Tuntutan Taubat

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

By: Comel88 (83 month(s) ago)

salam...can i have this ppt???

Presentation Transcript

Slide 1: 

PENDIDIKAN ISLAM TINGKATAN EMPAT BAHAGIAN AQIDAH

Slide 2: 

TUNTUTAN TAUBAT

Slide 3: 

Pengertian Taubat Bahasa Kembali, menyesal Istilah Kembali semula mentaati Allah setelah menyesal melanggar perintah Allah atau larangannya.

Slide 4: 

Hukum Bertaubat Wajib bagi mereka yang telah melakukan dosa Dalil Tuntutan Taubat Firman Allah Taala; Ertinya: “ Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dgn taubat yang bersungguh-sungguh”. (al Tahrim:8)

Slide 5: 

Syarat-Syarat Taubat 1. Menyesal terhadap maksiat yang dilakukan 2. Berhenti dari melakukan maksiat dengan serta merta. 3. Berazam tidak akan mengulangi perbuatan/ maksiat yang dilakukan. 4. Berterus terang dengan memohon maaf jika berkaitan dengan hak orang lain.

Slide 6: 

HIKMAH TAUBAT 1. Mendapat keampunan Allah 2. Memberi ketenangan hati kepada seseorang yang bertaubat 3. Memberi peluang kepada orang yang berdosa kembali ke jalan Allah 4. Sebagai satu cara mendekatkan diri kepada Allah.

Slide 7: 

5. Meningkatkan keimanan kerana men- yedari dirinya tidak sempurna. 6. Mendapat balasan syurga di akhirat kelak. 7. Mengembalikan silaturrahim. 8. Jiwa menjadi tenang dan bersih.

Slide 8: 

Adab-Adab Bertaubat 1. Ikhlaskan hati kepada Allah. 2. Solat sunat taubat. 3. Membaca istighfar 70 kali setiap hari. 4. Membaca tasbih (subhanallah) 100 kali.

Slide 9: 

5. Berdoa memohon ampun kepada Allah contohnya, “ Kami bertaubat kpd Allah, kami kembali kepada Allah, kami menyesal di atas kesilapan yang kami lakukan dan kami berazam tidak akan melakukan dosa lagi”. 6. Bersedekah kepad orang yang memerlukannya. 7. Berpuasa sunat.

Slide 10: 

PENILAIAN Apakah yang dimaksudkan dengan perkataan taubat ( 3 m )

Slide 11: 

2. Nyatakan hukum bertaubat?

Slide 12: 

3. Terangkan 4 syarat taubat. (4m) i. ii. iii. iv.

Slide 13: 

4. Nyatakan 3 hikmah taubat. (3m) i. ii. iii.

Slide 14: 

5. Jelaskan dengan ringkas 4 adab bertaubat. (4m) i. ii. iii. iv.

authorStream Live Help