PKJR tahun3 unit 8

Views:
 
Category: Entertainment
     
 

Presentation Description

No description available.

Comments

By: linghui (103 month(s) ago)

hey, can i download your presentation ^^

Presentation Transcript

PEMBENTANGAN UNIT 8Mengurangkan Nahas pada Masa Hadapan : 

PEMBENTANGAN UNIT 8Mengurangkan Nahas pada Masa Hadapan Disediakan Oleh: Faraeza Aida Nurul Huda Hamira TAJUK 1: KENDERAAN YANG LEBIH SELAMAT

Slide 2: 

Unit 8: MENGURANGKAN NAHAS PADA MASA HADAPAN Mata pelajaran: Bahasa Malaysia Tahun: 3 Bestari Masa: 8.45 – 9.45 pagi Tema: Mengurangkan Nahas pada Masa Hadapan Tajuk: Kenderaan Yang lebih Selamat Kemahiran: F.Utama: 4.2 Aras 1 (i) F. Sampingan: 8.2 Aras 2 (i) PKJR: 2.1.4 Objektif: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: Menerangkan ciri-ciri keselamatan sebuah kenderaan berdasarkan pemerhatian. Membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk untuk membentuk perenggan. Memerihalkan kenderaan yang direka bentuk dengan pelbagai ciri keselamatan.

Slide 3: 

Aktiviti: Aktiviti 22 & 23 Sistem Bahasa: Tatabahasa - ayat tunggal - ayat majmuk Kosa kata – beg udara - sensor mengundur - alat penggera Pengisian Kurikulum: Ilmu – sains dan teknologi Nilai – berwaspada KBT - KB: mencirikan - KMD: membuat ramalan Media pengajaran: Buku aktiviti: Aktiviti 22 (melabekan ciri-ciri keselamatan pada bahagian kenderaan) Aktiviti 23 (membina ayat) Refleksi: Berdasarkan penilaian guru selepas P&P.

CUBA TIRU BUNYI KENDERAAN INI. : 

CUBA TIRU BUNYI KENDERAAN INI.

KENDERAAN YANG LEBIH SELAMATCiri-Ciri Keselamatan pada Bahagian Kenderaan : 

KENDERAAN YANG LEBIH SELAMATCiri-Ciri Keselamatan pada Bahagian Kenderaan

Slide 12: 

Cermin sisi Lampu isyarat kenderaan

Slide 13: 

Lampu isyarat kenderaan Lampu brek

Slide 14: 

Hon Cermin pandang sisi Tali pinggang keledar

Slide 15: 

Brek tangan Brek kaki

Slide 16: 

Beg Udara

Bina sebuah karangan yang bertajuk “Aku Sebuah Kereta” menggunakan rangkai kata berikut: : 

Bina sebuah karangan yang bertajuk “Aku Sebuah Kereta” menggunakan rangkai kata berikut: aku bernama - aku dibuat daripada – bahagian badanku– siap dipasang – dihantar ke di suatu tempat . ciri keselamatan badanku – dilengkapi dengan ciri perlindungan terbaik – dibeli oleh seorang pemuda . Pemuda – seorang yang bertanggungjawab – berhemah ketika memandu – menjagaku dengan baik – sentiasa mematuhi peraturan dan mengutamakan keselamatan. Berasa bertuah – akan berkhidmat dengan baik sepanjang hayatku.

http://www.youtube.com/watch?v=QEvJPUkHkZQ : 

http://www.youtube.com/watch?v=QEvJPUkHkZQ JOM SAMA-SAMA TENGOK VIDEO INI http://www.youtube.com/watch?v=wQl8wmVZcnA

authorStream Live Help