bagaimanapun, jika kedudukan terikat pada 5-5 , permainan diteruskan sehingga salah seorang pemain mencapai dua mata melebihi lawannya. Dalam sesuatu permainan terdapat lima set maksimum untuk menentukan kemenangan. Bergantung pada jumlah set yang dimainkan, seseorang pemain dikira pemenang apabila dia mendahului tiga set daripada lawannya.

Asas terakhir : 

Asas terakhir Memulakan permainan Permulaan permainan ditentukan secara undian , iaitu bagi menentukan permain mana yang akan memulakan permainan. Setelah penentuan dibuat, dan para pegawai permainan sudah bersedia, maka permainan boleh dimulakan. Permulaan servis akan berdiri di belakang garisan belakang, iaitu di tempat membuat servis yang disediakan disebelah kanan gelanggangnya. Pemain lawan akan berada dibahagian kanan gekanggangnya. Pembuat servis (A) hendaklah membuat servis dengan memukul bola ke kawasan servis lawan. Jika bola pertama terkeluar daripada kawasan servis lawan ini, pembuat sevis masih berpeluang membuat servis itu dengan servis kedua. Jika bola daripada servis kedua ini juga terkeluar, maka mata diberikan kepada pemain lawan (B). Setelah servis bersih dibuat, maka kedua-dua pemain akan berusaha mematikan ke kawasan lawannya. Selepas membuat servis pertama di sebelah kanan gelanggang pemain berkenaan akan membuat sevis di sebelah kiri gelanggang pula untuk mata kedua. Selepas itu kedua-dua pemain akan melakukan servis secara bergilir-gilir sehingga salah seorang daripada mereka mencapai kemenangan.

teknik servis : 

teknik servis Pertama kali yang harus dilatih adalah koordinasi tangan ketika akan melemparkan bola untuk memulai serve. Anda harus dapat melempar bola (toss) secara konsisten pada satu tempat yang sama. Toss yang baik untuk servis adalah agak di depan kepala anda dan lemparkan bola lurus ke atas. Anda dapat melatihnya dengan menggambarkan lingkaran di lantai dan melakukan toss hingga tempat jatuhnya bola selalu berada pada tempat yang sama.

servis : 

servis

Forehand drive : 

Forehand drive Pemain perlu bersedia dari awal ke tempat yang sepatutnya untuk memukul bola. Raket hendaklah dihayun ke belakang sebelum bola melantun. Bahu kiri diarah kearah bola dan berat badan dirasa di kaki belakang. Hayunkan raket ke depan dan mula memukul bola apabila bola melantun ke aras lutut dan pinggang. Berat badan juga dipindahkan ke kaki depan iaitu kaki kiri serentak dengan pukulan itu. Selepas memukul bola, raket terus bergerak sehingga menyilang badan dan menunjuk ke atas bahu kiri.

Backhand drive : 

Backhand drive Persediaan memul bola cara kilas dibuat apabila bola didapati akan bergerak ke sebelah kiri. Pemain bergerak ke arah bola dengan raket dipegang secara kilas. Bahu kanan memusing menghadap ke jaring dan kaki kanan melangkah ke depan. Kepala raket menunujuk ke belakang dalam keadaan berat badan di kaki belakang (kiri). Sebaik sahaja bola melantun, hayunkan raket ke depan dan memukul bola yang berhampiran dengan kaki depan. Pergerakan raket hampir selari dengan permukaan gelanggang semasa bola dipukul. Pergerakan raket terus bergerak sehingga tangan yang memegang raket itu menjadi lurus dan kepala raket menunjuk ke atas di bahu kanan.

Bola voli : 

Bola voli Maksud voli ialah memukul bola sebelum bola itu mendarat. Tujuannya adalah untuk tidak memberi peluang kepada pihak lawan bersedia untuk membalas pukulan itu. Lazimnya kedudukan yang sesuai untuk melakukan pukulan voli adalah di kawasan antara jaring dan garisan servis. Semasa voli, bola boleh diarahkan ke kawasan atau sudut yang tertentu, dilambung melepasi aras kepala pemain pihak lawan, dan dijunamkan berhampiran dengan jaring. Selalunya kedudukan yang sesuai untuk melakukan pukulan voli adalah di kawasan antara jaring dan garisan servis. Teknik asas voli - pepat dan kilas. Genggaman tangan pemain dalam keadaan sedia untuk pukulan pepat/kilas. Pemain perlu pusingkan bahu dan raket dihayun ke sisi badan apabila bola sampai. Berat badan dirasa di bahagian kaki belakang oleh pemain apabila raket digerakkan ke sisi.Gerakkan raket ke depan untuk menemui bola. Raket tidak dihayunkan kepada bola tetapi apabila raket bersentuhan dengan bola, raket itu terus bergerak tetapi ikut lajak pendek sahaja pergerakannya.

Slide 22: 

The end

authorStream Live Help