Sfântul Serafim de Sarov

Views:
 
Category: Education
     
 

Presentation Description

Materialul poate fi folosit doar în scop catehetic. © Natalia Corlean http://hristosimpartasitcopiilor.blogspot.ro/

Comments

Presentation Transcript

Sfântul Serafim de Sarov:

Cel care vorbea tot timpul cu Dumnezeu Sfântul Serafim de Sarov

Slide2:

S-a născut în 1759 în Rusia și a trăit 74 de ani La Botez a primit numele Prohor Prohor Îl iubea mult pe Dumnezeu, încă din copilărie. Vorbea mereu cu El.

Slide3:

Tatăl lui a început să construiască o catedrală, pe care n-a apucat s-o vadă terminată. Prohor a rămas împreună cu mama lui, care l-a crescut în multă credinţă. Mai avea încă doi frați.

Slide4:

După moartea soţului ei, mama lui Prohor a continuat construcţia catedralei. Era mereu pe șantier, iar Prohor după ea. Într-o zi a trebuit să urce repede în turn. N-a văzut că cel mic s-a luat după ea. Prohor , curios, s-a apropiat de marginea schelei și a căzut în gol.

Slide5:

Îngrozită, mama a coborât repede scările… MINUNE! Prohor stătea în picioare, viu şi nevătămat .

Slide6:

Altă dată, când avea 10 ani, s-a îmbolnăvit foarte tare. Atunci i s-a arătat Maica Domnului, care i-a promis că o să îl vindece.

Slide7:

Promisiunea s-a împlinit curând. O procesiune cu icoana Maicii Domnului trecea prin oraş. Din cauza ploii puternice, oamenii au intrat în curtea familiei lui Prohor . Atunci mama lui l-a luat pe micul bolnav în braţe şi l-a dus să se închine Maicii Domnului. Din ziua aceea s-a vindecat.

Slide8:

Tânăr fiind, s-a hotărât să se călugărească . Mama lui nu a fost împotriva acestei decizii şi l-a binecuvântat, dăruindu-i o cruce de aramă pe care tânărul a purtat-o la piept toata viaţa lui.

La mănăstirea Sarov:

La mănăstirea Sarov Cu binecuvântarea stareţului său , Prohor nu mânca nimic miercurea şi vinerea. Me rgea singur în pădure, unde spunea neîncetat rugăciunea: „Doamne Iisuse Hristoase, miluie ş te-mă pe mine, păcătosul”. După doi ani, Prohor s-a îmbolnăvit, corpul a început să i se umfle şi suferea îngrozitor.

Slide10:

Ceilalţi călugări îl iubeau mult ş i aveau grijă de el. Boala a ţinut cam 3 ani. Într-o zi, bolnavul a cerut să i se citească o rugăciune pentru sănătate. În timp ce restul părinţilor se rugau în biserică, Prohor a avut o viziune în care i-au apărut Maica Domnului împreună cu Apostolii Petru şi Ioan. Arătând cu degetul spre călugărul bolnav, Maica Domnului l-a atins pe călugăr şi imediat lichidul adunat în corpul acestuia a început să iasă prin incizia făcută. După terminarea rugăciuni i , călugării au venit şi l-au găsit pe Prohor vindecat .

Slide11:

După un timp, a primit binecuvântare să se retragă în pădure, la 6-7 km de mănăstire, într-o colibă. Aici citea din Sfânta Scriptură şi vorbea cu Dumnezeu. Duminica se ducea la mănăstire, la Sfânta Liturghie.

„O inimă adevărată se aprinde de dragoste pentru toată făptura: pentru oameni, pentru păsări, pentru animale…” – spunea cu iubire Sfântul.:

„O inimă adevărată se aprinde de dragoste pentru toată făptura: pentru oameni, pentru păsări, pentru animale…” – spunea cu iubire Sfântul. Plin de dragoste şi răbdător, Sfântul Serafim a îmblânzit animale sălbatice, care stăteau în preajma lui fără să îl atace. Cu ele împărţea uneori masa. Sfântul Serafim avea un prieten urs , care îl vizita adesea.

Slide13:

Odată, pe când lucra în grădină, trei hoţi l-au călcat în căutare de bani sau lucruri valoroase. Deşi avea un topor în mână şi ar fi putut lupt a cu ei, sfântul nu a ripostat, amintindu-şi cuvintele Domnului: “Cei care vor ridica sabia de sabie vor pieri” (Mt. 26: 52). Aruncându-şi unealta jos, el le-a spus hoţilor să facă ce doresc. Atunci hoţii l-au bătut atât de tare, încât l-au lăsat mai mult mort decât viu.

Iertarea şi pacea inimii:

De atunci, Sf. Serafim a rămas cocoşat. Aşa apare şi în icoane. După un timp, când tâlharii au fost prinşi, Sfântul a depus mărturie în favoarea lor, ca să fie eliberaţi. Iertarea şi pacea inimii

Slide15:

Despre Sf. Serafim mai ştim că timp de 1.000 de zile – adică trei ani – s-a rugat aproape neîncetat stând în genunchi pe o piatră. Apoi a revenit la mănăstire, chemat de călugări.

Slide16:

Iată ce le spunea celor care mergeau la el: Acesta este scopul vieţii creştine: dobândirea Duhului Sfânt.

Slide17:

Mii de oameni veneau la uşa Sfântului, pentru a primi din harul şi dragostea lui. Tuturor se arăta smerit şi bucuros. Obişnuia să primească pe fiecare om cu cuvintele: Bucuria mea! Acesta era salutul lui, pentru că vedea pe fiecare om ca pe un dar, o bucurie.

Slide18:

Într-o zi, ucenicul său l-a întrebat ce este harul. Sfântul s-a rugat puternic şi atunci ucenicul l-a văzut într-o lumină mai puternică decât soarele, care răspândea PACE şi BUCURIE. Așa a înţeles ucenicul ce este harul.

Ce ne învaţă Sfântul Serafim?:

DRAGOSTEA și BLÂNDEŢEA sunt cele mai mari calităţi ale unui creştin. Ele se primesc de la Domnul, prin rugăciune. Scopul vieții creştine este sfinţenia. Cu toţii suntem chemaţi să devenim sfinţi, respectând poruncile lui Dumnezeu. Sfinţii sunt prietenii Domnului, cei care ne învaţă să vorbim direct cu El şi cu îngerii. Ce ne învaţă Sfântul Serafim?

Slide20:

În 1927 mănăstirea a fost închisă, iar cele două catedrale au fost dinamitate. Aşezământul a fost transformat în „Muzeul istoriei religiei şi ateismului”. Mănăstirea a fost reînfiinţată după 1990. Mănăstirea Diveevo din Rusia, unde a slujit Sf. Serafim, adăposteşte sfintele sale moaşte. În 1917, aici trăiau o mie de maici.

Sfinte Serafim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!:

Sfinte Serafim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Bibliografie::

Bibliografie: Evanghelia în culori: Sfinţii, prietenii noştri; ed.îngrijită de Ioana Haşu , Ed. Agaton, Făgăraş, 2014 http://www.symeon-anthony.info/StSeraphimSarov/StSeraphimSarov.htm http://hristosimpartasitcopiilor.blogspot.ro/2011/02/desene-animate-despre-sf-serafim-de.html Material realizat de Natalia Corlean , Coordonator Centrul cultural Zestrea Buciu mului Autor Blogul Hristos împărtăşit copiilor: www.hristosimpartasitcopiilor.blogspot.ro

authorStream Live Help